Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 05 /14:34

2016-ųjų Briuselio sprogdinimų byloje bus teisiama 10 įtariamųjų

Prieš Belgijos teismą 2016 metų sprogdinimų Briuselyje byloje stos 10 įtariamųjų, įskaitant vieną prancūzą, taip pat kaltinamą prisidėjus prie metais anksčiau Paryžiuje surengtų išpuolių, antradienį pranešė vienas teisminis šaltinis.
Briuselis po sprogdinimų oro uoste ir metro stotyje
Briuselis po sprogdinimų oro uoste ir metro stotyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įtariamas džihadistas 31 metų Salahas Abdeslamas ir dar devyni asmenys turi pasirodyti teisme 2022-ųjų antroje pusėje, kai atskirą bylą baigs nagrinėti prancūzų teisėjai.

2016 metų kovą sprogdintojai mirtininkai taikėsi į minias Briuselio oro uoste ir metropoliteno stotyje miesto centre netoli Europos Sąjungos būstinės pastatų.

Ši ataka buvo susieta su tarptautine „Islamo valstybės“ (IS) kuopele, įvykdžiusia 2015-ųjų lapkričio atakas Paryžiuje, kur sprogdintojai ir kiti užpuolikai taikėsi į kavines, viešą erdvę prie stadiono „Stade de France“ ir populiarią koncertų salę.

S.Abdeslamas, kaip teigiama, yra vienintelis gyvas likęs Paryžiaus atakas, nusinešusias 130 gyvybių, vykdžiusios komandos narys. Įtariama, kad jis taip pat atliko svarbų vaidmenį organizuojant atakas Briuselyje.

Teismo procesas bus labai plačios apimties. Procesas sustiprinto saugumo sąlygomis vyks jam specialiai pritaikytoje buvusioje NATO būstinėje Briuselio pakraštyje.

„Vyras su skrybėle“

Federaliniai kovos su terorizmu prokurorai prašė teisti aštuonis iš 13 įtariamųjų, bet teisėjų komisija per posėdį už uždarų durų nusprendė teisti 10 atsakovų.

Trys įtariamieji buvo išteisinti trūkstant įrodymų, sakė kaltintojų atstovas Ericas Van Duyse.

S.Abdeslamui gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Šiuo metu jis yra sulaikytas Prancūzijoje iki ten vyksiančio teismo.

Kartą jis jau buvo teistas Belgijoje. Šis prancūzas, augęs Briuselio Molenbeko rajone, 2018-aisiais buvo nuteistas 20 metų kalėti už šaudymą į Belgijos sostinės policininkus prieš jo areštą 2016 metais.

Kitas įtariamas minimo tinklo narys Oussama Ataras (Usama Ataras), kaip manoma, po atakų Paryžiuje ir Briuselyje mirė Sirijoje. Jis gali būti teisiamas po mirties.

Taip pat turi būti teisiamas 36 metų Mohamedas Abrini, pagal saugumo kamerų prieš sprogdinimą Briuselio oro uoste užfiksuotą vaizdą vadinamas „vyru su skrybėle“.

Per sprogimus oro uoste žuvo du mirtininkai, bet M.Abrini buvo pastebėtas iš ten išeinantis.

Kitas atsakovas, 28 metų Osama Krayemas, kaltinamas tuo, kad lydėjo sprogdintojus į metropoliteno stotį.

Likusiems atsakovams pareikšti lengvesni kaltinimai „dalyvavus teroristinės grupės veikloje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius