-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialinės iniciatyvos įkūrėjas D. Stankevičius: nors ir esame visi skirtingi, bet neturime būti atskirti

Socialinė iniciatyva VšĮ „Skirtingos spalvos“ gruodžio 21 d. minėjo ketvirtąjį gimtadienį. Per ketverius gyvavimo metus iniciatyvos komanda įgyvendintais darbais stengėsi mažinti atskirtį tarp ,,mes“ ir ,,jie“. Siekdama spręsti susijusias problemas su tam tikromis diagnozėmis ar sergančiųjų bendruomenių išgyvenimais, iniciatyva prisidėjo prie Lietuvos kūrimo, kurioje visiems būtų gera gyventi.
Renginio O kas viduje akimirkos (B. Laurinaitytės nuotr.)
Renginio O kas viduje akimirkos (B. Laurinaitytės nuotr.)

„Skirtingos Spalvos“ – tai iniciatyva, kuri nesiekia gailėti žmonių ar liūdėti dėl to, kad jie serga, o stengiasi suprasti skirtingus sergančiųjų gyvenimus, jų esamą spalvų spektrą bei žmogaus galią įgyvendinti tikslus nepaisant savo diagnozės.

Už šios gražios iniciatyvos slepiasi vos keli žmonės ir savanoriai, kurie prisideda prie visuomeninių renginių organizavimo, socialinių kampanijų kūrimo ir pagalbos sergančiųjų bendruomenėms. Iniciatyvos įkūrėjas Dalius Stankevičius sako, jog socialinės iniciatyvos veikla nėra lengvos kasdienybės užsiėmimas. Visgi darbas komandoje, bendras tikslas, atviri pokalbiai, dalijimasis užduotimis padeda tikslus ir svajones vėl ir vėl lipdyti iš naujo. Apie komandos užkulisius, džiaugsmus ir pokyčius dalinasi socialinės iniciatyvos ,,Skirtingos Spalvos“ komandos nariai:

,,Kai 2019 m. gruodžio 21 d. visuomenei su komanda pristatėme socialinės iniciatyvos ,,Skirtingos Spalvos“ užmojus ir pagrindinį tikslą – mažinti juntamą socialinę atskirtį, supratau, kad nuo tos dienos manyje sustiprės pamatinių vertybių svarba. Ir, praėjus ketveriems metams, galiu drąsiai teigti, kad taip ir yra. Supratau, kad žmogiškumas ir gebėjimas empatiškai jausti kitus yra tas raktas į santykį su gyvenimu ir tikrumą su žmogumi, ko mums šiomis dienomis taip trūksta. Noriu tikėti, kad žmonės atradę iniciatyvą, galės pažinti savo turimas vertybes ar jas auginti iš naujo“, – sako iniciatyvos įkūrėjas Dalius Stankevičius.

D. Stankevičius (B. Laurinaitytės nuotr.)
D. Stankevičius (B. Laurinaitytės nuotr.)

Paklausus, kaip atsirado pagrindinė iniciatyvos mintis mažinti atskirtį tarp ,,mes“ ir ,,jie“, Dalius atvirauja, jog tai įvyko iš jausmo, kad nors ir esame visi skirtingi, bet neturime būti atskirti: ,,Juk kiekvienas iš mūsų norime gyvenime turėti lygias teises: galimybę dalyvauti norimo darbo atrankose, nevaržomai nuvykti į parduotuvę ar gydymo įstaigą, dalyvauti mėgstamo atlikėjo ar grupės koncerte, pabūti meno parodoje ar be baimės akyse užlipti ant scenos ir parodyti savo ypatumus. Ir visai nesvarbu, ar aš gyvenu su lėtine liga, sutrikimu ar tam tikra negalios forma, aš dienos pabaigoje vis tiek esu žmogus, nesu jie, tie kiti, bet esu mes“.

Kalbant apie vertybes, iniciatyvos narė Jurgita Bakanaitė sako jaučianti, kad iniciatyva veikia vedama didžiulio tikėjimo: ,,Tikėjimo, jog iš tiesų galime kažkam padėti, tikėjimo, kad kartu galime daugiau, kad be manęs galbūt nebūtų šalia esančio žmogaus, tikėjimo, kad net vieno žmogaus indėlis gali padaryti didelę įtaką kito žmogaus gyvenimui. Man iniciatyva yra apie žmogų, jausmus, galimybę pažinti ir kažką pakeisti. Nors ir mažais žingsneliais link svarbių pokyčių kiekvienam iš mūsų“.

Komandos nuotrauka (Zemaitis photography nuotr.)
Komandos nuotrauka (Zemaitis photography nuotr.)

Komandos nariai sako ir tai, jog besikeičianti iniciatyva augina ir juos pačius, o tai ypač skatina pagalbą kitiems. ,,Komandoje vis juokaujame, kad nuo įkūrimo pradžios tenka praeiti labai daug etapų: nuo scenos rekvizitų nešiojimo iki bendravimo su garbingais srities specialistais, kurie puikiai išmano savo darbą. Tokie etapai ir grūdina, ir leidžia suprasti, kad padėti kitam galime ne tik finansiškai. Pagalbos reikia visada ir visokios: pokalbio, ištiestos rankos ar tiesiog buvimo šalia. Būti iniciatyvos dalimi reiškia būti tuo nedideliu vilties spindulėliu kažkam, ko galbūt net nepažįsti, tačiau žinojimas, kad tą viltį pasėjai kitame žmoguje, yra neįkainojamas. Tą jausmą linkėčiau pajusti kiekvienam“, – atvirauja Jurgita.

Paklausus, ar yra kokių nors įsimintinų ir smagių istorijų, kurios nutiko iniciatyvos gyvavimo laikotarpiu, iniciatyvos narė Deima Jokubaitytė sako, jog visos istorijos ir nutikimai su šia komanda yra įsimintini, o pati komanda jai tapusi daugiau nei tik kolegos: ,,Turbūt labiausiai man įstrigęs įvykis – Eurovizijos žiūrėjimas. Prieš Irmos Jokštytės istoriją apie gyvenimą su aklumu susitikome visi vieną dieną anksčiau, pasiruošėme renginiui, o vakare su komanda kartu žiūrėjome Euroviziją. Labai suartėjome ir būtent tuo momentu supratome, kad esame ne tik komanda, bet ir draugai“.

Komandos nariai prisipažįsta ir tai, kad kartais būna tikrai sunku norint įgyvendinti tam tikras idėjas, tačiau įvairių žmonių komentarai ir pagyrimai skatina judėti tolyn. ,,Nors iniciatyvoje vyrauja labai daug ryškių spalvų, kartais tos spalvos šiek tiek išblunka. Kartais pradedi abejoti savimi, kartais užklumpa jausmas, kad negali padėti visiems, nes vis kažko trūksta – lėšų, žmonių ar laiko, nors idėjų galvoje tiek daug. Tačiau viena gauta žinutė po renginio, vienas komentaras socialiniuose tinkluose, gautas laiškas, kad mūsų kuriamas turinys padėjo kažkam išgyventi sunkias akimirkas, per vieną sekundę panaikina nuovargį, o spalvos vėl ima ryškėti“, – sako iniciatyvos narė Jurgita.

Pokalbio su Jazzu akimirkos (B. Laurinaitytės nuotr.)
Pokalbio su Jazzu akimirkos (B. Laurinaitytės nuotr.)

Pakalbinus apie ateities siekius, ,,Skirtingų Spalvų“ įkūrėjas D. Stankevičius sako, jog pagrindinis iniciatyvos tikslas – išlikti ir toliau savo darbais būti šalia žmogaus ir jam padėti tiek fiziškai, tiek emociškai: ,,Kaip iniciatyvos įkūrėjas, noriu pasidžiaugti, kad turime subūrę mus palaikančiųjų, draugų ratą. Su tais žmonėmis galime padaryti daug daugiau nei vieni. Kiekviena ir skirtinga palaikymo forma mums yra didžiulė motyvacija ir toliau savo darbais mažinti socialinę atskirtį. Tad kviečiu pasidomėti socialine iniciatyva ,,Skirtingos Spalvos“ ir įsileisti spalvas į pačių gyvenimus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius