-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

9 įdomūs faktai apie „Visų bombų motiną“: kiek kainuoja ir kodėl yra tokia galinga

Prieš keletą dienų JAV kariuomenė Afganistane numetė didžiausią visų laikų nebranduolinę bombą. Bomba „GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast“ (MOAB), dar žinoma kaip „Visų bombų motina“ („Mother Of All Bombs“ – angl.) ketvirtadienį smogė Islamo valstybės (IS) stovyklai. Portalas 15min pristato svarbiausius faktus apie šią bombą.
JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų
JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sveria 10 tonų. „Visų bombų motina“ yra 10 tonų svorio, maždaug 10 metrų ilgio ir 1 metro pločio. Palyginimui, daugelio įprastinių bombų svoris yra apie 250 kg.

Gabenama krovininiais lėktuvais. Dėl „Visų bombų motinos“ svorio ji yra per sunki tradiciniams bombonešiams. Į panaudojimo vietą ją turi pristatyti įprastas krovininis lėktuvas. Todėl šią bombą panaudoti galima tik prieš priešus, kurie neturi pakankamai išvystytos priešlėktuvinės gynybos sistemos.

Skirta būti naudojama prieš netradicinius taikinius. Skirtingai negu kitos bombos, „Visų bombų motina“ yra sukurta taip, kad galėtų sunaikinti sunkiai pasiekiamus ar net po žeme esančius taikinius – struktūras, įrengtas urvuose, kanjonuose ar tuneliuose.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų
„Scanpix“/AP nuotr./JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų

Naudoja deguonį. „Visų bombų motina“ yra termobarinis ginklas, kuris naudoja ore esantį deguonį, kad generuotų intensyvią smūgio bangą. Tokia smūgio banga gali keliauti ir po požeminius objektus, tokius kaip tuneliai ar urvai. Tiesa, tikslų jos veikimo principą amerikiečiai dėl suprantamų priežasčių laiko paslaptyje.

Sukurta seniai, bet panaudota pirmąkart. „Visų bombų motiną“ amerikiečiai sukūrė 2003 m., tačiau tik šiemet ji pirmą kartą panaudota realiame konflikte. Manoma, kad Irako invazijos metu ji buvo paruošta panaudojimui, tačiau to padaryti taip ir neprireikė. Anksčiau bombą JAV kariuomenė naudoti vengė dėl didelės jos žalos paviršiaus struktūroms ir pavojaus civiliams, tačiau šįkart Afganistane, pasak JAV kariuomenės, susiklostė palankios aplinkybės ją panaudoti: civilių aplinkinėje teritorijoje nebuvo, o IS kovotojai buvo įsitvirtinę tuneliuose, kurių negalėjo pasiekti kitos bombos.

Sprendimas panaudoti buvo karinis, o ne politinis. Sprendimą numesti „Visų bombų motiną“ priėmė ne Donaldas Trumpas, o kariškis – generolas Jamesas Nicholsonas, kuris vadovauja JAV pajėgoms Afganistane.

Kainuoja daug, bet ne milijonus. Tik po bombos numetimo kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė žinia, kad bombos kaina yra 314 milijonų dolerių. Vis dėlto šis skaičius buvo gerokai išpūstas – JAV oro pajėgos penktadienį „Business Insider“ atskleidė, kad vienos bombos kaina yra apie 170 tūkst. dolerių.

Bombą pasigamino pati JAV kariuomenė. „Visų bombų motiną“ pasigamino pati JAV kariuomenė: nors daug JAV ginkluotės ir technikos dabar gamina privačios bendrovės, tokios kaip „Lockheed“ ar „Boeing“, „Visų bombų motina“ šiai kategorijai nepriklauso.

Panašų ginklą turi ir rusai. 2007 m. Rusijos kariuomenė išbandė panašią bombą, kurią vadina „Visų bombų tėvu“. Nors ši bomba yra mažesnė negu amerikiečių bomba, Rusija teigia, kad ji yra keturis kartus galingesnė. Iki šiol Rusija jokiame konflikte šios bombos nenaudojo.

Parengta pagal ABC, „Vox“ ir „Business Insider“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius