Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

18-metė buvusi nacionalistė iš Sankt Peterburgo verbavo jaunimą jungtis prie „Islamo valstybės“

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pradėjo baudžiamosios bylos tyrimą dėl 18-metės Sankt Peterburgo gyventojos veiksmų. Skelbiama, kad madą studijavusi mergina, anksčiau simpatizavusi Rusijos nacionalistams, verbavo jaunuolius jungtis prie islamo teroristų.
Mergina su nikabu.
Mergina su nikabu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Terorizmas Rusija

Naujienų portalas fontanka.ru praneša, kad įtariamoji Marija Pogorelova 2014 metų lapkričio 17-ąją išskrido į Stambulą, o iš ten nukeliavo į Alepo provinciją Sirijoje, kur prisijungė prie „Islamo valstybės“ teroristų.

M.Pogorelova užaugo Sankt Peterburgo šiaurinėje dalyje. Pasak ją pažįstančių asmenų, mergina nuo mažens domėjosi menu – lankė šokių pamokas, skaitė Williamo Shakspeare'o darbus. Tiesa, dar paauglystėje susidomėjo rasių politika.

2012 metais, dar būdama paauglė, susidėjo su neonacių grupuote ir ant kaklo išsitatuiravo svastiką. Tik po ilgų mamos įkalbinėjimų sugrįžo į tatuiruočių saloną ir persidarė svastiką į bereikšmę geometrinę kompoziciją.

Vėliau mergina studijavo, bandė tapti kirpėja, tačiau nebaigė ir šių mokslų. Pasak Rusijos teisėsaugos, M.Pogorelova iki šiol buvo kelis kartus įspėta ir bausta už chuliganišką elgesį.

Panašu, kad pabodus leisti laiką su neonaciais mergina susidomėjo radikaliuoju islamu. Greitai kurį laiką netgi „McDonald's“ restorane dirbusi M.Pogorelova namuose pasirodė jau su nikabu – moterų musulmonių dėvimu šydu.

Maryam pasivadinusi mergina netruko susirasti vaikiną interneto pažinčių portale, kuris, kaip manoma, ir įtraukė ją į „Islamo valstybės“ teroristų tinklą. „Abu Baku“ pasivadinęs teroristas atsiuntė M.Pogorelovai pinigų, kad šį atkeliautų į Turkiją, o iš ten atsidurtų „Islamo valstybės“ valdomoje Sirijos dalyje.

Rusijos specialiųjų tarnybų atstovai patvirtino, kad mergina iš ten verbavo ir kitus jaunus rusus jungtis prie kovos už Islamo kalifato įkūrimą. „Ji prašė atvykstančiųjų, kad atvežtų jai „Lastočka“ saldainių, grikių ir domėjosi, kaip pagaminti barščius“, – pasakojo merginos susirašinėjimus skaitę pareigūnai.

M.Pogorelova nėra vienintelė Rusijos pilietė, prisijungusi prie Vakarų pasauliui grasančių „Islamo valstybės“ teroristų. Sausio mėnesį Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad Sirijoje žuvo su vietos teroristais kovęsis aktorius Vadimas Dorofejevas. Islamu įtikėjęs V.Dorofejevas paliko žmoną ir du mažus vaikučius bei persikėlė į mūšio lauką Sirijoje.

Narystė „Islamo valstybės“ gretose Kremliaus įsaku baudžiama. 2014 metų gruodžio mėnesį ši organizacija Rusijoje pripažinta teroristine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius