Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

14 JAV prokurorų prašo laikinojo generalinio prokuroro nusišalinti nuo tyrimo priežiūros

Keturiolikos JAV valstijų generaliniai prokurorai paragino laikinąjį šalies generalinį prokurorą Matthew Whitakerį nusišalinti nuo tyrimo dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus priežiūros, penktadienį pranešė laikraštis „The Hill“.
Matthew Whitakeris
Matthew Whitakeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Įvairiais būdais – spaudoje, televizijoje ir per socialinius tinklus – jūs siūlėte apkarpyti specialiojo prokuroro biudžetą arba apriboti jo įgaliojimus... Kaip prokurorai ir teisėsaugos organų darbuotojai, ištikimi įstatymo viršenybės (principui), manome, kad nepriklausomas specialusis prokuroras privalo turėti visus įgaliojimus, reikalingus vykdyti tyrimą ir, jei tai pagrįsta, (vykdyti) baudžiamąjį persekiojimą dėl bet kokių federalinių įstatymų pažeidimų“, – leidinys cituoja prokurorų laišką, paskelbtą po to, kai buvo atleistas generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

Kreipimosi autorių nuomone, generalinio prokuroro pavaduotojui Rodui Rosensteinui sėkmingai sekėsi prižiūrėti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio komandos vykdomą tyrimą. Pasak prokurorų, jis turi tęsti savo darbą, nes „į pono Muellerio darbą neturi būti kišamasi arba (jis negali būti) kontroliuojamas, nes, daugelio amerikiečių nuomone, tai gali būti (paveikta) iš anksto susidarytos (nuomonės)“.

Atvirą laišką M.Whitakeriui pasirašė Masačusetso, Niujorko, Konektikuto, Delavero, Kolumbijos apygardos, Havajų, Ilinojaus, Minesotos, Naujojo Džersio, Kalifornijos, Šiaurės Karolinos, Oregono, Vermonto ir Rod Ailando generaliniai prokurorai.

J.Sessionsas trečiadienį atsistatydino prezidento prašymu. Laikinuoju generaliniu prokuroru tapo Teisingumo departamento administracijos vadovas M.Whitakeris, anksčiau kritikavęs R.Muellerio tyrimą.

Leidinys „The Hill“ savo ruožtu priminė, kad 2017-ųjų gegužę M.Whitakeris jam parašė straipsnį, kuriame kritikavo idėją paskirti specialųjį prokurorą.

Be įtariamo Rusijos kišimosi į balsavimą, specialusis prokuroras nagrinėja numanomus 2016-ųjų lapkritį JAV prezidentu išrinkto Donaldo Trumpo rinkimų štabo ryšius su Maskva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius