Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

20 metų po komunizmo žlugimo popiežius vyksta į Čekiją (nuotraukos)

Popiežius Benediktas XVI į Čekiją trijų dienų vizitui, kuris prasidės šeštadienį, vyksta šiam regionui minint 20-ąsias komunizmo žlugimo metines.
Popiežius Benediktas XVI šeštadienį atvyko į Prahą trijų dienų vizito.
Popiežius Benedictas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai bus jau antroji pontifiko kelionė į Rytų Europą ir jos metu jis lankysis Prahoje, Čekijos pietuose esančiame Brno ir maldininkų lankomame Stara Boleslave į šiaurę nuo sostinės, kuris yra dedikuotas šalies globėjui šv.Vaclovui.

Vizito metu Katalikų Bažnyčios vadovas turi aptarti Europai aktualias temas, tarp jų – istorinę krikščionybės ir demokratijos Europoje reikšmę, sakė jo atstovas Federico Lombardi.

2005-aisiais Benediktas XVI pakeitė Lenkijoje gimusį Joną Paulių II, kuriam priskiriamas reikšmingas vaidmuo nugriaunant Geležinę uždangą ir atsirandant demokratijai Rytų Europoje.Tačiau nemažai dėmesio teks ir 20-osioms komunizmo žlugimo metinėms. 1989-ųjų „aksominė revoliucija“, kai buvusioje Čekoslovakijoje buvo nuversta komunistų valdžia, buvo "didžiulės reikšmės įvykis ne tik Čekijos Respublikai, bet ir kaimyninėms šalims, taip pat – visam pasauliui, ir popiežius negalės ignoruoti šių metinių“, – sakė vienas Vatikano diplomatas.

Vokietijoje gimęs Benediktas XVI „neabejotinai iškels šią temą ir galime į tai žvelgti kaip į ... pasiekimų mūsų visuomenėje per pastaruosius 20 metų ir to, ką Bažnyčia atnešė žmonėms, pripažinimo ženklą“, sakė Čekijos vyskupų konferencijos atstovas Janas Balikas, kuris pažymėjo, kad šis vizitas bus vienintelė Benedikto XVI kelionė į buvusį komunistinį bloką šiais jubiliejiniais metais.

2005-aisiais Benediktas XVI pakeitė Lenkijoje gimusį Joną Paulių II, kuriam priskiriamas reikšmingas vaidmuo nugriaunant Geležinę uždangą ir atsirandant demokratijai Rytų Europoje.

Šį savaitgalį prasidėsiantis Benedikto XVI vizitas sutaps su šv.Vaclovo diena, kuri bus minima pirmadienį. Ta proga bus surengtos iškilmės Stara Boleslave, jo kankinystės vietoje. Čia popiežius sekmadienį aukos mišias, kuriose, kaip ir kiekvienais metais, turi dalyvauti Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas.

Mišiose laukiama maždaug 35 tūkst. žmonių, tarp kurių turi būti daug jaunimo, sakė J.Balikas.

Tačiau pagrindinės vizito mišios sekmadienį ryte įvyks Brno oro uoste. Jose dalyvaus maždaug 130 tūkst. tikinčiųjų, kurių maždaug 10 tūkst. atvyks iš užsienio, pirmiausia – iš kaimyninės Slovakijos, prognozuoja Brno arkivyskupijos atstovė Martina Jandlova.

Nors Čekija turi senas krikščionybės tradicijas, ji tapo labai pasaulietiška ir dabar tik trečdalis jos gyventojų vadina save katalikais.

„Komunistų era falsifikavo istoriją ir vaizdavo Bažnyčią kaip žmonių priešę“, – pažymėjo Marcelas Šmejkalas, Romos kurijos – Bažnyčios vyriausybės – narys, atsakingas už centrinę Europą.

„Ji taip pat kontroliavo kunigus, draudė katalikišką spaudą ir katalikiškas asociacijas“, – pridūrė jis.

„Čekijos Respublika geografiškai ir istoriškai yra Europos širdyje, o išgyvenus praėjusio amžiaus dramas jai, kaip ir likusiai žemyno daliai, reikia iš naujo atrasti priežastis tikėjimui ir vilčiai“, – sekmadienį per tradicinę „Viešpaties Angelo“ maldą pažymėjo Benediktas XVI.

Apaštališkojo vizito tema „Kristaus meilė yra mūsų stiprybė“ buvo pasirinkta siekiant padėti Bažnyčiai „pajusti, kad ji gali suteikti visuomenei gyvybingumą, viltį ir labdarybę“, pažymėjo F.Lombardi.

Kitas vizito klausimas, kuris nebus aptarinėjamas atvirai, yra Bažnyčios nuosavybės, kurią konfiskavo komunistų režimas, grąžinimas.

„Nemanau, kad popiežius šiuos opius klausimus aptarinės viešai“, – čekų laikraščiui „Dnes“ sakė Prahos arkivyskupas ir Bohemijos primas kardinolas Miloslavas Vlkas.

„Vatikano valstybės sekretorius Tarcisio Bertone kalbėsis su Čekijos premjeru Janu Fischeriu , (tuo metu) galime tikėtis tokių debatų“, – sakė jis.

Tai bus pirmasis Benedikto XVI, kaip popiežiaus, vizitas Čekijoje, tuo pačiu – jau 13-oji tarptautinė pontifiko kelionė ir septintoji tokia kelionė Europoje.

Jonas Paulius II antrasis tuometinėje Čekoslovakijoje lankėsi netrukus po komunizmo žlugimo, 1990 metais, o vėliau Čekijoje lankėsi 1995 ir 1997 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius