-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: kodėl JAV prezidento rinkimai vyksta darbo dieną vidury savaitės?

JAV prezidento rinkimai vyksta neįprastą savaitės dieną – antradienį. Be to, JAV piliečiai ir prezidentą, ir parlamentą visada renka lapkričio pradžioje. Kodėl taip yra? Tai – laikų, kai JAV buvo didelė agrarinė valstybė ir balsuotojų daugumą sudarė ūkininkai, palikimas.
JAV renkamas šalies prezidentas.
JAV renkamas šalies prezidentas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV Konstitucijoje nėra numatyta, kokį mėnesį turi vykti rinkimai (skirtingai negu Lietuvos atveju, kur Seimo ir Prezidento rinkimų data numatyta Konstitucijoje). 1792 m. išleistas federalinis įstatymas numatė tik tai, kad rinkimai kiekvienoje valstijoje turi įvykti per 34 dienas iki gruodžio pradžios.

Todėl XIX a. pradžioje dėl datos valstijos spręsdavo atskirai. Tačiau tobulėjant ryšio priemonėms, tai ėmė kelti problemų – susiklostė situacija, kad valstijos, kurios balsuodavo paskutinės, jau žinodavo, už ką balsavo valstijos, kurios balsavo pirmos. Amerikiečiai suprato, kad tai gali daryti įtaką rinkimų rezultatams.

Tai, kad JAV prezidento rinkimai visoje šalyje turi vykti antradienį po pirmojo pirmadienio lapkričio mėnesį, Kongresas nusprendė 1845 m.

Kitaip tariant, prezidento rinkimų data JAV dabar gali svyruoti nuo lapkričio 2 d. (jei pirmasis lapkričio pirmadienis yra lapkričio 1 d.) iki lapkričio 8 d. (jei pirmasis lapkričio pirmadienis yra lapkričio 7 d.).

Šią datą, tik nebūtinai tais pačiais metais, vyksta ne tik prezidento, bet ir įstatymų leidžiamosios valdžios – Kongreso – rinkimai.

Kodėl buvo pasirinktas būtent toks laikas? 1845 m. JAV vis dar buvo daugiausia žemdirbių gyvenama valstybė. Daugelis ūkininkų balsuoti keliaudavo arklių traukiamais vežimais, o kelionė iki artimiausio balsavimo punkto galėjo trukti visą dieną.

Lapkričio pradžioje ūkininkai jau būdavo nuėmę derlių ir galėdavo skirti laiko kelionei balsuoti. Balsavimą nukėlus į dar vėlesnę datą, prasidėjusi žiema ir atšiaurios gamtos sąlygos dalyje šalies jau būtų pernelyg apsunkinusios keliavimą – tuo metu kelius valyti žiemą dar nebuvo įprasta.

Būtent antradienis, o ne kita savaitės diena pasirinkta ir dėl religinių priežasčių. Galimybė rengti rinkimus pirmadienį buvo atmesta, nes dalis rinkėjų tada būtų turėję iškeliauti balsuoti sekmadienį. Manyta, kad tai kirsis su trečiuoju Dievo įsakymu: „Švęsk sekmadienį“.

Religija lėmė ir keistą taisyklę, kad rinkimai vyksta ne tiesiog pirmąjį lapkričio antradienį, o antradienį po pirmojo lapkričio pirmadienio.

Taip norėta išvengti situacijos, kurioje balsuoti reiktų lapkričio 1 d., kuomet katalikai švenčia Visų Šventųjų dieną. Būtent tokia situacija būtų susiklosčiusi šiemet: pirmasis lapkričio antradienis šiemet yra lapkričio 1 d., ir JAV katalikai būtų turėję balsuoti šventinę dieną.

VIDEO: 15min paaiškina: kokia yra JAV prezidento rinkimų sistema?

Be to, trečiadienis JAV kaimiškose vietovėse įprastai būdavo turgaus diena. Todėl parenkant balsavimo datą taip pat siekta, kad rinkėjai spėtų pabalsavę grįžti namo ir nuvykti į turgų.

Toks datos pasirinkimas dabar sulaukia kritikos – JAV jau nebėra žemdirbių valstybė, ir daugeliui šalies piliečių rinkimų antradienis yra eilinė darbo diena.

Todėl sistemos kritikai siūlo arba perkelti balsavimą į savaitgalį, arba paskelbti rinkimų dieną atostogų diena visoje šalyje (dabar ji tokia yra tik kai kuriose valstijose). Tačiau kol kas tokie pasiūlymai lieka tik pasiūlymais.

Beje, pirmieji Seimo rinkimai Lietuvoje, įvykę 1920 m. gegužės 14-15 d., taip pat vyko savaitės viduryje, antradienį ir trečiadienį. Kai kur, nespėjus visiems norintiems balsuoti, jie buvo pratęsti iki ketvirtadienio.

Pirmą kartą šis tekstas publikuotas 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius