Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija kariauti Ukrainoje užverbavo 15 tūkst. Nepalo gyventojų: kiek jiems moka?

Rusijoje kariauja apie 15 tūkst. samdinių iš Nepalo – skurdžios šalies gyventojai į frontą viliojami 2 tūkst. dolerių siekiančiu mėnesiniu atlyginimu ir pagreitintu procesu Rusijos pasui gauti, praneša CNN. Tačiau iš fronto grįžę nepaliečiai skundžiasi, kad Rusija juos naudoja kaip patrankų mėsą, o siūlomi pinigai nėra verti padėti galvą kare. Nepalas vyriausybė uždraudė savo piliečiams vykti į Rusiją darbo reikalais.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

37 metų Ramchandra Khadka neseniai grįžo į Nepalą po to, kai buvo sužeistas fronto linijoje Ukrainoje. CNN jis pasakojo, kad matė siaubingas scenas ir gailisi dėl savo sprendimo prisijungti prie Kremliaus kariuomenės kaip užsienio samdinys.

Rusijos karas Ukrainoje – ne pirmas Khadkos mūšis. Jis priklausė Nepalo maoistų sukilėliams, kariavo Afganistane.

„Į Rusijos kariuomenę stojau ne dėl malonumo. Nepale neturėjau jokių galimybių įsidarbinti. Tačiau žvelgiant atgal, tai nebuvo teisingas sprendimas. Nesupratome, kad taip greitai būsime išsiųsti į fronto liniją ir kokia siaubinga bus situacija“, – CNN sakė Khadka.

Į Maskvą jis atvyko praėjusių metų rugsėjį. Pasak jo, vos po dviejų savaičių mokymų jis buvo išsiųstas į fronto liniją Bachmute – mieste Rytų Ukrainoje, kur vyko vieni sunkiausių mūšių tarp Rusijos ir Ukrainos pajėgų.

„Bachmute nėra nė centimetro žemės, kuri nebūtų paveikta bombų. Visi medžiai, krūmai ir žaluma... jie visi išnyko. Dauguma namų sugriauti. Padėtis ten tokia siaubinga, kad norisi verkti“, – prisiminė jis.

Khadka buvo dislokuotas Bachmute du kartus ir iš viso ten praleido vieną mėnesį. Antrosios misijos metu jam į klubą pataikė kulka. Kai jį išgelbėjo ir nugabeno kelis šimtus metrų nuo fronto linijos, į vyrą pataikė kasetinės bombos šrapnelis.

Siūlo 2 tūkst. dolerių

Jis yra vienas iš 15 tūkst. Nepalo vyrų, įstojusių į Rusijos kariuomenę, kaip sakė keli CNN šaltiniai, po to, kai Rusijos vyriausybė praėjusiais metais paskelbė apie pelningą paketą užsienio kovotojams, norintiems prisijungti prie šalies kariuomenės.

Į šį paketą įėjo mažiausiai 2 000 JAV dolerių atlyginimas per mėnesį ir pagreitintas procesas Rusijos pasui gauti. Nepalas yra viena iš skurdžiausių pasaulyje – BVP vienam gyventojui siekia 1 336 JAV dolerius.

Keletas su CNN kalbėjusių grįžusių Nepalo kovotojų kaltino Rusiją, kad ši juos kare naudojo kaip patrankų mėsą.

„Būtent nepaliečiai ir kiti užsienio kovotojai iš tikrųjų kovoja karo zonų frontuose. Rusai išsidėsto už kelių šimtų metrų užnugaryje kaip parama“, – sakė praėjusią savaitę iš Rusijos grįžęs Sumanas Tamangas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija neatsakė į CNN klausimus apie tai, kiek nepaliečių užverbuota Rusijos kariuomenėje ir kiek jų iki šiol žuvo.

Šimtai Nepalo šeimų sako, kad nesusisiekia su savo giminaičiais Rusijoje jau daug savaičių ar mėnesių.

Uždraudė vykti piliečiams į Rusiją

Nepalo vyriausybė uždraudė savo piliečiams vykti į Rusiją darbo reikalais ir sugriežtino reikalavimus asmenims, norintiems su vizomis vykti į tokias šalis kaip JAE.

Nepalo užsienio reikalų ministerija gruodžio mėn. paragino Rusiją nutraukti Nepalo piliečių verbavimą ir siųsti namo per karą žuvusiųjų palaikus.

„Esame labai susirūpinę, kad Rusija verbuoja mūsų piliečius ir siunčia juos į karo zonas pažeidžiamose situacijose“, – sakė Nepalo užsienio reikalų ministras N. P. Saudas interviu CNN savo biure Katmandu.

Ministras sakė, kad Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas praėjusį mėnesį jį patikino, kad „jie sutvarkys“ Nepalo susirūpinimą keliančius klausimus, tačiau pripažino, kad Maskva iki šiol nesiėmė jokių veiksmų.

„Mes turime tradicinę sutartį su keliomis šalimis dėl mūsų piliečių įdarbinimo tų šalių kariuomenėje“, – paaiškino jis. „Tačiau neturime tokios sutarties su Rusija dėl tokio pobūdžio karinio ar saugumo įdarbinimo“.

Vis tik neaišku, ar bus kokių nors teisinių pasekmių asmenims, kurie nepaisys Nepalo vyriausybės draudimo vykti į Rusiją dirbti arba dalyvaus kovinėse operacijose prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius