-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 būdai sugniuždyti „Islamo valstybę“

Antradienio teroro išpuoliai Briuselyje priminė, kad „Islamo valstybė“ (IS) – gajus ir lengvai prisitaikantis priešas, „Politico“ rašo Malcolmas Nance'as. IS teroristai gali veikti net ir didelio saugumo aplinkoje, ir net tada išlikti žingsniu priekyje su terorizmu kovojančių pajėgų.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybė“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Žinoma, Europa, JAV ir jų sąjungininkai duoda atsaką: nuo 2014 m. įvykdyta apie 23 tūkst. sėkmingų antskrydžių; tai privertė IS smarkiai karpyti algas savo teroristams, riboti maistą, o į mūšio laukus siųsti net vaikus. Tačiau yra daugiau asimetrinių taktikų, kuriomis NATO gali pasinaudoti savo kovoje su teroristine grupuote.

1. Naudoti tinkamus žodžius

IS – tai ne radikalus islamas. „Hamas“, „Hezbollah“, „Fatah“, Musulmonų brolija – tai yra radikalios islamistų grupuotės. Jos pasirinko per ginkluotą kovą ir terorizmą siekti savo tikslų. Tačiau jos kartu yra ir politinės organizacijos, kurios turi vidines taisykles, kodeksus. „Hamas“ ir „Hezbollah“ veikia atsižvelgdamos į geopolitiką. Su jomis nors ir sudėtinga, bet įmanoma vesti derybas.

IS – visiškai kitoks žvėris. Tai religinis kultas, kurio ekstremizmo lygis – aukštesnis nei bet kokios iki šiol egzistavusios islamistinės grupuotės. IS kulto nariai garbina apokaliptinį džihadą ir aiškina, kad masinės žmogžudystės, prievartavimai ir savižudiški išpuoliai prieš priešus yra garbinimo forma, kuri prilygsta maldai. Dalyvavimas džihade iki mirties laikomas didesne religine pareiga nei tikėjimas, labdara, pasninkavimas, maldos, piligrimystė ir Hadžas – penki islamo ramsčiai.

IS kulto nariai garbina apokaliptinį džihadą ir aiškina, kad masinės žmogžudystės, prievartavimai ir savižudiški išpuoliai prieš priešus yra garbinimo forma, kuri prilygsta maldai.

Taip, IS yra teroristinė armija, kuri siekia sukurti Kalifatą, tačiau grupuotės tikrasis galutinis tikslas yra toli gražu ne politinis. IS tiki, kad per džihadą jie prišauks Paskutinio teismo dieną. Tai nėra tikrasis islamas.

Tai – sugadintas islamo variantas, kuris ignoruoja, kad ši religija šimtmečius skatina toleranciją, pagarbą, išsilavinimą ir meną. Vietoj to IS aklai priima neteisingą Korano interpretaciją – tą, kurioje aiškinama, kad prievartavimas, naikinimas ir vaikų išnaudojimas yra garbinimo formos.

IS vadinimas destruktyviu religiniu kultu, o ne teopolitine „radikalaus islamo“ grupuote yra ne tik tiksliau, bet ir tai atskleidžia iškreiptą IS religinį naratyvą. Tai padės musulmonų pasauliui išsižadėti grupuotės neišsižadant savo tikėjimo.

Ir tai gal privers tuos musulmonus, kurie remia ir padeda IS, pradėti svarstyti – galbūt jų sielos atsidūrė pavojuje už šią pagalbą.

2. Liautis kaltinti islamą. Kaltinti kultą

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybė“
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybė“

Musulmonų pasaulis – didžiausia atrama kovoje su IS. IS nebus nugalėti su JAV Valstybės departamento paskyra „Twitter“. IS nugalėsime sutelkę musulmonų bendruomenės visame pasaulyje balsus. Jeigu musulmonai visame pasaulyje paneigs IS legitimumą ir dirbs kartu su JAV ir sąjungininkais tam, kad padėtų surasti potencialius teroristus jų bendruomenėse, grupuotės įtaka smarkiai sumažės.

Tam, kad tai būtų padaryta, reikia pripažinti, kad žmonės iš islamo pasaulio nėra nei problema, nei grėsmė. Jie yra IS aukos.

Tam, kad tai būtų padaryta, reikia pripažinti, kad žmonės iš islamo pasaulio nėra nei problema, nei grėsmė. Jie yra IS aukos. Jie yra mūsų sąjungininkai, dėl kurių mes ir kaunamės.

Tol, kol bjaurios politinės kalbos prieš musulmonus tęsis, tol IS džiaugsis pergalėmis. Tiek IS, tiek „al Qaeda“ nori įrodyti musulmonams, kad Vakarai yra didžiausias jų priešas. Reikia atimti iš priešo šį įrankį. 

Mūsų vertybės remiasi tolerancija ir pagarba, ir jeigu mes išmoksime tai nukreipti į 1,6 mlrd. musulmonų visame pasaulyje ir paremti jų pastangas pasmerkti šį kultą, IS gali būti sutrypti.

3. Pasiųsti specialiąsias pajėgas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiosios pajėgos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiosios pajėgos

Šiuo metu kovoje su IS JAV specialiosios pajėgos renka žvalgybinius duomenis, gelbsti įkaitus, nukauna aukšto rango teroristus. Tačiau šiuos ypatingus karius galima būtų panaudoti efektyviau.

Paremiant juos taktiniais antskrydžiais, viskas apsiverstų aukštyn kojomis pernakt. 

IS „kalifatas“ iš tikrųjų yra miestai ir kaimai, kuriuos jungia keliai ir tiekimo linijos. Šios linijos būtų nutrauktos – ir IS valdomos teritorijos vaizdas pasikeistų tik į apgyvendintų vietų kišenes.

Pentagonas yra įvardinęs, kad daugiausia IS pajėgų Irake sutelkta koridoriuje tarp Mosulo ir Sirijos sienos. Kaip jį sunaikinti? Kartu su apmokytais Irako ir kurdų kariais pasiųsti JAV specialiąsias pajėgas, kad jie pradėtų galingus reidus grupuotės koridoriuje. Paremiant juos taktiniais antskrydžiais, viskas apsiverstų aukštyn kojomis pernakt. 

Atskraidinti sraigtasparniais ir iššokę iš orlaivių su parašiutais kariai galėtų ne tik sutraukyti tiekimo grandines, bet ir specialiai išprovokuoti mūšius, į kuriuos IS turėtų permesti daug savo pajėgų – taip būtų sukurtos chaoso kišenės, ir IS būtų sunku viską suvaldyti.

Kai IS teroristai išlįstų iš savo tunelių, atakomis iš oro būtų sunaikintos jų transporto priemonės, tankai, artilerija, savižudžių sunkvežimiai. Jeigu skirtingomis dienomis būtų smogta vietoms, esančioms už šimtų kilometrų viena nuo kitos, tai kartu veikdamos sausumos ir oro pajėgos suardytų IS logistiką.

4. Pradėti plataus masto kibernetinį karą

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybė“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybė“

Šiuo metu JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) nenori tiesiogiai atakuoti pirminių ir naudingų žvalgybos šaltinių, tokių kaip priešo kompiuteriniai serveriai ar komunikacijų tinklai.

Įsivaizduokite, jeigu visuose IS remiančiuose puslapiuose pasaulyje iškart atsirastų milžiniškas užrašas – „Tu esi islamo priešas numeris vienas. Pasiduok“.

M.Nance'as mano, kad tokią politiką kibernetinėje erdvėje reikia keisti.

IS veikia „Tamsiajame tinkle“ – giliausiose ir paslėptose interneto vietose – per savo globalų rėmėjų tinklą. Šis tinklas gali būti suplėšytas, jeigu būtų mestos koncentruotos pajėgos tam, kad būtų puolami realūs kompiuterių serveriai, kuriuose vyksta šios paslėptos operacijos internete. Taip, kaip „Stuxnet“ virusas atakavo Irano kompiuterius, susijusius su Irano branduoline programa, taip JAV galėtų identifikuoti ir išjungti kompiuterinius tinklus, kurie remia IS.

Jei po tokių atakų būtų įmanoma perimti serverių kontrolę, per juos pačius reikėtų duoti atsaką IS propagandai. Įsivaizduokite, jeigu visuose IS remiančiuose puslapiuose pasaulyje iškart atsirastų milžiniškas užrašas – „Tu esi islamo priešas numeris vienas. Pasiduok“.

5. Pasiruošti karo nusikaltimų teismams jūroje

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai

JAV Atstovų rūmų nariai ir Valstybės sekretorius Johnas Kerry kovą pareiškė, kad IS Artimuosiuose Rytuose vykdo krikščionių ir jazidų genocidą. IS kovotojai taip pat įvykdė karo nusikaltimų prieš musulmonus – tiek šiitus, tiek sunitus. Tam tarptautinė bendruomenė turi duoti griežtą atsaką.

Pradėjus tarptautinius karo nusikaltimų teismus, taip būtų iškart suduotas didelis smūgis IS savo sekėjų akyse – iš pergalingos ekspedicinės armijos jie virstų ieškomų karo nusikaltėlių banda.

Daug IS kovotojų, kai būna sučiupti, perduodami savo gimtosioms šalims, kad ten stotų prieš teismą. Arba laikomi kalėjimuose, iš kurių pasprukti nėra jau taip sunku.

Vietoj to tarptautinė bendruomenė turėtų siųsti didelės vertės IS kovotojus į laivus-kalėjimus, kur nedelsiant būtų rengiami karo nusikaltimų teismai jūroje. Laivai galėtų būti netoli Diego Garsijos – britų protektorato giliai Indijos vandenyne.

Prokurorai, gynybos advokatai ir liudininkai procese galėtų dalyvauti per vaizdo konferenciją. Laive būtų įrengta galimybė įvykdyti mirties bausmę. Jeigu nuosprendis būtų kalėjimas, teroristas būtų nugabentas į kalėjimą su atitinkama apsauga.

Modernius, dideliu laivus-kalėjimus dar reikėtų pastatyti, bet statyba ir priežiūra vis tiek kainuotų mažiau nei, pavyzdžiui, Gvantanamo kalėjimo išlaikymas. Be to – iš jų pabėgti beveik nebūtų šansų.

Galiausiai, pradėjus tarptautinius karo nusikaltimų teismus, taip būtų iškart suduotas didelis smūgis IS savo sekėjų akyse – iš pergalingos ekspedicinės armijos jie virstų ieškomų karo nusikaltėlių banda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius