Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2003 metų invazija į Iraką buvo neteisėta, nustatė olandų tyrėjai

2003 metų JAV vadovaujamai invazijai į Iraką tarptautinės teisės požiūriu trūko legitimumo, antradienį paskelbė nepriklausoma komisija, atlikusi tyrimą dėl Nyderlandų politinės paramos šiems kariniams veiksmams.
Britų karys
Britų karys Irake / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nebuvo pakankamo legitimumo“ invazijai, kuriai Nyderlandai suteikė politinę, bet ne karinę paramą, žurnalistams Hagoje sakė komisijos pirmininkas Willibrordas Davidsas, buvęs Nyderlandų Aukščiausiojo teismo pirmininkas.

Komisija nurodė, kad olandų kariai nedalyvavo invazijoje į Iraką, tačiau sakė, jog vyriausybė suteikė pirmenybę politiniams, o ne teisiniams vertinimams, paremdama tuometinio JAV prezidento George'o W.Busho sprendimą pulti šią šalį.

551 puslapio ataskaitoje teigiama, kad Jungtinių Tautų dešimtojo dešimtmečio rezoliucijos, priimtos dar prieš 2003 metais kilusio karo pradžią, „nesuteikė mandato“ JAV ir Didžiajai Britanijai įsiveržti į Saddamo Husseino valdomą Iraką.

Komisijos išvada, kad invazija į Iraką neturėjo teisinio pagrindo, gali turėti skaudžių pasekmių ministro pirmininko Jano Peterio Balkenende vyriausybei. Tačiau svarbu, jog buvo paneigti seniai sklandę gandai, kad olandų kariškiai dalyvavo invazijoje.

Ilgai lauktoje ataskaitoje šalies vyriausybė iš esmės kaltinama išpūtusi kaltinimus, esą Irakas turi masinio naikinimo ginklų. Ataskaitoje pažymima, kad Nyderlandų žvalgybos tarnybų vertinimai buvo „kur kas atsargesni“ nei vyriausybės, kai vyko svarstymai parlamente.

J.P.Balkenende komisijos ataskaitos kol kas nekomentavo, pareiškęs, jog nori nuodugniai išnagrinėti dokumentą ir 49-ias jame pateiktas tyrimo išvadas.  „Džiaugiuosi, kad po tiek mėnesių trukusio darbo turime ataskaitą“, – sakė premjeras.

Nyderlandai 2003 metų liepą nusiuntė apie 1 100 karių dalyvauti Irako stabilizavimo pajėgų misijoje, kuriai mandatą suteikė Jungtinės Tautos. Jie pasitraukė iš Irako 2005 metais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius