-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

20 NATO šalių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai, bet likusios 10 galėtų paremti labiau

20 iš 30 NATO valstybių narių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau likusios 10 šalių gali suteikti daugiau, rašo „The New York Times“.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Kaip vienas iš NATO pareigūnų pranešė komentare „The New York Times“, 10 šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją ir Nyderlandus, gali perduoti Ukrainai reikšmingų ginklų.

Iš viso nuo plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją pradžios NATO jau perdavė Ukrainai ginklų už 40 milijardų dolerių. Tai atitinka metinį Prancūzijos gynybos biudžetą. Tačiau abi konflikto pusės išleidžia ginklus ir amuniciją neregėtais tempais, Vakarai tam nebuvo pasiruošę.

Kaip rašo laikraštis, artilerijos dvikovų tempas ypač pribloškia. Vasarą ukrainiečiai per dieną iššaudavo 6–7 tūkstančius artilerijos sviedinių, o okupantai – maždaug po 40–50 tūkst. Pavyzdžiui, Afganistane NATO pajėgos galėjo iššauti 300 artilerijos šovinių per dieną ir nesijaudinti dėl oro gynybos.

„Viena diena Ukrainoje yra mėnuo ar daugiau Afganistane“, – NYT sakė gynybos ekspertas ir buvęs NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas Camille'as Grandas.

Amerikietiškame leidinyje pažymima, kad žlugus Sovietų Sąjungai Europos šalys smarkiai sumažino savo gynybos biudžetus, kariuomenes ir arsenalus.

Dabar karas Ukrainoje eikvoja kuklias artilerijos, šaudmenų ir priešlėktuvinės gynybos atsargas. Net Jungtinės Valstijos turi tik ribotas ukrainiečiams reikalingų ginklų atsargas, o Vašingtonas nenori atsiimti pagrindinių ginklų iš Taivano ir Korėjos.

Pasak NATO pareigūnų, naudojamos artilerijos kiekis yra stulbinantis. Afganistane NATO pajėgos galėjo per dieną paleisti net 300 artilerijos sviedinių ir nesijaudinti dėl priešlėktuvinės gynybos, tačiau Ukraina kasdien gali iššaudyti tūkstančius sviedinių ir vis dar desperatiškai ieško priešlėktuvinės gynybos nuo Rusijos raketų ir Irano dronų, rašo leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius