Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kraštovaizdžio dizainui siūlomi ilgaamžiai sprendimai

Kraštovaizdžio dizainas ir projektavimas – aktuali tema ne tik naujakuriams, tačiau ir turintiems nuosavą žemės sklypą bei svarstantiems, kaip jį atnaujinti ir paruošti vasarai. Apie aplinkos tvarkymą ir įsirengimą visi norintys galėjo sužinoti nemokamame aplinkos dizaino seminare, kurį organizavo namų apdailos centras „Unideco“. Aplinkos dizaino specialistai renginyje pabrėžė, kad reikėtų ramiai apgalvoti savo viziją, susidėlioti planą, o ne skubėti ir vaikytis „karščiausių“ tendencijų.
1557460865_unideco_aplinkosdizainosem_20190509_auri_02
Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras

Ilgaamžiai sprendimai

Specialistai pataria rinktis laiko patikrintus sprendimus, o ne vaikytis vienadienių, kartais individualiai aplinkai visiškai netinkančių madų. Paskaitą „Unideco“ vykusiame renginyje skaičiusi interjero ir kraštovaizdžio dizainerė Rolanda Adomavičienė siūlo pasirinkti tinkamus augalus, kurie ilgai gyventų ir džiugintų vaizdu: „Galima rinktis visžalius augalus ir juos derinti su žydinčiais krūmais. Tai ilgalaikis sprendimas, užtikrinantis, jog bus gražu žiemos ir vasaros metu. Taip pat verta išmėginti ir kitą natūralų elementą – padekoruoti aplinką akmenukais.“

Partnerio nuotr./Rolanda Adomavičienė
Partnerio nuotr./Rolanda Adomavičienė

Natūralumas ir ekologiškumas jau kelerius metus nesitraukia iš populiariausių tendencijų gretų. Dizainerės teigimu, labai svarbu jas subtiliai pritaikyti. Įvairios nederančios akmeninės statulėlės dažnai sugriauna kraštovaizdžio harmoniją. Tuo tarpu tinkamai sudėlioti akmenys tampa dailiais dekoro elementais, suteikiančiais spalvų ir pagyvinančiais aplinką.

Takelių planavimas, anot R. Adomavičienės, labai priklauso nuo žmogaus būdo ir namo įrengimo. Norint prisiderinti prie modernaus interjero, atitinkamai modeliuojami modernūs, švarūs takeliai iš trinkelių. Gamtos mylėtojams patinka įvairūs mediniai takeliai, kartais jų išvis atsisakoma ir lieka vien pieva ar veja.

Partnerio nuotr./Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras
Partnerio nuotr./Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras

Kitas neatsiejamas kiemo elementas – tvora. Šiandien ją itin siekiama priderinti prie namo fasado spalvų. Taip pat mėgiamos „gyvos tvoros“. „Aš dažnai siūlau sodinti žydinčias tvoras – spygliuočius derinti su žydinčiais krūmais. Be to, dabar yra daug įvairių medžiagų tvoroms, kurios tikrai neužgožia vaizdo. Kartais graži metalinė ar medinė tvora, pritaikyta prie namo fasado spalvų, tikrai atrodo geriau negu aukštos tujos“, – tikina specialistė.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

Dabartinės tendencijos rodo, kad užsakovai dažnai vengia planuoti visus darbus iš anksto. Jie pasisamdo dizainerius įrengti vidaus interjerą. Tik vėliau susimąsto apie lauko aplinką ir ima ieškoti tinkamų dizaino, apželdinimo sprendimų. Tačiau, anot R. Adomavičienės, tai yra didelė klaida, nes prarandama galimybė išlaikyti vidaus ir aplinkos dizaino harmoniją.

„Jeigu jau pirmo susitikimo metu žinočiau, kad kursime tiek vidaus, tiek aplinkos dizainą – iš karto viską aptartume. Tuomet vidus ir išorė atrodytų kitaip. Deja, praktika rodo, kad pirmiausia suprojektuojame namų interjerą, paskui keliaujame į kiemą, rengiame fasadą. Gaila, nes nelieka tiek daug pasirinkimo, tenka taikytis prie namo įrengimo. Jeigu modernesnis – tai ir aplinką siūlau modernesnę, jai nebetinka klasikiniai takeliai“, – pasakoja dizainerė.

Ji pastebi, kad dažnai klientai pageidauja tokios aplinkos, kurią reikėtų kuo mažiau prižiūrėti. Tačiau nereikia apsigauti – minimalios priežiūros lauko aplinkai reikės bet kokiu atveju. Teks rūpintis medžiais ar krūmais, pjauti veją, laistyti, kuomet užklumpa sausra.

Partnerio nuotr./Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras
Partnerio nuotr./Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras

Kitas svarbus aspektas – netinkamai suplanuotas biudžetas. Jeigu žmogus nori gražios aplinkos, teks į ją investuoti ne tik laiko, bet ir pinigų. Nemažų investicijų gali prireikti, kuomet dizaino ir projektavimo procesas pradedamas nuo tuščio žemės ploto. „Reikia ir žolę pasėti, įrengti laistymo sistemas, pastatyti tvorą. Jeigu sodina labai mažus augalėlius, kainuoja mažiau, bet gražaus vaizdo kartais tenka laukti dešimt metų. Šiuo atveju, geriau kieme turėti mažiau augalų, tačiau juos pirkti jau didesnius“, – pataria dizainerė.

Namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame nemokamame aplinkos dizaino seminare susirinkę lankytojai sužinojo ir naudingos informacijos, kaip susiplanuoti lauko apšvietimą, kuris turėtų būti subalansuotas ir išryškinti aplinkos grožį. Taip pat aptarta, kokias reikėtų pasirinkti išorinių langų uždangas bei terasų stogelius.

„Unideco“ įsikūrę daugiau nei 33 skirtingi specializuoti apdailos bei interjero salonai. Klientai čia atvyksta ieškodami profesionalių konsultacijų, nemokamų renginių, kuriuose išgirsta aktualiausius specialistų patarimus. Prekybos centras aktyviai bendradarbiauja su dizaineriais ir padeda naujakuriams ar, svajojantiems atnaujinti būstą, pasisemti naujų idėjų, kaip atnaujinti dizainą.

Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras
Namų apdailos centre „Unideco“ vykęs nemokamas aplinkos dizaino seminaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius