-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

16 žmonių Afganistano kaimuose nušovė JAV armijos seržantas

Pietų Afganistane iš namų į namus ėjo ir į miegančius kaimiečius šaudė JAV armijos seržantas, kuris iš viso nužudė 16 žmonių, daugiausia – moterų ir vaikų, ir kurio išpuolis vėl pakurstė afganų pyktį dėl amerikiečių pajėgų buvimo jų šalyje po kruvinų protestų bangos dėl Korano egzempliorių deginimo vienoje JAV bazėje.
JAV kariai ir afganistanietis
JAV kariai ir afganistanietis / AP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip sako amerikiečių ir afganų pareigūnai, išpuolis prasidėjo sekmadienį maždaug 3 val. vietos laiku ir vyko dviejuose Pandžvajo rajono kaimuose netoli Kandaharo – Talibano lopšio, dėl kurio kontrolės koalicijos pajėgos kovėsi ne vienus metus. Tie kaimai yra maždaug už 500 m nuo amerikiečių bazės.

Kaimų gyventojai pasakojo, kaip aidint šūviams slėpėsi iš baimės, kai tas karys ėjo iš namų į namus ir šaudė į juose buvusius žmones. Gyventojai sako, kad jis iš viso buvo įėjęs į tris namus ir padegė kai kuriuos lavonus. 11 žuvusiųjų yra vienos šeimos nariai, o devynios aukos yra vaikai.

JAV pareigūnai sakė, kad šaudęs karys, kuris vadinamas armijos vyresniuoju puskarininkiu, išėjo iš savo bazės ir veikė vienas. Pradiniai pranešimai rodė, kad jis po šaudymo grįžo į bazę ir pasidavė. Dabar jis yra laikomas vienoje NATO bazėje Afganistane.

Įtariamasis iš JAV Vašingtono valstijoje esančios jungtinės Lewiso ir McChordo bazės buvo paskirtas remti specialiųjų operacijų junginio – arba „žaliųjų berečių“, arba JAV karinio jūrų laivyno komandosų (SEAL), dalyvaujančių kaimų stabilumo operacijoje, sakė vienas JAV pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės ir nurodė, kad tyrimas dar nebaigtas.

Su tokiomis operacijomis NATO sieja laipsniško pasitraukimo iš Afganistano viltis. Specialiųjų operacijų kariai dirba su kaimų vyresniųjų parinktais gyventojais, kad šie iš esmės taptų sankcionuota, ginkluota rajonų sargyba.

Kai kurie gyventojai sako manantys, kad užpuolikų buvo daugiau, nes nužudyta tiek daug žmonių.

„Vienas vyras negali nužudyti tiek daug žmonių. Turėjo dalyvauti daug žmonių, – žurnalistams sakė Bacha Agha iš Balandžio kaimo. – Jeigu vyriausybė sako, kad veikė tik vienas žmogus, mes su tuo nesutiksime ... Nužudę tuos žmones jie taip pat sudegino lavonus“.

„Čia nebuvo jokio Talibano. Nevyko joks susišaudymas, – šaukė viena moteris, kuri tvirtino, kad Alokozajaus kaime buvo nušauti keturi žmonės – jos šeimos nariai. – Mes nežinome, kodėl tas užsienio karys atėjo ir išžudė nekaltus mūsų šeimos narius. Arba jis buvo girtas, arba mėgavosi žudydamas civilius gyventojus“.

Kiti 12 žmonių buvo nužudyti Balandžio kaime, sakė ūkininkas Haji Samadas Khanas, kuris neteko visų 11 savo šeimos narių, tarp jų – moterų ir vaikų. Jo paties išpuolio metu kaime nebuvo, o grįžęs jis rado savo šeimos narius nušautus ir sudegintus. Taip pat žuvo vienas jo kaimynas.

Viena moteris, pakėlusį mėlyną antklodę su rausvomis gėlėmis, parodė savo dvejų metų vaiko lavonėlį su krauju permirkusiais marškinėliais.

„Ar šitas vaikas buvo iš Talibano? Čia nėra jokio Talibano“, – sakė Gul Bushra. Amerikiečiai „visada per naktinius reidus gąsdina mus šunimis ir sraigtasparniais“, pridūrė ji.

Tarptautinės pajėgos ne vienus metus grūmėsi už Pandžvajo kontrolę ir bandė įveikti Talibaną jo bastionuose kaimo vietovėse. Talibano judėjimas kilo visai netoli Pandžvajo, į šiaurę nuo jo; šiame rajone gimė, augo, kovojo ar pamokslavo daug šios grupuotės aukšto rango lyderių, tarp jų – mula Mohammedas Omaras.

JAV pajėgos šiame rajone ir anksčiau buvo įtariamos smurto incidentais.

Keturi kariai iš Lewiso ir McChordo bazės buvo nusiųsti į kalėjimą dėl trijų neginkluotų vyrų nužudymo 2010 metais Kandaharo provincijos Maivando rajone, kuris yra į šiaurės vakarus nuo Pandžvajo.

Tie kariai buvo apkaltinti „žudymo komandos“ suformavimu ir civilių afganų žudymu patruliavimo metu dėl pramogos – granatomis, galingais kulkosvaidžiais, taip pat – ginklų numetimu prie lavonų, sudarant įspūdį, kad jie buvo kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius