-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VIPA lėšomis atnaujintas IX forto muziejaus administracijos pastatas per metus šildymui sutaupys per 10 tūkst. eurų

Muziejai atlieka svarbų vaidmenį edukuojant visuomenę ir išsaugant šalies istorinį bei kultūrinį paveldą, o jų aplinka ir pastatų būklė daro įtaką ne tik darbuotojų sąlygoms, bet ir lankytojų srautui. Deja, dėl finansavimo stokos dalis muziejams priklausančių pastatų yra labai prastos būklės, neatitinka higienos normų. Atnaujinti nusidėvėjusį, 30 metų neremontuotą pastatą nusprendė Kauno IX forto muziejaus vadovybė, pasinaudojusi Viešųjų investicijų plėtros (VIPA) Grąžinamosios subsidijos priemonės teikiamu finansavimu.
Kauno IX forto muziejus
Kauno IX forto muziejus / Roberto Račkausko nuotr.

VIPA Klientų aptarnavimo departamento Valstybės investicijų skyriaus vadovė Rūta Mikalauskienė sako, kad pasenę ir apleisti muziejų pastatai ne tik atbaido lankytojus, bet ir sudaro netinkamas sąlygas ten dirbantiems žmonėms. Deja, dažnu atveju muziejų valdytojai susiduria su finansavimo stoka, dėl kurios nėra galimybės lėšų skirti pastatų atnaujinimui ir restauravimui.

„Siekiant į muziejus pritraukti kuo daugiau lankytojų, itin svarbu ne tik ekspozicijos ir muziejaus tematikos aktualumas, tačiau ir patalpos, kuriose vykdoma veikla. Atnaujinus apleistus ir higienos normų neatitinkančius pastatus, atsiranda galimybė lankytojams pasiūlyti jaukesnę aplinką bei daugiau renginių ir taip sukurti didesnę pridėtinę vertę“, – sako R.Mikalauskienė.

Atnaujintas Kauno IX forto muziejaus administracijos pastatas

Valstybinis Kauno IX forto muziejus kultūrinę veiklą vykdo trijuose atskiruose pastatuose – autentiškame Kauno tvirtovės IX forto, specialiai muziejinei veiklai skirtame Okupacijų ekspozicijos ir administracijos pastatuose. Kauno IX forto muziejus taip pat administruoja ir Kauno IX forto memorialinį kompleksą užimantį beveik 50 ha dydžio teritoriją.

Pasak Kauno IX forto muziejaus išteklių valdymo skyriaus vedėjos Tatianos Korotkovos, muziejaus administracijos pastate dirba didžioji muziejaus specialistų dalis, kuri atsakinga už infrastruktūros priežiūrą, buhalterinę apskaitą, išteklių valdymą, rinkodarą ir muziejaus rinkinių saugojimą.

„Be šių kokybiškai institucijos veiklai būtinų funkcijų atlikimo, administracijos pastate yra įrengta ir kultūros erdvė – konferencijų salė, kurioje organizuojami įvairaus pobūdžio muziejaus kultūriniai renginiai – konferencijos, susitikimai su visuomene, edukaciniai renginiai, minėjimai ir kt.“, – sako T.Korotkova.

Muziejaus administracija taip pat atsakinga ir už visapusišką komplekso, į kurį įeina memorialinis parkas, Antrojo pasaulinio karo masinių žudynių vieta ir monumentas nacizmo aukoms atminti, priežiūrą. Memorialinio muziejaus erdvės atskleidžia nacistinės ir sovietinės okupacijos istoriją bei leidžia lankytojams susipažinti su to meto Kauno krašto ir IX forto istorija.

Kauno IX forto muziejaus nuot. / IX forto muziejaus administracijos pastatas
Kauno IX forto muziejaus nuot. / IX forto muziejaus administracijos pastatas

Neatitiko higienos normų

„Iki projekto įgyvendinimo muziejaus administracijos pastate dėl šildymo ir vėdinimo sistemos nusidėvėjimo nebuvo įmanoma efektyviai užtikrinti bazinių higienos normų jo patalpose dirbantiems muziejaus specialistams. Pastato konstrukcijos dėl stogo dangos defektų buvo nuolat veikiamos besisunkiančios drėgmės“, – aiškina muziejaus išteklių valdymo skyriaus vedėja.

T. Korotkova pasakoja, kad dabartinę pastato būklę nulėmė jo konstrukcijos ypatybės bei centralizuotos šildymo ir vėdinimo sistemos nusidėvėjimas. Nustojus eksploatuoti memorialinio komplekso katilinę, buvo sustabdytas centralizuotas šildymas, todėl pastatą šiluma aprūpino tik elektriniai šildytuvai.

Renovacijos metu apšiltintos administracijos pastato sienos ir stogas, pakeistos durys ir langai, šildymo, vėdinimo bei apšvietimo sistemos.

Geresnės darbo sąlygos ir mažesnis energijos poreikis

Pastato renovacija sudarys geresnes sąlygas darbuotojams ir memorialo komplekso lankytojams.

Administracijos pastatą papildys renginių erdvė, kurioje vyksiantys kultūros renginiai ir parodos, o tai leis lankytojams dar betarpiškiau prisiliesti prie muziejuje pristatomų istorinių laikotarpių.

Pastato renovacija sudarys geresnes sąlygas darbuotojams ir memorialo komplekso lankytojams.

„Muziejaus darbuotojams bus sudaryta galimybė dirbti modernizuotose erdvėse su tinkamu apšvietimu ir mikroklimatu. Natūralu, kad esant geresnėms sąlygoms, bus pozityviai veikiama ir darbuotojų motyvacija, kuri turi tiesioginės įtakos muziejuje sukuriamų kultūros paslaugų kokybei“, – aiškina T.Korotkova.

Pastato renovacija ne tik atvers naujas galimybes ir užtikrins geresnes sąlygas darbuotojams, bet ir padės sumažinti šildymo sąnaudas, išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bei pagerins pastato energinio naudingumo klasę.

„Po renovacijos numatoma elektros suvartojimą pastato šildymui per metus sumažinti beveik 65 MWh. Įgyvendinus šiuos siekius, per metus šildymui bus sutaupoma daugiau nei 10 tūkst. eurų, o pastato energinio naudingumo klasė pakils nuo F iki C klasės“, – sako muziejaus išteklių valdymo skyriaus vedėja.

T.Korotkova tikisi, kad atlikti darbai padės ne tik sumažinti energijos išteklius, bet ir prailgins pastato eksploatacijos laiką bei sumažins išlaidas, skirtas pastato priežiūrai.

Finansavimo galimybės

Kauno IX forto muziejaus administracijos pastato atnaujinimo projektas įgyvendintas skiriant 249 tūkst. Eur grąžinamąją subsidiją iš Europos regioninės plėtros fondo.

Pasak VIPA atstovės, grąžinamoji subsidija veikia kaip projekto finansavimo forma, kai projekto vykdytojas turi grąžinti visas arba dalį projektui skiriamų lėšų. Grąžinamosios subsidijos dydis priklauso nuo projekto pabaigoje pasiektos pastato energinės klasės ir energetinių sutaupymų. IX forto muziejaus atnaujinimo projekto atveju net 40 proc. skirtų lėšų muziejui grąžinti nereikės, nes pastato energinio naudingumo klasė nuo F pakils iki C.

„Grąžinamosios subsidijos priemonė buvo sukurta siekiant paspartinti centrinės valdžios viešųjų pastatų modernizavimą. Ji skirta mažinti įtaką klimato kaitai ir aplinkos oro taršą. Vadovaujantis viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programa, siekiama, kad kasmet Lietuvoje būtų renovuojama mažiausiai 3 proc. valstybei nuosavybės teise priklausančių pastatų“, – sako R.Mikalauskienė.

zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius