Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

115 metų sulaukusi pabėgėlė turi vienintelį norą

115 metų sulaukusi All Eida Karmi galėtų vadintis vyriausia Sirijos pabėgėle. 
Sirijos pabėgėlių stovykla
Sirijos pabėgėlių stovykla / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia CNN, senolė išgyveno du pasaulinius karus ir Osmanų imperijos griūtį.

Dabar, pabėgusi iš karo nusiaubtos tėvynės, ji miega pabėgėlių stovykloje Graikijoje, vis dar tūkstančius mylių nuo savo šeimos, kuri gyvena Vokietijoje.

„Vienintelis dalykas, kurio šiuo metu gyvenime trokštu, tai – vėl pamatyti savo vaikus – noriu juos pamatyti“, – CNN sako ji su didžiuliu ryžtu, atsispindinčiu jos akyse.

Vienintelis dalykas, kurio šiuo metu gyvenime trokštu, tai – vėl pamatyti savo vaikus – noriu juos pamatyti, – CNN sako ji su didžiuliu ryžtu, atsispindinčiu jos akyse.

Ilga kelionė

Eida į Moria pabėgėlių stovyklą atvyko prieš mėnesį. Už tai ji turėtų būti dėkinga jai pagalbos ranką ištiesusiai šeimai, kurios vienas narys rūpinosi senolės saugumu tūkstančius kilometrų.

Jos didvyrio vardas – Ahmedas. Būtent jis kartu su savo žmona Berivan padėjo senolei patekti į Europą. Jų gerumo išraiška atrodo dar stipresnė, žinant, kad pora turi keturis mažus vaikus (visiems jiems dar nėra šešerių metų).Dar viena šios šeimos atžala turėtų gimti prieš Kalėdas.

Ahmedas iš Kobani nuvyko į Eidos gimtąjį miestą – Hasaką. Tuomet ir prasidėjo jų kelionė iš Sirijos. Iš pastarosios senyva moteris išvyko prieš šešis mėnesius.

„Aš supratau, kokia varginanti kelionė tavęs laukia“, – sako Eida Ahmedui, paklausta tai, kiek pastangų šiam teko įdėti šioje kelionėje. Jos metu tarp bendrakeleivių užsimezgė tvirtas ryšys ir šiandien Eida drąsiai gali vadintis Ahmedo šeimos nare.

Vis dėlto ji priduria: „Aš nepaeinu. Jeigu tu nebūtum to padaręs, niekas nebūtų to padarę, o tu buvai kartu visą kelionę ir rūpinaisi manimi“.

Sudėtinga kelionė iš Kobanės į Turkiją užtruko tris mėnesius, sako Ahmedas. Dar mėnesio prireikė bandant įvairiausius kelius, vedančius iš Turkijos į Graikiją. Vyras pasakoja, kad iš pradžių jie bandė kirsti šiaurinę sieną, tačiau graikai atsisakė įleisti juos ir išsiuntė atgal. Galų gale Ahmedas sumokėjo kontrabandininkams ir nusprendė leistis į trumpą, bet pavojingą kelionę jūra.

Eida ir naujoji šeima yra tik septyni žmonės iš 94642, kuriems sėkmingai pavyko išgyventi rizikingą kelionę jūra. Moria pabėgėlių stovykla, kurioje jie visi rado prieglobstį, šiuo metu yra laikini namai daugiau kaip 4000 migrantų, skaičiuoja Graikijos valdžia.

Kur toliau?

Eida šiuo metu yra žingsniu arčiau savo tikrosios šeimos, kuri dabar gyvena Vokietijoje. Jos tikrieji šeimos nariai Siriją paliko prieš penkerius su puse metų. Karas skaičiavo antruosius metus, tačiau Eida tuomet nenorėjo išvykti. „Mes nekantriai laukiame dienos, kai susitiksime“, – sako su CNN kalbėdamas moters anūkas Samiras, gyvenantis Vokietijoje.

Kai susitikome su Eida, ji rengėsi kitai kelionės stotelei – Atėnams. Iš lėto ji šlubčioja į uostą su tikslu. Kuprota, sunkiai paeinanti ji akimis „gaudo“, kur artimiausia vieta atsikvėpti, kol Ahmedas rodo išvykti reikalingus dokumentus.

Kai tik visi pasieks Atėnus, Eida tikisi gauti prieglobstį Vokietijoje ir nuvykti pas savo šeimą.

Pabėgėlių teisių tyrėjas iš „Amnesty International“ Giorgosas Kosmopoulosas teigia, kad jį šokiruoja Eidos istorija, tačiau ji bent jau turi pasirinkimą.

„Tam tikra prasme, jai pasisekė“, – sako jis. „Ši moteris turi galimybę patekti į Graikiją ir galimai prisijungti prie savo šeimos Vokietijoje“.

„Negaliu keliauti su tavimi“

Ahmedas nori savo šeimą nugabenti į Austriją – kokiu būdu jis tai planuoja padaryti, neaišku. Jų kelionės laikas kartu eina į pabaigą, Ahmedas bandė paruošti Eidą išsiskyrimui. Tačiau šimtametė nieko apie tai girdėti nenori.

„Be tavęs?“ – klausia ji, purtydama galvą: „Negaliu šios kelionės įveikti be tavęs“. Tačiau šiandien ši kelionė šiai šeimai pasibaigs. Korektūros klaida dokumentuose tampa kliūtimi jiems keliauti toliau.

Aš atvykau čia ir jie man pasakė, kad negaliu keliauti, – sako Ahmedas.

„Aš atvykau čia ir jie man pasakė, kad negaliu keliauti“, – sako Ahmedas, besijaučiantis pavargęs ir nusivylęs.

„Mes viską pardavėme, kad būtume saugūs, o dabar mes tokioje blogoje padėtyje“, – pridūrė jis.

Su pasu rankoje Eida paklausia Ahmedo, kodėl jie negali patekti į keltą. Jis bando paaiškinti, tačiau nežino, kaip. Chaotiška situacija atsispindi jo akyse ir Eida nusivylusi nuleidžia galvą. „Kur žmogiškumas? Nėra žmogiškumo“, – sako Ahmedas.

Keltas pajudėjo. Kai šeima supranta, kad neturi, kur toliau vykti, jiems pasiūloma pabėgėlių stovykla, kurioje jie galės šiltai išsimiegoti.

Po dviejų dienų Eida, Ahmedas ir jo šeima plaukia į Atėnus, kur jie pasiliks iki to momento, kai galės judėti toliau. Kelionė 115-os metų sulaukusiai Eidai reiškia labai daug – ji vis arčiau tikslo. Ir ji negali pasiduoti tol, kol neapkabins savo tikrosios šeimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius