Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

12-metį nušovusiems JAV policininkams nebus pateikti jokie kaltinimai

JAV Ohajo valstijos didžioji žiuri atsisakė iškelti baudžiamuosius kaltinimus Klivlando policijos pareigūnams, susijusiems su praeitais metais įvykusiu incidentu, per kurį buvo nušautas 12-metis, pirmadienį pranešė vienas prokuroras.
Nušautas berniukas Tamiras Rice'as
Nušautas berniukas Tamiras Rice'as / Youtube.com stopkadras

2014 metų lapkritį įvykęs incidentas, per kurį žuvo juodaodis Tamiras Rice'as, laikęs rankose žaislinį pistoletą vienoje žaidimų aikštelėje, ir kiti susidūrimai su policija, nusinešę afroamerikiečių gyvybių, išprovokavo protestus daugelyje Jungtinių Valstijų miestų.

Apsaugos vaizdo kameros įrašas rodo, kad T.Rice'as buvo pašautas praėjus kelioms sekundėms po to, kai į tą žaidimų aikštelę atvažiavo policijos automobilis, o berniukas mėgino išsitraukti iš kelnių juostos užkištą žaislinį pistoletą. Tamiras mirė ligoninėje keliomis valandomis vėliau.

Kujahogos apygardos prokuroras Timas McGinty sakė, kad „tą dieną susiklostė tobula audra – visų, susijusių su ta diena, žmogiškos klaidos, apsirikimai ir nesusikalbėjimas“, bet pažymėjo, kad didžiosios žiuri išnagrinėti įrodymai „nerodo policijos nusikalstamo elgesio“.

„Būtų neatsakinga ir nepagrįsta, jeigu įstatymas reikalautų, kad policijos pareigūnas privalėtų įsitikinti, ar ginklas tikras“, – T.McGinty sakė žurnalistams.

T.Rice'o gyvybę nusinešęs incidentas įvyko praėjus tik kelioms dienoms po to, kai didžioji žiuri nusprendė nepateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui, kuris 2014 metų rugpjūtį nušovė neginkluotą juodaodį paauglį Michaelą Browną Misūrio valstijos mieste Fergusone.

Abu tie incidentai dažnai minimi per tebevykstančius nacionalinius debatus, kaip rasiniai motyvai lemia policijos veiksmus Jungtinėse Valstijose.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestuotojai su Tamiro Rice'o nuotrauka
„Scanpix“/AP nuotr./Protestuotojai su Tamiro Rice'o nuotrauka

Per vėliausią iš didelio dėmesio sulaukusių incidentų Čikagos policija, iškviesta sekmadienį dėl barnio namuose, nušovė jauną juodaodį, kuris esą lipo laiptinėje žemyn, laikydamas beisbolo lazdą, taip pat jo kaimynę – penkių vaikų motiną, kuri priėjo atidaryti durų.

T.Rice'o šeima pareiškė esanti „nuliūdinta ir nusivylusi“ didžiosios žiuri sprendimo, „bet nenustebinta“.

Berniuko artimieji kaltino T.McGinty „piktnaudžiavus ir manipuliavus didžiosios žiuri procesu, kad surežisuotų balsavimą prieš kaltinimų pateikimą“, taip pat ragino federalinius prokurorus „įsikišti ir atlikti tikrą tyrimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius