Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 tūkstančių Rusijos karių turėjo ginti Kaliningradą. Tada jie išvyko į Ukrainą mirti

Prieš šešerius metus Rusijos karinis jūrų laivynas suformavo naują kariuomenės korpusą, kurio užduotis buvo ginti Kaliningradą – geografiškai atskirą Rusijos forpostą Baltijos jūroje tarp Lenkijos ir Lietuvos.
Kaliningradas
Kaliningradas / „Reuters“/„Scanpix“ ir 123RF nuotr.

Kaip rašo „Forbes“ žurnalistas Davidas Axe'as, šiemet, kai karas Ukrainoje Rusijai ėmė klostytis nesėkmingai, Kremlius atplėšė 11-ąjį armijos korpusą nuo Kaliningrado ir pasiuntė jį į Ukrainą. Ten Ukrainos kariuomenė jį greitai sunaikino.

11-ojo armijos korpuso suformavimas, dislokavimas ir sunaikinimas pasakoja didesnę istoriją nei tragiška Rusijos karo Ukrainoje istorija. Korpusas, įsiterpęs tarp dviejų NATO šalių palei strateginę jūrą, turėjo suteikti Rusijos pajėgoms pranašumą pasauliniame kare.

Vietoj to jis tapo patrankų mėsa Ukrainos kariuomenei, kuri „ant popieriaus“ buvo silpnesnė už Rusijos kariuomenę. Dabar Kaliningradas yra beveik neapsaugotas, o grėsmė, kurią srities pajėgos kadaise kėlė NATO... išgaravo.

11-asis armijos korpusas iš tikrųjų nėra nauja formuotė. Tai naujas jau egzistuojančių junginių susivienijimas į vieną štabą, kuris pats yra pavaldus Rusijos karinio jūrų laivyno Baltijos laivynui, rašo „Forbes“. Korpusas prižiūri motorizuotąją diviziją, atskirą motorizuotąjį pulką, artileriją, raketas, oro gynybos pajėgas ir pagalbinius dalinius.

Prieš Rusijai pradedant karą Ukrainoje vasario pabaigoje, Kaliningrade buvo ne mažiau kaip 12 tūkst. rusų karių su maždaug 100 tankų T-72, pora šimtų kovos mašinų BTR, haubicų Msta-S ir raketų paleidimo įrenginių BM-27 ir BM-30. Didžiąją dalį šių pajėgų prižiūrėjo 11-asis armijos korpusas.

Įsikūręs prie Lietuvos vakarinės sienos, 11-asis armijos korpusas buvo galimo Rusijos įsiveržimo į Lietuvą, Latviją ir Estiją priešaky. Plaktukas buvo 18 tūkst. karių sausumos pajėgos Rusijos vakaruose, prie rytinės Baltijos šalių sienos, rankose.

NATO atsargiai stebėjo Kaliningrado srities stiprinimą. „Kaliningradas, be abejo, istoriškai buvo vieta, kurios dinamiką ir subtilią regioninę situaciją mes labai atidžiai stebėjome“, – birželį žurnalistams sakė JAV gynybos pareigūnas.

Ši dinamika radikaliai pasikeitė po vasario mėn. Kremlius skyrė 80 proc. savo sausumos pajėgų platesnei invazijai į Ukrainą – ir netrukus daugelį jų prarado per pasmerktą bandymą užimti Kyjivą.

Išsirikiavę palei kelius, vedančius į sostinę, prastai vadovaujami, nepakankamai aprūpinti Rusijos batalionai, brigados ir divizijos buvo pažeidžiami Ukrainos artilerijos, bepiločių lėktuvų ir pėstininkų komandų, gabenančių tiksliai valdomas prieštankines raketas.

Vos po mėnesio įnirtingų kovų rusai pasitraukė nuo Kyjivo. Skaičiavimai skiriasi, bet gali būti, kad iki gegužės mėnesio, kai fronto linijos stabilizavosi, jų pusėje buvo 50 tūkst. žuvusiųjų ir sužeistųjų. Rusai tuo metu laikė strategiškai svarbų Chersono uostą pietų Ukrainoje ir buvo Charkivo miesto, esančio už 25 mylių nuo sienos su Rusija šiaurės rytų Ukrainoje, pakraštyje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas po apšaudymo
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas po apšaudymo

Tačiau rusų pajėgos buvo silpnos. Ir darėsi vis trapesnės, nes Ukrainos kariuomenė, apginkluota amerikiečių ir europiečių artilerija ir raketomis, pradėjo naikinti rusų tiekimo linijas. Kremlius, desperatiškai ieškodamas naujų karių, mobilizavo 11-ąjį armijos korpusą ir laivais bei lėktuvais jį perkėlė į Belgorodą pietų Rusijoje, o tada į Ukrainą netoli Charkivo.

Tris mėnesius trukusios įtemptos kovos išsekino korpuso jėgas. „Reuters“ pavyko susipažinti su kai kuriais 11-ojo armijos korpuso dokumentais. Rugpjūčio 30 d., prieš pat didįjį Ukrainos kontrpuolimą, datuotuose dokumentuose nurodyta, kad korpuso pajėgos sudaro 71 proc. viso jo pajėgumo. Tačiau kai kuriuose batalionuose buvo likęs vos dešimtadalis pradinės karių sudėties.

Korpuso padėtis dar pablogėjo. Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo dvigubą kontrpuolimą į rytus nuo Charkivo ir į šiaurę nuo Chersono. Charkivo operacija, kurioje dalyvavo keliolika ryžtingai nusiteikusių ukrainiečių brigadų, atskleidė dideles Rusijos pajėgų, įskaitant 11-ąjį armijos korpusą, silpnąsias vietas.

Dešimtys tūkstančių rusų pabėgo, pasidavė arba žuvo, kai Ukrainos kariai per dvi savaites išlaisvino tris tūkstančius kvadratinių kilometrų Charkivo srities. 11-asis armijos korpusas nukentėjo labiau nei dauguma rusų formuočių regione. Rugsėjo pabaigoje Strateginių ir tarptautinių studijų centras Vašingtone korpusą apibūdino kaip „smarkiai aptalžytą“.

Tai galėjo būti labai švelnus vertinimas. Ukrainos generalinis štabas padarė išvadą, kad korpusas kontrpuolimo metu neteko 200 transporto priemonių ir pusės savo karių.

Gali būti, kad 11-asis armijos korpusas išliks gyvas. Jei taip, jam beveik neabejotinai prireiks daugelio mėnesių poilsiui, perginklavimui ir šauktinių priėmimui, kad atgautų bent dalelę buvusio pajėgumo.

11-ojo armijos korpuso dislokavimas ir vėlesnis sunaikinimas yra tragedija vyrams, kurie kentėjo ir žuvo, ir baisus smūgis Rusijos karo veiksmams Ukrainoje, rašo „Forbes“.

Tačiau pasekmės apima visą Europą. 11-asis armijos korpusas turėjo ginti Kaliningradą ir kelti grėsmę NATO rytiniam frontui. Dabar jis negali daryti nei vieno, nei kito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius