Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

30 protesto Baltarusijoje dienų: į smurtą reaguoja išeidami į gatves, o nuovargio nematyti

Baltarusijoje mėnesį tęsiantis masiniams protestams, sekmadienį vien į sostinės Minsko gatves vėl išėjo daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Stebintieji demonstracijas tikina: nuovargio ženklų kol kas nematyti, baimės nebeliko, o režimo pasitelkiamas smurtas tik paskatina protestuotojų mobilizaciją. Itin svarbų vaidmenį šiame judėjime vaidina „fronto linijoje“ atsidūrusios moterys.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį protestuotojai skandavo „Lukašenką į policijos autobusą“, „Tribunolas“, „Saša, paragauk arbatos, vaišina Putinas“. Protestai vyko ir kituose miestuose – Gomelyje, Breste, Mogiliave, Gardine, Lydoje, Babruiske.

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kaip protestuotojams pavyksta nuplėšti juos puolančių riaušių policininkų veido apdangalus – tuomet šie atsitraukia. Informacija apie įamžintus ir identifikuotus pareigūnus pasirodo „Juodojoje Baltarusijos knygoje“ platformoje „Telegram“.

VIDEO: Pamatykite, kaip atrodė savaitgalis Baltarusijoje: susirinko bene didžiausia minia nuo pat protestų pradžios

Baltarusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, sekmadienį per protestus buvo sulaikyti 633 asmenys, iš jų 363 nugabenti į įkalinimo įstaigas.

Manoma, kad sekmadienio protestai – didžiausi nuo pat rugpjūčio 9-osios, kai vyko prezidento rinkimai, vakaro. Tiesa, panašaus dydžio minios į sekmadieniais į gatves išeidavo visą rugpjūtį.

Pasiryžimas protestuoti neblėsta

Nuo protestų pradžios juos Minske stebintis Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) komunikacijos vadovas Maksimas Milta 15min tikino nematantis ženklų, kad žmonės greitu metu nustos dalyvauti protestuose.

„Priešingai – matau ir girdžiu didesnį ryžtą. Aišku, tikėtis, kad kiekvieną dieną į gatves išeis šimtatūkstantinės minios, būtų naivu ir nekonstruktyvu. Tačiau kulminacijos pasiekimas sekmadienį sukuria gerą stimulą savaitei į priekį“, – sakė M.Milta.

Jis pabrėžė, kad nuo rugpjūčio 9 dienos vykstantys protestai, kai pareigūnai paskelbė, neva prezidento rinkimuose didele balsų persvara nugalėjo ilgametis šalies vadovas Aliaksandras Luakšenka, yra decentralizuoti, neturintys aiškaus lyderio.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta

Pasak M.Miltos, pastarąją savaitę didžiausias judėjimas vyko gyvenamuosiuose rajonuose.

„Baltarusiai yra labai vieningi, tačiau šiuo metu vyksta savo kaimyno, visuomenės pažinimas, kai žmonės supranta, kad juos vienija daugelis dalykų – nepritarimas smurtui, žmonių žeminimui, jų paniekinimui. Tai – bene svarbiausias visus jungiantis variklis, ypatingai matomas gyvenamųjų rajonų iniciatyvose“, – teigė EHU komunikacijos direktorius.

Pasak M.Miltos, svarbiu įrankiu palaikyti tokias iniciatyvas tapo „Telegram“ platforma, kurioje egzistuoja jau per šimtą lokalių grupių, geografiškai „pririštų“ prie gyvenamųjų rajonų. Esą sekmadienį pasirodė naujas įrankis – interaktyvus žemėlapis, leidžiantis pamatyti artimiausią rajono grupinį susirašinėjimą.

„Mano nuostabai, politologai ir Baltarusijos įvykius komentuojantys žmonės kažkodėl dažnai eskaluoja (protestuotojų) nuovargį. Tačiau būdamas Minske nuo rugpjūčio 1-osios aš to nuovargio nematau“, – 15min sakė M.Milta.

EHU komunikacijos direktoriaus teigimu, į kiekvieną smurto išraišką baltarusiai reaguoja labai ryžtingai: „Kuo daugiau smurto, tuo daugiau žmonių išeina į gatves, jam nepritaria.“

M.Milta pasakoja apie besitęsiančias represijas – sekmadienį neuniformuoti vyrai su kaukėmis ir guminėmis lazdomis išbėgo į gatves ir ėmė mušti visus, kurie pasitaikė jų kelyje. Protestuotojams pasislėpus vienoje iš kavinių, civilių rūbais apsirengę pareigūnai išdaužė jos stiklą. Netrukus paaiškėjo, kad vienas jų – aukštas VRM pareigūnas Nikalojus Karpiankojus, vadovaujantis Kovos su organizuotu nusikalstamumu direktoratui.

„Šalia kavinės ant žemės gulėjo vaikinas, kurį lazdomis mušė neuniformuoti pareigūnai. Prie jo pribėgo panelė ir ant jo atsigulė bandydama savo kūnu jį apginti. Aš manau, kad tai yra daugiau nei įrodymas, jog žmonės yra pasiryžę ginti vienas kitą. Ir ypač tą demonstruoja Baltarusijos moterys.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Protestuotoja ir pareigūnai Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Protestuotoja ir pareigūnai Minske

Tiek šio, tiek praėjusio šeštadienio moterų eisenos metu jos parodė, kad baimės nebėra. Natūralu, kad kai matai smurto apraiškas, negali būti abejingas, bet smurtas nėra tai, kas tave įbaugina“, – tikino M.Milta.

Protestus varo kūrybiškumas, moterys

Baltarusių žurnalistas ir analitikas Francišakas Viačorka įvardijo priežastis, kodėl, jo manymu, protestai neišblės.

„Protestas yra kūrybiškas. Žmonės pasitelkia technologijas ir meną. Kiekvienas protestas atrodo kaip festivalis – įtraukiantis ir linksmas“, – rašo F.Viačorka.

Be to, protestus veda moterys. „Moterys yra fronto linijoje. Moterys gina vyrus. Moterys nebijo policijos ir elgiasi taip nenuspėjamai, kad suklaidina pareigūnus. Be to, Sviatlana Cichanouskaja yra protesto lyderė“, – tikina jis.

F.Viačorka tikina, kad protestai tęsis, nes jie yra taikūs. „Jei protestas yra taikus, pareigūnai atrodo kvailai su šarvuotais automobiliais, vandens patrankomis ir ginkluotais vyrais. Taikus protesto pobūdis suteikia moralinį pranašumą protestuotojams ir apriboja pareigūnus, nes jiems kažkaip reikia pateisinti smurto panaudojimą“, – rašo žurnalistas.

Anksčiau garsi Baltarusijos tyrėja Anais Marin interviu 15min teigė, kad baltarusių protestuotojams sekasi pakankamai gerai, nes jie sugebėjo išlikti taikūs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Minske

Protestų tęstinumu neabejoja ir rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi S.Cichanouskaja.

„Protestai vis tiek tęsis. Pasikeis jų formos. Prisijungs nauji žmonės. Neįmanoma, kad žmonės pasiduos. Tai – jau principo reikalas. Tai – tikras visuotinis sukilimas“, – sakė ji interviu „The National Interest“.

Pagrobta Maryja Kalesnikava

Pirmadienį ryte Minsko centre nenustatyti kaukėti asmenys civiliais rūbais nežinoma kryptimi išsivežė Koordinacinės tarybos prezidiumo narę, rinkimų nugalėtoja pasiskelbusios Sviatlanos Cichanouskajos kampanijoje dirbusią Maryja Kalesnikavą. Minsko milija neigė sulaikiusi vieną ryškiausių Baltarusijos opozicijos veikėjų.

M.Milta sakė nenorįs prognozuoti, kaip M.Kalesnikavos pagrobimas paveiks protestus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maryja Kalesnikava Vienybės mitinge Minske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maryja Kalesnikava Vienybės mitinge Minske

„Tačiau pamenate, kai Cichanouskaja buvo priversta išvykti iš Baltarusijos, ar jos nebuvimas šalyje sudavė kokį nors smūgį protestams? Ne. Ar Olgos Kovalkovos pasitraukimas kažkaip sumažino protestus? Ne. Ar Latuškos išvykimas padarė kažkokį poveikį? Irgi ne. Šį sąrašą galima tęsti.

Supraskite teisingai: Koordinacinė taryba yra svarbus protesto institucionalizacijos būdas, neišvengiamas žingsnis, labai svarbus pirmiausia siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą išrinktajai valdžiai. Tačiau Koordinacinė taryba nėra valdymo centras, nurodantis, kuria kryptimi kurią valandą eiti ir ką padaryti. Šio protesto ypatumas yra tas, kad žmonės buriasi savarankiškai“, – 15min sakė M.Milta.

Netrukus po rinkimų į Lietuvą pasitraukusi S.Cichanouskaja ir jos šalininkai suformavo Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti dialogą, kuriame taip pat būtų aptartas pakartotinių prezidento rinkimų organizavimas.

38 metų M.Kalesnikava vienintelė iš trijų S.Cichanouskajos kampanijai vadovavusių moterų dar yra Baltarusijoje. M.Kalesnikava, fleitininkė ir muzikos mokytoja, į politiką atėjo su opozicijos politiko, buvusio bankininko Viktaro Babarykos rinkimų kampanija. V.Babaryka siekė varžytis su A.Lukašenka rinkimuose, bet buvo įkalintas, jam buvo uždrausta kandidatuoti.

Iš viso per protestus po prezidento rinkimų Baltarusijoje buvo suimta per 7 tūkst. žmonių. Išėjusieji iš sulaikymo įstaigų ir juos gydantys medikai pasakoja apie kankinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius