-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 09 /2011 08 10

15min.lt skaitytojai iš Londono pragaro: situacija yra apgailėtina

Portalo 15min.lt skaitytojai, gyvenantys Londone, noriai dalijasi savo įspūdžiais.
Riaušių Londone akimirka
Riaušių Londone akimirka / 15min.lt skaitytojo Rimvydo Ivoškio nuotr.

„Situacija Londone šiuo metu gana apgailėtina. Žmonės nežino, kas vyksta ir ko reikia tikėtis. Nes pastarosiomis dienomis (riaušės ir plėšikavimai tęsiasi jau tris dienas) policija tik neryžtingai stebėjo jaunuolius, plėšiančius parduotuves ir padeginėjančius namus“, – rašo Monika K.

Pasak Monikos, antradienį į Londoną grįžus premjerui Davidui Cameronui, rodos, į situaciją pradėta žiūrėti rimčiau.

Evakuotas biuras

„Mūsų penkių šimtų (tarnautojų) biurą evakavo policijos nurodymu, nes bijoma išpuolių Bricklano rajone. Visos parduotuvės uždaromos ir mieste tvyro nejauki nuotaika.

Po vakarykščių gaisrų žmonės bijo dėl savo turto ir policijos neaktyvumo. Pareigūnai arba stebėjo, arba per vėlai pasirodydavo įvykio vietose“, – dalijasi įspūdžiais tautietė. Monika: situacija Londone šiuo metu gana apgailėtina. Žmonės nežino kas vyksta ir ko tikėtis...

Matė siautėjančias gaujas 

Monikai teko savomis akimis pamatyti siautėjančias gaujas. Visi yra vaikigaliai, nuo trylikos iki aštuoniolikos metų, šiuo metu yra vasaros atostogos, tad laiko jie turi į valias.

„Jau virš penkių šimtų jaunuolių buvo sulaikyti. Bet išlieka įtampa ir klausimas: kas nutiks šiam jaunimui, daugumai jų net negalima pateikti kaltinimų ir jų nusikaltimas bus kvalifikuojamas kaip sportinių batelių vogimas? Jie tiesiog linksminosi nevaržomi...

Tikimės ramaus vakaro, bet tie įvykiai nuvilnijo per šalį ir įsiplieskė kituose miestuose.

Tai ne riaušės, nes niekas nekovoja. Tik jaunuoliai siautėja. Tai ir ne protestas, nes nė vienas nepareiškė, kokias problemas kelia. Šiuo metu jie tik bando įrodyti, kad jie yra visagaliai“, – savo laišką Monika baigia pesimistine gaida.

Hackney rajone autobusai keičia maršrutus

„Vakar Hackney (Haknio) rajono centre autobusai sustojo arba pakeitė maršrutus. Tad reikėjo eiti pėsčiomis. Policija sureagavo ir statė brigadas. Tačiau jau buvo per vėlu...

Parduotuvės nusiaubtos, visi nešė ką tik galėjo. Nuo akinių iki marškinių. Mačiau, kaip du afrikietiško gymio vyrai pasiėmė akinių pluoštą. Paskui juos numetė gatvėje, pasiėmė su savimi tik keletą. Ir vėl nuėjo siaubti parduotuvių. Visi jie juokėsi. Šaipėsi iš policijos, kad ši nieko negali padaryti. Dingau iš ten, nes buvo nesaugu. O tie, kurie plėšė parduotuves, kvietė prisijungti. Prie parduotuvių mačiau du raitos policijos padalinius“, – praneša Edvinas M., kuris neprisijungė prie plėšikų.

Papildyta 22.10 val. Vytautas O. iš Londono rašo, kad policijos sirenos jo rajone netyla visą dieną.

Sirenų gausmas netyla

„Ėjau šiandien ryte, dar normaliai viskas vyko, tik autobuso nebuvo vieno (gal tas, kuris sudegė). Nors darbas už 2 valandų kelio nuo namų, bet policijos ir greitosios pagalbos sirenos netilo visą laiką. Policija kolonom važinėja, po 4–6 pareigūnų pilnus autobusiukus. Visos parduotuvės, artėjant prie namų, uždarytos, užkaltos ir dar kitaip paslėptos.

Situacija priminė karinę padėtį, moterų gatvėse nebuvo, daugiausia tamsiaodžiai vyrai buriavosi. Autobusas gal 3 valandas važiavo kamščiais. Neapsikentęs išlipau ir ėjau pėsčias. Policijos pareigūnų gatvėse kas 5 metrus, po 2–3.

Einant tolyn, policijos vis mažėjo, o tamsaus gymio vyrų tik daugėjo. Visi žiūrėjo kreivai, jau tik ir laukiau atskrendant kokio daikto ar replikos. Bet praėjau. Buvo baisu“, – rašo Vytautas.

Papildyta 03.23 val. 

Rimvydas, gyvenantis Hackney (Haknio) rajone, kuriame neseniai siautėjo banditų gaujos, taip pat dalijasi įspūdžiais. Jo teigimu, nuo senų laikų Hackney yra laikomas vienu iš pavojingiausių rajonų, nes ten yra didelė afrikietiško gymio žmonių koncentracija. Kita vertus, siautėjo įvairaus gymio paaugliai.

„Apie pirmuosius vandalizmo protrūkius išgirdome šeštadienį. Tai, ką pamatėme per televiziją sukrėtė: degantys autobusai, namai. 

Jau nuo pat pirmadienio ryto sraigtasparniai ir policijos sirenos nedavė ramybės.

Rajone tvyrojo labai bloga atmosfera, buvo žmonių, kurie viską filmavo ir laukė tolimesnių įvykių. Buvo tokių, kurie tik ir skubėjo parsigauti namo. Nes ten – saugiausia.

Policijos sraigtasparniai viską filmavo iš viršaus, o ir visas dėmesys buvo sutelktas i Hackney bei keletą kitų rajonų.

VIDEO: 15min.lt skaitytojo Nerijaus B, filmukas: Londone pilna policijos

Kvapą užgniaužę stebėjome, kaip jaunimas padeginėja automobilius, kaip visa gatvė skęsta dūmuose.Viskas atrodė kaip per karą, kuriame kariauja vietiniai. Manau, Londonui ir kitiems Britanijos miestams, dar daug laiko reikės atsigauti po šių įvykių. 

Bet, rodos, policija jau daro tvarką, 16 000 policininkų per visą Londoną - tikrai nemažas skaičius. Jų pilna visur: traukinių stotyse, gatvėse, jau matosi, kad valdžia bando padaryti tvarką. Riaušės rimsta, nors nuotaika išlieka ta pati: nesaugumo jausmas. Su nekantrumu laukiame rytojaus. Tikimės, kad viskas bus gerai“, – pasakoja Rimvydas.

Futbolo sirgaliai renkasi ginti savo rajoną

Lukas iš Londono praneša, kad ketvirtoji naktis su neramumais šiek tiek baugina. Bet jo rajone viso labo išdaužtos kelios vitrinos.

„Į rajono pagrindinę gatvę susirinko apie 150 čia gyvenančių baltaodžių, kurie pasiryžę ginti Eltham'ą, skamba įvairus šūksniai, futbolo komandų skanduotės. Didelė dalis susirinkusių yra „Millwall“ futbolo komandos sirgaliai.

Per kelias valandas „Facebook“ tinklalapyje atsirado grupė pavadinimu: „Eltham – Sticking together and making a stand“. Oficialių žinių apie susibūrimą neturiu, bet, mano manymu, viskas įvyko dėl noro apginti savo turtą, verslą ir bent kažkiek apsaugoti bendruomenę. Negaliu nepaminėti ir kitos šio susibūrimo priežasties. Tai, kad  policijos pareigūnai turi per mažai galių įvesti tvarką savarankiškai“, – raportuoja Lukas.

Riaušininkai bendrauja per socialinius tinklus

Aleksandras I. rašo, kad  vaikinų ir merginų grupuotės, siaubiančios miestą, susiburia „BlackBerry messenger“ ir „Twitter“ socialiniuose tinklalapiuose.

„Vakar vakare rytinėje Londono pusėje viskas įvyko tiesiog per kelias minutes. Chuliganų grupuotės ėme daužyti „Tesco“ parduotuvių vitrinas, laužtis į elektroninių prekių parduotuves. Tačiau pareigūnų pajėgos buvo sutelktos į didesnius rajonus, todėl daugeliui miestelių pareigūnų teko laukti labai ilgą laiką.

Pareigūnai didžiojoje dalyje vietovių tiesiog mėgino išvaikyti, išskirti grupuotes. Tačiau, atvirai pasakius, vargu ar tai buvo įmanoma padaryti. Nes vos išvaikius vienus, nuskubėjus kitur padėti kolegoms, nusikaltėliai ir vėl susiburdavo.

Nemaža dalis gyventojų kartojo, kad į gatves reikia vesti kariuomenę, apsaugoti gyventojus, turtą“, – apibendrina Aleksandras, netikintis, kad taip bus padaryta.

Jei esate Londone ir norite pasidalyti informacija apie riaušes, įkraukite ją skaitytojų portale www.ikrauk.lt arba siųskite tiesiai redaktoriui 15min@15min.lt. Mums rūpi tautiečių saugumas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius