-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 Donaldo Trumpo dienų – kiek pažadų įvykdė naujasis JAV prezidentas?

Donaldas Trumpas pernai per rinkimų kampaniją kalbėjo daug: ir kad JAV pasitrauks iš Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarties (TPP), ir kad sumažins mokesčius, ir kad... nebevažinės dviračiu. Visa tai ir dar daugiau padaryti jis žadėjo per pirmąsias 100 dienų Baltuosiuose rūmuose. Termino pabaiga – šis šeštadienis, tad kiek pažadų iš tiesų įgyvendinta?
Ką per 100 dienų nuveikė naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas?
Ką per 100 dienų nuveikė naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuveikta ne tiek ir mažai: jau minėtas TPP sužlugdymas, ant plauko pakibusi JAV kova su klimato kaita, paskirtas naujas Aukščiausiojo teismo teisėjas.

Bet kur žadėtoji siena, kuria norėta atsitverti nuo Meksikos? Kodėl pritilo grasinimai Kinijai, kuri, kaip praėjusiais metais teigė D.Trumpas, „vykdo didžiausią pasaulio istorijoje vagystę“?

Kur pamaina taip keiksnotai „Obamacare“ sistemai? O kaip su trilijonų dolerių vertės investicijų į infrastruktūrą planu? Mokesčių reforma?

VIDEO: 100 Donaldo Trumpo dienų ir 38 įvardinti pažadai: kas ištesėta, o kas ne

Daug skambių žodžių buvo pamiršti

Naujienų agentūra išanalizavo visus D.Trumpo per rinkimų kampaniją duotus pažadus, kuriuos jis teigė įgyvendinsiantis per pirmąsias 100 darbo prezidento poste dienų.

Tokių pažadų – bent šiek tiek panašių į konkrečius – jis davė 38. Įgyvendino 10. Daugelį – pasirašydamas prezidentinius įsakus, kuriems nereikia Kongreso pritarimo. Taip, pavyzdžiui, pasitraukta iš TPP.

D.Trumpas davė 10 pažadų, kurių ištesėjimui reikalingas Kongreso narių pritarimas. Iš tokių pažadų neįgyvendintas nė vienas, o daugelis net nebuvo pristatyti įstatymų leidėjų teismui – trukdo ir principingi federaliniai teisėjai, ir susiskaldžiusi Respublikonų partija.

D.Trumpas: „Per pirmąsias 100 dienų padariau daugiau nei bet kuris kitas prezidentas.“

Nepaisydamas akivaizdaus strigimo, D.Trumpas, pernai dvi savaitės iki rinkimų pristatęs „Kontraktą su Amerikos rinkėju“ („Contract with the American Voter“), tipiškai ilgame ir prasmingo turinio stokojančiame interviu AP šią savaitę teigė: „Per pirmąsias 100 dienų padariau daugiau nei bet kuris kitas prezidentas.“

Žinoma, kai kurie D.Trumpo pažadai buvo hiperbolė. Amerika tikrai nesulauks dienos, kai įtariamas karys dezertyras Bowe'as Bergdahlas bus išmestas iš lėktuvo be parašiuto – o tokį pasiūlymą D.Trumpas skelbė per keliolika savo kampanijos renginių.

Be to, į D.Trumpo vilą „Mar-a-Lago“ balandžio pradžioje atvykęs Kinijos lyderis Xi Jinpingas sėdo prie prašmatnių pietų stalo, o desertui sulaukė „gražaus“ šokoladinio torto, o ne žadėto „McDonald's“ mėsainio“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas

Vis dėlto buvo ir rimtesnių pažadų. D.Trumpas savo šalininkams vis dar skolingas garsiąją tvorą ties JAV ir Meksikos pasieniu.

Per kampaniją jis daug kalbėjo ir apie prieinamos kainos vaikų darželius, mokamas motinystės ar tėvystės atostogas, pigesnį aukštąjį mokslą, investicijas į saugumą miestuose – vėlgi, tam esą būtų užtekę 100 dienų.

Tačiau pažangos nėra, net nepaisant to, kad respublikonai kontroliuoja ir Senatą, ir Atstovų rūmus. Baltieji rūmai net nesugebėjo suvienyti „raudonųjų“ Kongrese, kai bandė anuliuoti ir pakeisti „Obamacare“.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Akcija už „Obamacare“ palikimą
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Akcija už „Obamacare“ palikimą

Pateikiame svarbiausių ir skambiausių D.Trumpo pažadų, kuriems jis pats davė 100 dienų, sąrašą. Kaip jiems sekasi? Kokia jų kelionė įgyvendinimo link?

Energetika ir aplinkosauga

Pažadas: panaikinti Baracko Obamos nuspaustus stabdžius planams nutiesti naftotiekius „Keystone XL“ ir „Dakota Access“

Įvykdytas: projektas „Keystone XL“ atgaivintas, o „Dakota Access“ jau nutiestas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš naftotiekio „Keystone XL“ tiesimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš naftotiekio „Keystone XL“ tiesimą

Pažadas: panaikinti apribojimus angliakasybai ir naftos bei dujų gręžiniams.

Įvykdytas: D.Trumpas suplėšė į skutelius B.Obamos valdymo metu priimtus apribojimus, be to, inicijavo Švarios energijos plano, kurio tikslas – sumažinti šiltnamio dujų išmetimą anglį naudojančiose šiluminėse jėgainėse, peržiūrėjimą.

Pažadas: finansiškai neberemti Jungtinių Tautų klimato kaitos programų ir pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato.

Neįvykdytas: D.Trumpas vis dar neapsisprendęs dėl Paryžiaus susitarimo, o prezidento energetikos sekretoriumi paskirtas Rickas Perry šią savaitę apskritai pareiškė, kad JAV neturėtų trauktis iš susitarimo. Tiesa, norima jį peržiūrėti – atseikėta kritikos europiečiams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Perry
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Perry

Ekonomika ir prekyba

Pažadas: įvykdyti mokesčių reformą.

Procesas tik pradėtas: D.Trumpas per kampaniją žadėjo per 100 dienų sumažinti mokesčius taip, kad negėda būtų net Ronaldui Reaganui – tiek korporacijoms, tiek viduriniajai klasei.

Maksimalus pelno mokesčio tarifą siūloma mažinti nuo 35 iki 15 proc., mažėtų gyventojų pajamų mokesčių tarifų skaičius.

Planas šią savaitę pagaliau paskelbtas. Maksimalų pelno mokesčio tarifą siūloma mažinti nuo 35 iki 15 proc., mažėtų gyventojų pajamų mokesčių tarifų skaičius.

Tačiau planą dar turi patvirtinti – arba atmesti – Kongresas. O čia netrūksta įstatymų leidėjų, kurie nuogąstauja dėl augančio biudžeto deficito. Ekspertai jau paskaičiavo, kad sumažinus pelno mokestį 20 proc. punktų, per 10 metų JAV biudžeto deficitas padidėtų net 2 trln. dolerių.

Ir nors vyriausybė mano, kad valdžios pajamas logiškai padidins ūkio augimas, ekonomistai pabrėžia, kad nėra to įrodymų, sprendžiant iš ankstesnių pastangų.

Pažadas: paskelbti Kiniją „valiutų manipuliatore“

Pamirštas: D.Trumpas po dviejų susitikimų su Xi Jinpingu jau aiškina nenorintis bausti Kinijos, nes Pekinas bendradarbiauja su Vašingtonu ir reaguoja į Šiaurės Korėjos provokacijos.

X01481/Šiaurės Korėjos kariai
X01481/Šiaurės Korėjos kariai

Jis taip pat sako, kad Kinija jau nebemanipuliuoja savo valiuta nesąžiningai siekdama pranašumo prekyboje. D.Trumpas taip pat nebekalba apie didelius mokesčius iš Kinijos importuojamoms prekėms.

Pažadas: paskelbti apie ketinimą iš naujo susiderėti dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimo (NAFTA) arba iš jo pasitraukti.

Įvykdytas: NAFTA pasirašiusios JAV, Kanada ir Meksika šią savaitę sutarė „greitai“ susitarti dėl kitokių sutarties sąlygų. Baltųjų rūmų pranešime teigiama, kad D.Trumpas sutiko „kol kas nenutraukti sutarties“.

Pažadas: 35 proc. tarifu apmokestinti bendrovių, kurios yra iškėlusios gamybą iš JAV, prekes; priversti tokias bendroves kaip „Apple“ ar „Nabisco“ gaminti prekes JAV.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„Apple“
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„Apple“

Neįvykdytas.

Pažadas: investuoti 1 trln. dolerių į infrastruktūrą – oro uostus, kelius, tiltus.

Neįvykdytas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Viaduko gaisras Atlantoje
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Viaduko gaisras Atlantoje

Saugumas, gynyba ir imigracija

Pažadas: tučtuojau sustabdyti pabėgėlių iš Sirijos priėmimą.

Neįvykdytas: D.Trumpas stengėsi, tačiau pirmąją jo kelionių draudimo įsaką blokavo teismai. Nors antrajame įsake konkrečios nuorodos į pabėgėlius sirus neliko, blokuotas buvo ir šis įsakas. Be to, per kampaniją jis žadėjo deportuoti į JAV jau atkeltus sirus, tačiau dabar apie tai nebekalba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV oro uostuose dėl imigracijos draudimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV oro uostuose dėl imigracijos draudimo

Pažadas: pranešti generolams, kad jie turi 30 dienų parengti planą, kaip įveikti „Islamo valstybę“.

Per kampaniją D.Trumpas žadėjo deportuoti į JAV jau atkeltus sirus, tačiau dabar apie tai nebekalba.

Įvykdytas (?): D.Trumpo komanda iš tiesų pareikalavo surašyti planą, bet koks jis neaišku, nes nėra viešinamas.

Pažadas: patvirtinti „ekstremalias“ imigrantų tikrinimo procedūras.

Vykdomas: JAV vidaus saugumo departamentas jau svarsto, kokių papildomų priemonių imtis – pavyzdžiui, reikalauti iš į JAV atvykstančių asmenų jų telefono adresų knygelės duomenų ir socialinių tinklų slaptažodžių.

Pažadas: pastatyti „neįveikiamą“ tvorą ties JAV siena su Meksika ir priversti Meksiką už ją sumokėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tvora ties Meksikos ir JAV pasieniu.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tvora ties Meksikos ir JAV pasieniu.

Nevykdomas: valdžia dar tik domisi, kokios kompanijos galėtų apsiimti statyti tvorą, bet kelios bandomosios atkarpos gali iškilti jau šią vasarą. Tiesa, Meksika už tai kol kas nemoka.

Pažadas: tučtuojau deportuoti apie 2 mln. „atvykėlių nusikaltėlių“ – pavyzdžiui, gaujų narius.

VIDEO: Niujorke tūkstančiai žmonių protestavo prieš Donaldo Trumpo politiką moterų atžvilgiu

Nevykdomas: deportacijų skaičius neauga. Tiesa, JAV suimama daugiau šalyje nelegaliai gyvenančių asmenų, sumažėjo nelegalių šalies sienos kirtimų.

Vyriausybė ir „pelkė“ Vašingtone

Pažadas: pavaldiniams įsakyti nustatyti sritis, kurioms būtų galima taikyti mažiau federalinių apribojimų.

Įvykdytas.

Pažadas: pasiūlyti konstitucinę pataisą Kongreso narių kadencijų skaičiaus apribojimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo kalba JAV Kongresui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo kalba JAV Kongresui

Neįvykdytas.

Pažadas: „nusausinti pelkę“.

Uždrausta administraciją paliekantiems pareigūnams atstovauti užsienio vyriausybėms.

Vykdomas iš dalies: D.Trumpas žadėjo užsmaugti „specialių interesų“ grupes ir iš tiesų prezidentiniais įsakais jau uždraudė politiniams pareigūnams užsiimti valdžios lobizmu penkerius metus po to, kai jie baigs darbą jo administracijoje. Taip pat uždrausta administraciją paliekantiems pareigūnams atstovauti užsienio vyriausybėms.

Tačiau D.Trumpas neseniai nutarė viešai nebeskelbti duomenų, kokie asmenys atvyksta pas jį į Baltuosius rūmus.

Pažadas: įšaldyti naujų federalinių darbuotojų samdymą.

Nutrauktas: toks įsakas buvo vienas pirmųjų. Tačiau netrukus įšaldymas buvo atšauktas.

Užsienio politika

Pažadas: atsisakyti „šalių statymo“ ir „režimo pakeitimo“ strategijos.

Nevykdomas: tokia strategija greičiausiai egzistuoja tik D.Trumpo ar jo patarėjų galvose, tačiau bet kokiu atveju spręsti dar anksti.

VIDEO: JAV raketos smogė Sirijos karinių oro pajėgų bazei

Kita vertus, JAV jau surengė vieną bombardavimo misiją Sirijoje ir eskaluoja retoriką Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai

Pažadas: perkelti JAV ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.

Neįvykdytas: administracija tvirtina, kad šis klausimas dar studijuojamas.

Pažadas: susiderėti dėl visų JAV kalinių Irane paleidimo, taip pat – iš naujo susitarti dėl Irano branduolinės programos arba pasitraukti iš susitarimo.

Neįvykdytas: nepaleistas nė vienas kalinys, o susitarimas dėl Irano vis dar studijuojamas. Pats D.Trumpas AP teigė, kad „įmanoma“, jog JAV pasitrauks iš sutarties.

Sveikatos apsauga, teismai ir ginklai

Pažadas: anuliuoti ir pakeisti B.Obamos administracijos patvirtintą sveikatos apsaugos sistemos, vadinamos „Obamacare“, reformą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Respublikonai nori anuliuoti „Obamacare“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Respublikonai nori anuliuoti „Obamacare“

Neįvykdytas: D.Trumpas per kampaniją teigė: „Turėsime tokią puikią sveikatos apsaugą, tai bus taip lengva.“ Tačiau įstatymas, kuriuo turėjo būti pakeista „Obamacare“, nepasiekė balsavimo Kongrese stadijos, nes jam neužteko paramos. D.Trumpas žada bandyti dar kartą.

Pažadas: patvirtinti naują Aukščiausiojo teismo teisėją.

Įvykdytas: šis procesas buvo gana sklandus. D.Trumpas nominavo teisėją Neilą Gorsuchą, o jo kandidatūrą iškart patvirtino Senatas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neilas Gorsuchas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neilas Gorsuchas

Pažadas: panaikinti tvarką, pagal kurią mokyklos ir karinės bazės yra zonos, kuriose draudžiama nešiotis šaunamuosius ginklus.

Neįvykdytas.

Linksmybės ir golfas

Pažadas: „Aš niekada nelenktyniausiu dviračiu.“

Įvykdytas: tokius žodžius D.Trumpas ištarė dar 2015 metų gegužę, kai tuometis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry važiuodamas dviračiu susilaužė koją. Pažadas ištesėtas: prezidentas ant dviračio nelipo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./John Kerry yra prisiekęs dviratininkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./John Kerry yra prisiekęs dviratininkas

Pažadas: uždrausti generolams duoti interviu televizijoms.

Neįvykdytas: D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, generolas leitenantas Herbertas Raymondas McMasteris neseniai pasirodė sekmadieninėje (lengvesnio formato) žinių laidoje. Televizijose šmėžuoja ir daugiau aukšto rango kariškių.

Pažadas: neužsiimti žaidimais.

Nevykdomas: D.Trumpas golfą savaitgaliais žaidžia kur kas dažniau nei B.Obama, kurį jis būtent dėl golfo taip kritikuodavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius