Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 23 /17:29

Visai ne kalėdinė orų prognozė: per šventes lis, bus labai vėjuota ir slidu

Didžiausių metų švenčių išvakarėse sinoptikai įspėja: per Kūčias ir Kalėdas orai šils, bet pūs stiprus vėjas, o gatvės ir keliai dėl lijundros bus slidūs. Todėl skubant švęsti negalima pamiršti atsargumo.
Žiemos vaizdai Vilniaus gatvėse.
Per Kalėdas orai bus itin nemalonūs. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip 15min.lt sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė, orai keisis jau antroje Kūčių dienos pusėje. „Ciklono, kuris lems orus per Kalėdas, priartėjimą pajusime jau šią naktį, nes vėjas pradės stiprėti sekmadienio vakarą. Pavojingiausia situacija turėtų būti gruodžio 24 dieną ir gruodžio 25-osios naktį. Šią naktį situacija bus pavojinga dėl stiprėjančio pietryčių vėjo, kurio gūsiai daugelyje rajonų pasieks 16–21 metrą per sekundę“, – sakė sinoptikė.

Pirmiausia vėjai pustys dabar esantį sniegą, o vidurnaktį pradės snigti. „Pradedant vakariniais rajonais, pajūriu sniego zona judės į rytus. Iki ryto ji turėtų apimti beveik visą šalį. Pradėjus snigti per Lietuvą pajudės ir pūgos“, – vairuotojams gerų eismo sąlygų nežada sinoptikė.

Tačiau didelių šalčių, anot sinoptikų, nebus. Ryškesnis atšilimas numatomas jau pirmadienį, antroje dienos pusėje. Temperatūra kils nuo ryto, o prie nulio priartės ir virs teigiama antroje dienos pusėje. Pūs gūsingas pietryčių vėjas, kuris pamažu savo kryptį keis į pietų, pietvakarių. Vakarop, pradedant pajūriu, sniegą pamažu ims keisti šlapdriba, o kartu prasidės lijundra.

Ryškesnis atšilimas numatomas jau pirmadienį, antroje dienos pusėje. Temperatūra kils nuo ryto, o prie nulio priartės ir virs teigiama antroje dienos pusėje.

„Temperatūra bus artima nuliui, o galbūt ir šiek tiek teigiama, bet žemės paviršius vis dar yra šiek tiek įšalęs, pūs stiprus vėjas, todėl labai greitai formuosis plikledis, bus labai slidu“, – įspėjo M.Kirkliauskaitė.

Temperatūra daugelyje rajonų pirmadienį svyruos nuo 2 laipsnių šilumos iki 4 laipsnių šalčio, o rytiniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose temperatūra neturėtų pakilti aukščiau 7–9 laipsnių šalčio. Aukščiausia temperatūra bus fiksuojama vėlyvą vakarą, tokia ji laikysis ir naktį.

Gruodžio 25-ąją temperatūra toliau kils. Pirmosios Kalėdų dienos rytą temperatūra šalyse svyruos tarp laipsnio šalčio ir 4 laipsnių šilumos, o dieną jau bus 1–6 laipsniai šilumos. Neigiamos temperatūros Lietuvoje gruodžio 25-ąją neturėtų būti.

Gruodžio 26-osios naktį temperatūra bus nuo 3 laipsnių šilumos iki 2 laipsnių šalčio, o dieną termometrai rodys 1–6 laipsnius aukščiau nulio.

Vėjas pradės rimti antradienį, gūsingas išliks tik pajūryje, o trečiadienį prognozuojami krituliai daugelyje rajonų – naktį šlapdriba, o dieną greičiausiai lis. Tačiau sinoptikė nebuvo linkusi prognozuoti, ar lietus iki Naujųjų metų ištirpdys visą sniegą.

„Taip gal nereikėtų teigti, nes krituliai bus mišrūs, o temperatūros bus apie nulį, tad gali būti ir šalčiau, todėl visas sniegas gali ir neištirpti“, – sakė M.Kirkliauskaitė.

Prieš kelias dienas netrūko prognozių, kad per Kalėdas sulauksime rekordinių šalčių, tačiau sinoptikė tvirtina, jog tai tebuvo spekuliacijos. Jeigu temperatūra krenta žemiau, negu iki 30 laipsnių, tai jau speigai, o speigų tikrai nelaukta. Anot M.Kirkliauskaitės, sinoptikai prognozavo –28 laipsnius sekmadienio naktį, tačiau tiek temperatūra nenukrito.

„Turėjome –22 laipsnius. Tai, kad žadėtų didelių šalčių nebuvo, galima pateisinti tuo, jog rytuose esantis anticiklonas, lėmęs mūsų šaltus orus sekmadienį, susilpnėjo ir praleidžia link mūsų labai galingą cikloną iš Vakarų, kuris ir lems orus per Kalėdas“, – teigė M.Kirkliauskaitė

Su nemaloniais orais Kalėdų išvakarėse susidūrė ir kitos Europos šalys. Sekmadienį sniegas užvertė Čekiją, Slovakiją, šiaurės Vengriją ir Austriją, čia paralyžiuotas eismas keliuose, vėluoja traukiniai.

Gelbėtojai įspėja saugotis pūgos, lijundros ir plikledžio

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena ir pataria gyventojams, kaip reikia elgtis, kad pūga, plikledis ir lijundra kuo mažiau pakenktų normaliai gyventojų veiklai.

Išgirdus pranešimus apie kilsiančią pūgą, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr/Gelbėtojai per pūgą rekomenduoja likti namuose.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr/Gelbėtojai per pūgą rekomenduoja likti namuose.

Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, gali sutrikti tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas.

Kaimo gyventojams, sužinojus apie galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Nesinaudokite savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkite kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Tuo pačiu norime priminti kaip elgtis esant  plikledžiui. Būkite ypač atsargūs vairuodami automobilį, vaikščiodami šaligatviais ir keliais. Leisdamiesi ar kildami laiptais, laikykitės už turėklų, medžių ar krūmų. Kai labai slidu, kaip ir per pūgą, geriausia likti namuose, ypač pagyvenusiems žmonėms.

Prie namų apibarstykite laiptus ir pėsčiųjų takelius smėliu. Eidami nelaikykite rankų kišenėse – tai tik didina galimybę netekti pusiausvyros ir pargriūti, gauti sunkią traumą. Prasidėjus šlapdribai ir šąlant, elektros perdavimo ryšių linijos, stogai, įvairios atramos ir konstrukcijos, taip pat medžių šakos aplimpa sniegu ir apledėja, o nuo sniego ir ledo svorio gali trūkti arba lūžti. Taip pat nestovėkite ir nestatykite automobilių po dideliais medžiais.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius