Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 06

Parskraidintą „Bayraktarą“ išvydę lietuviai tiki – „mažas žvėriukas“ prisidės prie Ukrainos gynybos

Tūkstančiai gyventojų trečiadienį plūdo į Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose išvysti „savo pirkinio“ – Vanagu pavadinto turkų gamybos bepiločio orlaivio „Bayraktar“. Dronas netrukus bus perduotas nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainos kariuomenei. Visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva per tris dienas suaukoti beveik šeši milijonai eurų – daugelis šventėje kalbintųjų teigė patys prisidėję ir nesitikėję, kad reikalinga suma bus surinkta per tokį trumpą laiką. „Labai didžiuojuosi“, – apie tautiečių solidarumą kalbėjo Šiauliuose kalbinti žmonės ir tikino pasiryžę kartoti akciją.
Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose
Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Didžiuojamės“

Trečiadienio popietę Aviacijos bazės prieigos Šiauliuose buvo sunkiai pravažiuojamos, prie jos nutįso kone kilometrinė automobilių spūstis, tūkstančiai žmonių iš Šiaulių ir kitų Lietuvos miestų atvyko pamatyti kovinio orlaivio „Bayraktar TB2“ su amunicija. Valstybės dienos proga Aviacijos bazėje buvo demonstruojama įvairi karinė technika, tačiau bene daugiausia dėmesio sulaukė į dengtą palapinę telpąs „Vanagu“ pavadintas ir vanago simboliu papuoštas orlaivis.

Dronas visuomenei buvo rodomas trumpą laiką – tik šio trečiadienio pusdienį ir, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko žodžiais, bus nedelsiant išgabentas bei perduotas Ukrainos kariuomenei. Tad daugelis mobiliais telefonais skubėjo įamžinti pilkšvą kovinį orlaivį ar patys įsiamžinti jo fone.

„Labai didžiuojuos lietuviais ir turkais, be abejo. Labai nuoširdžiai džiaugiuos dėl šito pirkinio. Prisidėjau, už tai atėjau pasižiūrėt, ką nupirkom. Nedaug, 10 eurų daviau, bet galvoju, kad kažkiek atidaviau. Užjaučiu ukrainiečius, nenorėčiau būti jų situacijoje“, – 15min sakė 37-erių šiaulietė Ieva Skėrytė.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymą Šiauliuose susirinkę žiūrovai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymą Šiauliuose susirinkę žiūrovai

„Tai yra mūsų pasididžiavimas, tiesiog šiurpas eina per kūną. Pati prisidėjau. Nuo pat pirmos karo dienos esu su ukrainiečiais ir mintimis, ir darbais. Aukojome ir rūbų, ir patalynės, mūsų įmonė aukojo, kurioje aš dirbu, maisto, sauskelnių vežė. Maža dalytė, bet mums svari“, – kalbėjo turkų droną tik ką nufotografavusi 55-erių šiaulietė Saulė Radzevičienė.

Kaunietis informacinių technologijų specialistas Darius sakė specialiai atvykęs pamatyti „Bayraktaro“ ir vylėsi, kad šis orlaivis prisidės prie Ukrainos gynybos.

„Aš pats prisidėjau, specialiai atvažiavome pasižiūrėti, kaip tas mažas žvėriukas atrodo. Malonu ir smagu, kad A.Tapinas suorganizavo šitą reikalą ir labai netikėta net man pačiam buvo, kad žmonės taip greitai sumetė tuos pinigus. Kad ir mažytė, bet vis tiek pagalba. Tikėkimės, kad kažkiek prisidės“, – kalbėjo 48-erių Darius.

Vyras vylėsi, kad ši „Bayraktaro“ akcija bus veiksminga ir viešųjų ryšių prasme – parodant pavyzdį, kad žmonės ir kitose šalyse gali rinkti pinigus ir šitaip prisidėti prie Ukrainos gynybos.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymo šventę susirinkę žiūrovai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymo šventę susirinkę žiūrovai

„Ir ukrainiečiai surinko, ir lenkai dabar renka ir gal tai nors mažyte dalimi prisidės prie ukrainiečių pergalės“, – teigė kaunietis. Jis sakė neabejojantis, kad orlaivis atliks ir savo tiesioginę misiją kaip karinis vienetas.

Nedidelis dronas, kurio sparnų plotis siekia 12 metrų, nuo valdymo stoties gali nutolti 150 kilometrų spinduliu, nepertraukiamai gali veikti 24 val. Skrisdamas 130 km/val. greičiu (maksimalus greitis siekia 220 km/val.) „Bayraktaras“ gali kyboti virš taikinių, laukdamas progos paleisti bombų ar raketų į taikinius. Ukrainos kariuomenė yra ne kartą besidalinusi sėkmingais „Bayraktarų“ veikimo rezulatatais – sunaikinta rusų karine technika bei ginkluote.

„Baykar“ vadovas: nebuvom girdėję tokių dalykų

Vos per pusę savaitės surinkti beveik 6 mln eurų šiam bepiločiui orlaiviui įsigyti nustebino ir jam aukojusius lietuvius, sulaukė didžiulio pasaulio žiniasklaidos dėmesio ir padarė didžiulį įspūdį „Bayraktar“ gamintojos Turkijos bendrovės „Baykar“vadovams. Kompanija nusprendė orlaivį dovanoti, o lietuvių suaukoti pinigai skirti Ukrainai reikalingai ginkluotei pirkti.

Šalia lietuviškos ir ukrainietiškos simbolikos ant Šiauliuose demonstruoto „Bayraktaro“ užrašas turkų kalba tap pat žymi, kad tai kompanijos dovana.

Šventėje dalyvavęs „Baykar“ generalinis direktorius Halukas Bayraktaras prisiminė, kad Lietuvos atstovų prašymas parduoti orlaivį už suaukotas žmonių lėšas nustebino ir buvo netikėtas.

„Žinot, tai tikrai nėra rutina, mes nesitikėjom ir nebuvom girdėję tokių dalykų, mes buvome labai nustebę, kaip greitai ta kampanija įvyko. Dėl tos nuostabos mes taip pat turėjome atlikti savo pareigą ir prisidėti, nusprendėme padovanoti“, – trečiadienį žurnalistams sakė bendrovės „Baykar“ vadovas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose

Jis pripažino, kad ši akcija prisidėjo ir prie kompanijos vardo garsinimo pasaulyje.

„Bayraktaras“ buvo žinomas daugelyje šalių, tačiau ši kampanija Lietuvoje padarė taip, kad jis dar labiau išgarsėjo ir tapo dar labiau žinomas“, – sakė H.Bayraktaras. Jis pasakojo pats stebėjęs lietuvių akciją socialiniuose tinkluose, tačiau išvystos žmonių minios Šiauliuose turkui padarė dar didesnį įspūdį.

Stulbino lietuvių solidarumas

„Bayraktarą“ appžiūrėjęs 70-metis Virgilijus Šėrys sakė buvęs apstulbęs ir lietuvių operatyvumo surenkant lėšas vos per tris dienas, tuo pačiu ir turkų parodyto dėmesio.

„Tai, žinoma, objektas, skirtas jį sunaikinti ruskiams, bet kaip karas be nuostolių, gyvybių... Kaip parodė kadrai Ukrainoje, ką jis padaro – labai įspūdingai. Pats jaunystėje aviaciniu sportu užsiiminėjau, čia turėjom angarą. „Už tą plastmasės gabaliuką penki milijonai“ – ką tik žmogus praėjęs dalijosi tokia įžvalga. Tai reikia manyti, tokie optiniai prietaisai yra, kurie iš 4 kilometrų aukščio puikiausią ginkluotę kareivių mato. Tai aš nė kiek nesistebiu. Nustebino dar tas turkų dėmesys, dovana. Išvis norėjau atsisėsti“, – įspūdžiais dalijosi šiaulietis.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymą Šiauliuose susirinkę žiūrovai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į „Bayraktar-Vanago“ pristatymą Šiauliuose susirinkę žiūrovai

Vyras sakė esąs medžiotojas ir pats, prireikus, pasirengęs stoti krašto gynybon.

„Turiu kuo pasitikti atėjūnus, esu medžiotojas, draugai išpirkom labai daug šovinių, ginklų, nekvailiojam, žinoma, viskas protingai“, – sakė Virgilijus.

80-metis pensininkas Jonas apgailestavo, kad pats nespėjo prisidėti prie drono pirkimo, tačiau neabejojo šio įrenginio būsima nauda: „Matote, gyvenime viskas susideda nuo vieneto ir virsta milijonais. Tai aš manau, kad turės tam tikrą įtaką. Aš vertinu teigiamai, reikia žmonėms padėt, kiek įmanoma, nes paskui gali tai išsivystyti į daugiau dalykų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius