Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

20 metų kunigo prievartautas čilietis: „Jis liepdavo išpažinti šią nuodėmę kitam dvasininkui“

Čilėje daugiau nei 100 katalikų bažnyčios atstovų tiriami dėl dešimtmečius vykdytų seksualinių nusikaltimų ir jų dangstymo. Nuo kunigo Fernando Karadimos nukentėjęs vyras BBC atskleidė šiurpias dvasininko manipuliacijas, trukusias du dešimtmečius.
Fernando Karadima
Fernando Karadima / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jis pasiūlė tau viziją, kad tave pašauks Dievas. Jis parodė tau nuostabų pasaulį“, – apie pažintį su F.Karadima pasakojo chirurgas Jamesas Hamiltonas

„Jis visada mums sakydavo, kad turi ypatingą dovaną, stebuklingą dovaną, kurią jis gali matyti kiekviename jauname žmoguje, jei jį pašaukia Dievas. Jis buvo beveik šventasis“, – pridūrė jis.

Kunigas F.Karadima J.Hamiltonui prieglobstį suteikė devintojo dešimtmečio pradžioje, kai Čilę jau daugiau nei dešimtmetį valdė diktatorius Augusto Pinochetas. Žmogžudysčių ir paslaptingų žmonių dingimų laikais bažnyčios bendruomenė, kurią subūrė charizmatiškas kunigas, itin viliojo saugumu.

Vida Press nuotr./Augusto Pinochetas / Čilės referendumas 1988 m.
Vida Press nuotr./Augusto Pinochetas / Čilės referendumas 1988 m.

„Jaunam žmogui tai buvo tarsi bitei medus – saldumas sunkumų kupiname pasaulyje, kai turi problemų su šeima“, – teigė jis.

J.Hamiltonas: „Jaunam žmogui tai buvo tarsi bitei medus – saldumas sunkumų kupiname pasaulyje, kai turi problemų su šeima.“

J.Hamiltono tėvas paliko šeimą, kai šis buvo paauglys, todėl pažeidžiamas vaikinas tapo lengvu kunigo taikiniu. Be to, jis tikėjo turįs tik du pasirinkimus.

„Prisijungti prie žmonių, kovojančių prieš Pinochetą, dažniausiai smurtu, ar eiti katalikų bažnyčios rodomu keliu: šventųjų, taikos keliu, ir tapti Jėzaus balsu. Norėjau studijuoti mediciną, todėl tai buvo mano išeitis be smurto“, – sakė jis.

Žadino kaltės jausmą

Nors katalikų bažnyčia teikė paramą diktatūros aukoms, kai kurie kunigai, įskaitant F.Karadimą, tikėjo, kad A.Pinochetas – Čilės gelbėtojas. J.Hamiltonas buvo pakviestas prisijungti prie F.Karadimos vadovaujamos jaunimo grupės.

Vaikinas jautėsi išskirtinis, tarsi būtų išrinktasis. Tuomet prasidėjo seksualinė prievarta.

J.Hamiltonas: „Negalėjau to tikėtis. Tai sukėlė sumaištį. Atrodė, kad neįmanoma, jog toks šventas vyras galėtų tau daryti tokius dalykus vien dėl savo seksualinio iškrypimo. Akivaizdu, kad kažkas negerai buvo su manimi.“

„Negalėjau to tikėtis. Tai sukėlė sumaištį. Atrodė, kad neįmanoma, jog toks šventas vyras galėtų tau daryti tokius dalykus vien dėl savo seksualinio iškrypimo. Akivaizdu, kad kažkas negerai buvo su manimi“, – prisimena J.Hamiltonas.

Savo ruožtu F.Karadima išnaudojamam vaikinui žadino kaltės jausmą.

„Siaubinga yra tai, kad mane išnaudojęs, jis nusiųsdavo mane atlikti išpažinties pas kitą kunigą“, – pasakojo J.Hamiltonas.

„Jis visą kaltę suversdavo man. O kitas kunigas, kuris viską žinojo, man papasakojus apie Karadimą, tylėdavo. Jis man liepdavo būti kantriam, nustoti nerimauti“, – pridūrė jis.

Savo bažnyčioje F.Karadima buvo gerai apsaugotas: jis mokydavo jaunus kunigus, keturi iš jų tapo vyskupais.

F.Karadima J.Hamiltoną išnaudojo du dešimtmečius – tai darė net gydytojui susituokus ir susilaukus vaikų. Dabar, po 14 metų trukusios intensyvios psichoterapijos, jis puikiai supranta žalingų santykių dinamiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kunigas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kunigas

Jaunas vyras jautė privaląs paklusti išnaudotojui. Kai J.Hamiltonas ir jo žmona susitiko pavakarieniauti su F.Karadima, kunigas paprašė gydytojo nueiti į atokesnę vietą – teigė, kad turi sveikatos problemų, dėl kurių nori pasikonsultuoti.

„Daug kartų bandžiau atitolti nuo Karadimos, tačiau kiekvieną kartą jis su trimis ar keturiais vyskupais surengdavo tarsi teismo procesą. Uždarydavo mane kambaryje ir pasakydavo, kad manyje gyvena šėtonas“, – teigė J.Hamiltonas.

J.Hamiltonas: „Daug kartų bandžiau atitolti nuo Karadimos, tačiau kiekvieną kartą jis su trimis ar keturiais vyskupais surengdavo tarsi teismo procesą. Uždarydavo mane kambaryje ir pasakydavo, kad manyje gyvena šėtonas.“

J.Karadima šia technika – įtikinimu, neva asmenį apsėdo velnias – susigrąžindavo iš kelio išklydusias aveles.

Kilo pavojus vaikams

2004-aisiais J.Hamiltonas galiausiai ištrūko iš F.Karadimos gniaužtų. „Jaučiau, kad mano vaikams gresia pavojus. Ypač mano sūnui“, – priežastį aiškino jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Karadima
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Karadima

F.Karadima bandė susigrąžinti du dešimtmečius išnaudotą vyrą: siuntė kunigus bei vyskupus, kad jie pasikalbėtų su J.Hamiltono šeima ir darbdaviu.

J.Hamiltonas paskundė F.Karadimą aukščiausio rango bažnyčios pareigūnams. Jis nežinojo, kad per pastaruosius dvejus metus jis buvo jau antras vyras, papasakojęs apie netinkamą kunigo elgesį. Vis dėlto tuomet prieš F.Karadimą oficialus tyrimas nebuvo pradėtas.

2009-aisiais J.Hamiltonas nusprendė išskirti su žmona ir anuliuoti bažnytinę santuoką. Anuliavimo prašyme jis kaip skyrybų priežastį nurodė F.Karadimos seksualinį smurtą tuo metu, kai jis buvo susituokęs.

Bažnyčia bandė daryti jam spaudimą: J.Hamiltoną lankydavo dvasininkai, reikalaujantys nebeprašyti santuokos anuliavimo.

„Jie paprašė manęs pasirašyti dokumentą, kuriame buvo teigiama, kad susipažinęs su Karadima buvau pilnametis, kad tai buvo santykiai tarp dviejų vyrų. Atsisakiau tai padaryti, kadangi tai nebuvo tiesa“, – prisimena J.Hamiltonas.

J.Hamiltonas: „Jie paprašė manęs pasirašyti dokumentą, kuriame buvo rašoma, kad susipažinęs su Karadima buvau pilnametis, kad tai buvo santykiai tarp dviejų vyrų. Atsisakiau tai padaryti, kadangi tai nebuvo tiesa.“

Galiausiai jo santuoka buvo anuliuota. Nutekėjus detalėms dėl anuliavimo prašymo, bažnyčia turėjo pradėti tyrimą dėl F.Karadimos.

Tuomet J.Hamiltonas jau buvo susisiekęs su kitomis F.Karadimos seksualinio smurto aukomis. 2010 metais vyrai kreipėsi į prokurorą, nors ir žinojo, kad Čilės įstatymai neleis įkalinti kunigo. Pasak J.Hamiltono, vyrai tiesiog nenorėjo dangstyti dvasininko nusikaltimų.

J.Hamiltonas: „Mūsų vardai buvo spaudoje – buvome vaizduojami kaip patys blogiausi. Maniau, kad kas nors bandys mane nužudyti: po mano automobiliu padės sprogmenį ar sugadins stabdžius,“

„Mūsų vardai buvo spaudoje – buvome vaizduojami kaip patys blogiausi. Maniau, kad kas nors bandys mane nužudyti: po mano automobiliu padės sprogmenį ar sugadins stabdžius.

Tokie dalykai vykdavo Pinochetos diktatūros laikais. O Karadima buvo Pinochetos vyrukas – gerai sutarė su visais buvusiais Pinochetos generolais. Jis ligi šiol turi daug galios“, – pasakojo jis.

„Išnaudojimo kultūra“

Šiandien F.Karadimai – 88 metai. 2011 metais Vatikanas jį apkaltino seksualiniu nepilnamečių išnaudojimu, kai kuriais atvejais pasitelkiant jėgą.

Jam buvo skirta tipiška prasižengusiems kunigams bausmė: F.Karadimai yra skirtas namų areštas, jis neturi prieigos prie telefono, turi itin daug melstis, jam taip pat draudžiama bendrauti su buvusiais parapijiečiais ar atlikti viešas religines apeigas.

J.Hamiltonas mano, kad procesas vyko taip ilgai todėl, nes jo kaltinimai tuo metu neatrodė patikimi.

Apskritai F.Karadimos byla šokiravo Čilę. Nepasitenkinimas katalikų bažnyčia ruseno jau kurį laiką, tačiau Popiežiui Pranciškui vyskupu paskyrus Juaną Barrosą – dvasininką, kuris galimai nuslėpė F.Karadimos nusikaltimus – šalyje kilo didžiulis pasipiktinimas.

Kai 2018-ųjų popiežius Pranciškus apsilankė Čilėje ir pareiškė, kad J.Barrosui metami kaltinimai – melagingi, čiliečiai įsiuto. Grįžęs į Vatikaną popiežius turėjo pripažinti klydęs ir į Čilę išsiuntė du ekspertus, kad šie ištirtų seksualinius nusikaltimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Barrosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Barrosas

Ši istorija katalikų bažnyčioje išprovokavo didžiulę krizę. Vatikano ekspertai parengė 2 300 puslapių ataskaitą, o popiežius Pranciškus pripažino Čilėje gyvuojančią „išnaudojimo kultūrą“.

Penki Čilės vyskupai, įskaitant J.Barrosą, atsistatydino, buvo pradėtas didelio masto tyrimas.

J.Hamiltonas ir du vyrai, prisidėję prie F.Karadimos demaskavimo, buvo pakviesti į Vatikaną. Popiežius Pranciškus pripažino, kad kalbėdamas Čilėje suklydo, tačiau tai J.Hamiltonui nepadarė įspūdžio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

„Popiežius mums nieko nepasakė. Jis nepasakė nieko apie tai, ką jis darys, tiesiog paprašė už jį melstis“, – teigė J.Hamiltonas.

Jis tikina, kad ilgi terapijos metai padėjo jam atsigauti, tačiau viešai pateikti kaltinimai turėjo didelę kainą: jis nebėra universiteto profesorius ir vyriausiasis chirurgas.

J.Hamiltonas sako norįs, kad katalikų bažnyčia įvardytų ir gėdytų tuos, kurie vykdė seksualinius nusikaltimus – kad galingi vyrai Čilės katalikų bažnyčios hierarchijoje prisiimtų atsakomybę už savo veiksmus.

J.Hamiltonas: „Jie beveik pražudė mano širdį, mano sielą... Kai nužudai sielą – ir aš tai galiu pasakyti kaip gydytojas – pradedi žudyti kūną. Išnaudojimą patyrę vaikai gyvens 20 metų trumpiau, tad apie ką mes kalbame? Jie yra nusikaltėliai.“

„Jie beveik pražudė mano širdį, mano sielą... Kai nužudai sielą – ir aš tai galiu pasakyti kaip gydytojas – pradedi žudyti kūną. Išnaudojimą patyrę vaikai gyvens 20 metų trumpiau, tad apie ką mes kalbame? Jie yra nusikaltėliai“, – tikino J.Hamiltonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius