Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 07

Parašų dėl referendumo rinkėjai apsidžiaugė prezidento parama, bet ar ji buvo?

Renkantieji parašus dėl referendumui surengti reikalingų rinkėjų parašų skaičiaus sumažinimo apsidžiaugė sulaukę Prezidentūros paramos. Taip jie įvertino šalies vadovo patarėjos žodžius, kad tai suteiktų didesnes galimybes visuomenei pasisakyti. Tačiau Jūratė Šovienė šiais žodžiais tik atsakė į bendro pobūdžio klausimą, o ne išsakė pritarimą konkrečiai šiai iniciatyvai.
Šiauliečiai renkasi prezidentą
Balsavimas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Pasveikino tik diskusijas

Tinklalapyje lietuvosvisuomenestaryba.lt, kuriame aktyviai raginama pasirašyti už šią iniciatyvą, neseniai pasidžiaugta „gera žinia iš Prezidentūros“.

„2021.11.30 Lietuvos žiniasklaidos priemonės pranešė apie LR Prezidento patarėjos teisės klausimais J.Šovienės išreikštą Prezidentūros paramą šiuo metu vykstančiam parašų rinkimui dėl Referendumo iniciatyvos, kuria siekiama sumažinti reikalingų rinkėjų parašų skaičių dėl referendumo iniciavimo iki 100 000“, – rašoma šiai iniciatyvai skirtame elektroniniame leidinyje.

Kartu buvo pacituota J.Šovienės frazė, dėl kurios apsidžiaugė parašų rinkėjai: „Taip būtų suteiktos didesnės galimybės pasisakyti tautai.“

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja teisės klausimais tikrai taip sakė, prieš savaitę kalbėdama Žinių radijo laidoje.

Komentuodama, ar turėtų būti žeminama kartelė referendumui surengti, J.Šovienė teigė: „Tai yra geras klausimas. Matyt, turėtų.

Būtų suteiktos didesnės galimybės pasisakyti tautai, piliečiams dėl tam tikrų svarbių valstybei klausimų sprendimų, būtų geresnės galimybės.“

Tačiau, kaip portalui 15min nurodė Prezidento komunikacijos grupė, iš šio atsakymo negalima daryti išvados, esą Prezidentūra remia iniciatyvą rinkti parašus dėl referendumo surengimo.

Taip pat skaitykite: Prezidento patarėjos nuomonė apie referendumo kartelę suerzino valdančiuosius

„Prezidento patarėja atsakė į bendro pobūdžio klausimą. Klausimo apie konkrečią iniciatyvą interviu nebuvo“, – nurodyta jos atsakyme.

Ekrano nuotr. iš lietuvosvisuomenestaryba.lt/Parašų rinkėjai džiaugiasi Prezidentūros parama savo iniciatyvai, bet ji nebuvo išsakyta
Ekrano nuotr. iš lietuvosvisuomenestaryba.lt/Parašų rinkėjai džiaugiasi Prezidentūros parama savo iniciatyvai, bet ji nebuvo išsakyta

Pasak G.Nausėdos atstovų, Konstitucija numato palyginti griežtas esmines sąlygas referendumui įvykti: „Yra tokių sąlygų šalininkų, yra ir nesutinkančiųjų. Konstruktyvios diskusijos dėl šio ir bet kokio kito klausimo sprendimo yra sveikintinos.“

Parašus renka signataras

Birželį Seime skaitydamas metinį pranešimą prezidentas paragino esminiais valstybės gyvenimo klausimais rengti referendumus ir lengvinti jų inicijavimo sąlygas gyventojams. Pavyzdžiui, jis siūlė pailginti parašų, reikalingų referendumui surengti, rinkimo laiką, suteikti teisę žmonėms pasirašyti ir elektroniniu būdu.

„Sudarykime Lietuvos piliečiams realias sąlygas pareikšti savo nuomonę esminiais valstybės gyvenimo klausimais referendume. Tam turėtume pailginti parašų, reikalingų referendumui surengti, rinkimo laikotarpį, suteikti teisę žmonėms pasirašyti ir elektroniniu būdu“, – sakė prezidentas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda

Tačiau siūlymo leisti referendumo kartelę G.Nausėda tuomet neišsakė.

Surengti referendumą, kuriame būtų sprendžiama, ar sumažinti referendumui skelbti reikalingų parašų skaičių nuo 300 tūkst. iki 100 tūkst., siekia teisininkė Nendrė Černiauskienė, pastaruosiuose rinkimuose į Seimą kandidatavęs Tauras Jakelaitis ir signataras Zigmas Vaišvila su dar 16 bendraminčių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zigmas Vaišvila
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zigmas Vaišvila

Jų iniciatyva buvo įregistruota birželio pabaigoje, lapai parašams rinkti buvo išduoti liepos viduryje. 300 tūkst. parašų, kurių reikia referendumui surengti, turi būti perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai po pusės metų – sausio 21 d.

Antradienio duomenimis, elektroniniu būdu iki šiol surinkta mažiau nei 16 tūkst. parašų.

Referendumo įstatymo dar nėra

Tačiau prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, kalbėdamas su 15min, atkreipė dėmesį, jog šiuo metu referendumai apskritai negali vykti, mat nepriimtas reikiamas įstatymas.

„Prezidento nuomone, galimybės piliečiams dalyvauti sprendžiant svarbiausius valstybės ir Tautos gyvenimo klausimus, kaip tai numato Konstitucija, šiuo metu yra sunkiai įmanomos jau vien dėl to, kad nėra vykdomas Konstitucinio Teismo (KT) nutarimas – nėra priimtas Referendumo įstatymas.

Toks piliečių konstitucinės teisės ignoravimas yra nepateisinamas“, – teigiama Prezidento komunikacijos grupės atsakyme.

Taip pat skaitykite: Prezidentūra mano, kad sąlygos referendumui įvykti – griežtos, bet nesiekia jų keisti

Kaip žinoma, Referendumo įstatymas nustojo galioti liepos 1 dieną, nes KT jį pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai, o iki nutarimo įsigaliojimo Seimas nepriėmė naujo įstatymo.

J.Šovienė radijo eteryje pakomentavo ir šią situaciją – esą vienareikšmiškai blogą. Anot jos, šis klausimas „turėjo būti išspręstas vakar“, o Seimo delsimas rodąs nepagarbą Konstitucijai.

„Negana to, reikia mokėti ir visų mokesčių mokėtojų sąskaita, nes yra skundai, vyksta bylų nagrinėjimas, yra painiava, kaip tiesiogiai taikyti Konstituciją nesant procedūrinių taisyklių“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius