-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

170 mln. JAV dolerių pavogęs rusų programišius Romanas Selezniovas prisipažino: gresia 30 metų nelaisvės

Jungtinėse Amerikos Valstijose Rusijos piliečiui Romanui Selezniovui gresia 30 metų kalėjimo už kibernetinį sukčiavimą pasisavinant pinigus iš bankinių kortelių. JAV teisme buvo paskelbtas laiškas, kuriame programišius atgailauja dėl įvykdytų nusikaltimų ir pasakoja apie savo sunkų likimą, praneša naujienų portalas „Gazeta.ru“.
Romanas Selezniovas
Romanas Selezniovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos Dūmos deputato Valerijaus Selezniovo sūnus Romanas JAV teisme prisipažino įvykdęs kibernetinius nusikaltimus po to, kai jam buvo pateikti kaltinimai dėl banko kortelių duomenų vagysčių. Visa žala vertinama beveik 170 mln. JAV dolerių.

Nepaisant prisipažinimo, kurį R.Selezniovas išdėstė 11 puslapių ilgio laiške, prokuroras prašo programišiui skirti 30 metų kalėjimo.

Atsižvelgiant į visas su byla susijusias detales, tokia bausmė – labai švelni, kadangi pareiškus tokius kaltinimus numatomas įkalinimas iki gyvos galvos.

Paskelbti nuosprendį R.Selezniovui planuojama balandžio 21 dieną Sietle vyksiančiame teisme.

Programišius iš nevilties

JAV prisiekusiųjų teismas 2016-ųjų rugpjūtį pripažino R.Selezniovą kaltu įvykdžius kibernetines vagystes. Teisingumo ministerijos duomenimis, programišius įsilauždavo į mokėjimo terminalus, pavogdavo bankinių kortelių duomenis ir vėliau juos parduodavo juodojoje rinkoje.

Dėl šių R.Selezniovo veiksmų nukentėjo keletas įmonių, daugiausia – restoranai. Vienas jų, Sietle įsikūręs „Broadwat Grill“, po kibernetinės vagystės bankrutavo.

Programišiaus gauta informacija buvo išsiųsta iš Rusijoje, Ukrainoje ir Virdžinijos Maklino mieste esančių serverių. R.Selezniovo parduoti duomenys buvo panaudoti finansinėse machinacijose.

Iš viso nuo R.Selezniovo schemos nukentėjo 3,7 tūkst. finansinių institucijų. Nuostolių suma siekia 169 mln. JAV dolerių.

R.Selezniovas: „Prisiimu visišką atsakomybę už savo veiksmus. Bijau bausmės, tačiau džiaugiuosi, kad mane pagaliau pagavo. Nusikaltėlio gyvenimas – ne gyvenimas.“

„Prisiimu visišką atsakomybę už savo veiksmus. Bijau bausmės, tačiau džiaugiuosi, kad mane pagaliau sučiupo. Nusikaltėlio gyvenimas – ne gyvenimas“, – anglų kalba parašytame prisipažinimo laiške dėsto R.Selezniovas.

Programišius teigia, kad jo talentai turėjo būti panaudoti žmonijos naudai, tačiau jis išsuko iš teisingo kelio ir tapo „egoistišku bei godžiu“.

„Aš negaliu nieko kito kaltinti, tik save. Aš prisiimu šiuos kaltinimus ir atsakysiu už juos kaip vyras“, – tikina programišius.

„The Daily Beast“ duomenimis, laiške R.Selezniovas pasakoja apie nelengvą likimą, privertusį jį užsiimti kibernetinėmis manipuliacijomis.

R.Selezniovo tėvai išsiskyrė, kai šiam buvo dveji. Motina jį augino viena.

Paauglystėje jis susidomėjo kompiuteriais ir suprato, kad turi tam gebėjimų. Kai R.Selezniovui buvo 17 metų, jo motiną ištiko nelaimingas atsitikimas – būdama apsvaigusi nuo alkoholio, ji nuskendo vonioje. Būsimas programišius buvo priverstas mesti mokslus ir pradėti ieškoti darbo.

2001-aisiais programišių grupuotės Vakarų Europoje palaipsniui pradėjo įgauti formą. To pasekmė – pirmojo „kortelių“ forumo „Carder Planet“ atsiradimas. Jis subūrė tūkstančius kibernetinių sukčių, užsiimančių machinacijomis su kreditinėmis kortelėmis. Teisme buvo pateikti įrodymai, kad R.Selezniovas, pasivadinęs slapyvardžiu nCuX, tapo vienu pirmųjų forumo narių.

R.Selezniovas: „Atradau vietą, kurioje mane priėmė. Kai buvau 17-os, man atrodė, kad tai – mano šeima.“

„Atradau vietą, kurioje mane priėmė. Kai buvau 17-os, man atrodė, kad tai – mano šeima“, – prisimena R.Selezniovas. Tuomet jis tapo programišiumi, įsilaužiančiu į svetimus kompiuterius ir ieškančiu informacijos, kurią būtų galima parduoti.

2009-aisiais į R.Selezniovo namus įsibrovė užpuolikai, žinantys jo finansinę padėtį. Kaip teigia programišius, pirmiausia jie jį kankino, o po to pasisavino kompiuterį, grynuosius pinigus ir slaptažodžių sąrašą. Tokiu būdu R.Selezniovas liko beveik be nieko.

2011-asiais R.Selezniovą vėl ištiko nelaimė. Kartu su žmona Svetlana jis išvyko į Marakešą susitikti su savo dėde. Kai jie sėdėjo turistų pamėgtoje kavinėje, šalia nugriaudėjo sprogimas – buvo įvykdytas teroristinis aktas.

Tuomet žuvo 17 žmonių, o rimtą kaukolės traumą patyręs R.Selezniovas buvo skubiai išgabentas į Maskvą. Dvi savaites prabuvęs komoje, po trijų mėnesių galėjo atsistoti ant kojų, o po metų iš naujo išmoko kalbėti. Praėjus dar šiek tiek laiko, jis grįžo prie senų darbelių.

Pasakodamas apie savo dalią, R.Selezniovas pabrėžė, kad buvo „beviltiškas vaikas, kuris užaugo beviltišku vyru“. Programišius užbaigė laišką padėka už tai, kad liko gyvas, kadangi viskas galėjo baigtis daug blogiau.

Rusija kaltina pagrobimu

JAV spec. pajėgos R.Selezniovą suėmė 2014-aisiais Maldyvuose. Jo kompiuteryje rasta informacijos apie 1,7 mln. pavogtų banko kortelių ir papildomi įkalčiai, susiję su serveriais, el. pašto dėžutėmis ir pinigų vagystės schemoje vykdytomis finansinėmis operacijomis.

Manoma, kad iš Maldyvų R.Selezniovas turėjo skristi atgal į Rusiją, kadangi žinojo, jog juo pradėjo domėtis JAV teisėsauga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos deputatas Valerijus Selezniovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos deputatas Valerijus Selezniovas

Iš pradžių giminystės ryšius neigęs, tuomet sūnų užstojo Valstybės Dūmos deputatas Valerijus Selezniovas, žurnalistams detaliai papasakojęs apie R.Selezniovo sveikatos būklę.

V.Selezniovas: „Romano sulaikymą galiu paaiškinti tik kaip baisią klaidą. Romanas negalėjo būti programišiumi todėl, kad negalėjo. Po teroristinio išpuolio Maroke 2011-aisiais, kai jis buvo stipriai sužeistas ir tik per stebuklą išgyveno, jam nuolat reikia reabilitacijos ir medikamentų.“

„Romano sulaikymą galiu paaiškinti tik kaip baisią klaidą. Romanas negalėjo būti programišiumi todėl, kad negalėjo. Po teroristinio išpuolio Maroke 2011-aisiais, kai jis buvo stipriai sužeistas ir tik per stebuklą išgyveno, jam nuolat reikalinga reabilitacija ir medikamentai“, – aiškino parlamentaras.

Paklaustas, ar išmainytų sūnų į Rusijoje prieglobstį radusį Edwardą Snowdeną, deputatas atsakė, kad kalbama apie visiškai skirtingas kategorijas. Tačiau pabaigoje neišlaikęs teigė, kad kaip tėvas jį išmainytų į bet ką.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat kategoriškai pasisakė prieš R.Selezniovo sulaikymą, pavadindami operaciją pagrobimu.

„Jokios ekstradicijai būtinos teisinės procedūros, kuriose turi dalyvauti vietinė valdžia, nebuvo atliktos. Sulaikymą Maldyvų teritorijoje įgyvendino JAV agentai, veikiantys specialiosios operacijos stiliumi ir nepaisydami jokių teisinių formalumų.

Taip Rusijos pilietis buvo tiesiogine to žodžio prasme pagrobtas, o tai laikoma grubiu įstatymų pažeidimu bet kurioje civilizuotoje valstybėje ir tarptautinėje teisėje“, – oficialiame pranešime teigė ministerija.

2015-aisiais Rusijos valdžia uždraudė į šalį patekti keturiems JAV Teisingumo ministerijoms darbuotojams, kurie buvo susiję su R.Selezniovo sulaikymu.

Tai ne pirmas kartas, kai rusų programišiai patenka į JAV teisėsaugos akiratį. Praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusioje JAV žvalgybos ataskaitoje teigiama, kad Rusijos programišiai įtariami kibernetinėmis atakomis prieš JAV prezidento rinkimų kampaniją ir tokiu būdu padarę įtaką rezultatams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius