Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausiems protestams Rusijoje – 10 metų: žmonių tildymas ir menkos perspektyvos

Lygiai prieš 10 metų nepatenkinti rinkimų rezultatais rusai išėjo į gatves. Maskvoje susirinko dešimtys tūkstančių žmonių. Tačiau šiemet tokių protestų po Rusijos parlamento rinkimų jau nebuvo matyti, nors neabejota, kad jų rezultatai buvo klastojami. 15min kalbinti ekspertai teigė, kad per pastarąjį dešimtmetį Rusijos valdžia dėjo visas pastangas užčiaupti nepatenkintuosius – esą artimiausiu metu nereikėtų tikėtis, kad tai pasikeis.
Protestas Bolotnaja aikštėje
Protestas Bolotnaja aikštėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2011 m. Maskvoje Bolotnajos aikštėje vykęs protestas buvo vadinamas didžiausiu per pastaruosius 20 metų. Oficialiai Maskvos policija skelbė, kad mitinge tuo metu dalyvavo apie 25 tūkst. žmonių, tačiau organizatoriai tikino, kad susirinkusiųjų buvo keliomis dešimtimis tūkstančių daugiau.

2011–2012 m. Maskvoje ne kartą buvo kilę protestai dėl nepasitenkinimo valdžia. Vienas žymiausių jo organizatorių buvo aktyvus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas Borisas Nemcovas.

Per ano meto protesto bangas iškilo ir opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas, kuris ne kartą buvo sulaikytas už dalyvavimą mitinguose.

Tačiau 2015 m. B.Nemcovas buvo nužudytas netoli Kremliaus, o A.Navalnas šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę griežto režimo kolonijoje Vladimiro srityje Rusijoje.

AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas
AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas

Protestai Rusijoje vis dar kyla, tačiau jau ne tokie masiniai. Didesnių neramumų nebuvo po šių metų rugsėjį vykusių parlamento rinkimų.

Tiesa, nepasitenkinimą valdžia pastaruoju metu ne kartą demonstravo žmonės, gyvenantys atokesniuose regionuose. Ėjo į gatves ir žmonės, pasipiktinę A.Navalno apnuodijimu ar įkalinimu.

Rusijos politologas, leidinio „Deutsche Welle“ apžvalgininkas Konstantinas Egertas 15min teigė, kad 2011-ųjų protestai V.Putinui tapo nemalonia staigmena.

Tuo metu į gatves išėjo žmonės, kurie neva turėjo būti patenkinti jo siūlomu ekonominiu, politiniu ir socialiniu stabilumu, pasiūlytu pirmųjų dviejų kadencijų metu. Todėl vėliau jis nusitaikė būtent į viduriniąją klasę, kuriai stengiasi surišti rankas ir dabar.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Vytis Jurkonis 15min teigė, kad trumpuoju laikotarpiu represijos, kurias dabar naudoja Kremlius, gali suteikti naudos. Bet ilgainiui jos esą visiškai pakirs lojalumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius