Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

26 Baku komisarų kapavietėje trūksta trejų palaikų

Vykdant kasinėjimus Azerbaidžano sostinės skvere, kuriame buvo palaidoti 26 Baku komisarai, rasti tik 23 žmonių palaikai. Apie tai pranešė azerbaidžaniečių naujienų portalas day.az, remdamasis „šaltiniais iš struktūrų, kurios užsiima palaikų perlaidojimu“.
Memorialas 26 Baku komisarams praėjusią savaitę buvo demontuotas.
Memorialas 26 Baku komisarams praėjusią savaitę buvo demontuotas. / wikipedia.org nuotr.

Pranešama, kad kasinėjimų metu paaiškėjo, jog komisarų kūnai buvo palaidoti su specialiais identifikaciniais žymekliais. Kieno konkrečiai palaikai buvo aptikti bendrame kape, o kurių trūksta, nustatinėja ekspertai.

wikipedia.org nuotr./Stepano Šaumiano pavarde sovietmečiu vadintos gatvės ir mokyklos.
Stepano Šaumiano pavarde sovietmečiu vadintos gatvės ir mokyklos.

Šių teigimu, kapavietėje nerastas Baku liaudies komisarų tarybos pirmininko Stepano Šaumiano palaikų žymeklis, todėl manoma, kad S.Šaumianas apskritai nebuvo palaidotas bendroje kapavietėje.

Sovietų Sąjungoje S.Šaumiano vardu buvo vadinamos geografinės vietovės, gatvės, mokyklos.

Lenta.ru rašo, kad bolševikų vyriausybės narių palaikai perkeliami dėl skvero rekonstrukcijos. Skvere stovėjęs paminklas buvo demontuotas sausio 22 dieną. Palaikus nuspręsta perkelti į kapines Baku pakraštyje. Ateityje buvusio kapo vietoje ketinama įrengti požeminę automobilių aikštelę.

wikipedia.org nuotr./Anastasas Mikojanas (kairėje) šioje nuotraukoje įamžintas su Josifu Stalinu ir Grigorijumi Ordžonikidze.
Vienintelis gyvas likęs Anastasas Mikojanas per gyvenimą padarė stulbinančią partinę karjerą.

Bolševikų vyriausybė Azerbaidžano sostinėje Baku buvo sukurta 1918 metų kovą. Ji prasilaikė tik kelis mėnesius: prie miesto artėjant turkų ir azerbaidžaniečių kariuomenei, komunos nariams teko bėgti. Menševikų vyriausybė, kuriai atiteko valdžia šioje Užkaukazės teritorijoje, areštavo komisarus ir apkaltino juos išdavyste bei karinio turto išgabenimu.

Vėliau bolševikams vis dėlto leido išvykti iš miesto. Tačiau pakeliui į Rusiją jie buvo vėl areštuoti Krasnovodske (dabar Turkmenbaši, Turkmėnistano teritorija) ir sušaudyti. Po to, kai 1920-aisiais raudonoji armija užėmė Baku, komisarų palaikai buvo atgabenti į Baku ir palaidoti jo skvere.

Vienintelis iš Baku komisarų neaiškiomis aplinkybėmis išsigelbėjo Anastasas Mikojanas, kuris vėliau ilgus metus buvo Sovietų Sąjungos tiekimo, maisto pramonės ir prekybos ministras, o 1964-1965 užėmė aukščiausias valstybines sovietinės imperijos pareigas – buvo SSRS Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius