Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

91 metų buvusi radijo operatorė bus teisiama dėl darbo Aušvico koncentracijos stovykloje

91 metų vokietė bus teisiama dėl netiesioginio prisidėjimo prie 260 000 žmonių nužudymo Aušvico koncentracijos stovykloje. Moteris šioje mirties stovykloje dirbo nuo 1944 metų balandžio iki liepos mėnesio, rašo news.vice.com.
Aušvico koncentracijos stovykla
Aušvico koncentracijos stovykla / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos įstatymai draudžia atskleisti moters pavardę, o generalinis prokuroras Heinzas Doellelis patvirtino, kad teismo procesas bus uždaras, nes dabar 91 metų moteris tuo metu buvo nesulaukusi 21-erių.

Skelbiama, kad moteris priklausė tik iš merginų sudarytam būriui padėjusiam koordinuoti Vengrijos žydų perkėlimą į koncentracijos stovyklas, kuriose šie buvo masiškai žudomi dujų kamerose.

Generalinio prokuroro teigimu, Kylio miesto teismas gali bylos nagrinėjimą atidėti iki 2016 metų, tačiau nėra jokių ženklų, leidžiančių manyti, kad garbaus amžiaus moteriškės sveikata neleistų jai dalyvauti teismo procese.

Liepos mėnesį Vokietijos teismas skyrė ketverius metus laisvės atėmimo „Aušvico buhalteriu“ pramintam buvusiam nacių SS pajėgų karininkui Oskarui Groeniningui, išnagrinėjęs, kaip manoma, vieną iš paskutiniųjų tebegyvenančių holokausto vykdytojų bylų.

94 metų O.Groeningas tuomet pripažino savo „moralinę atsakomybę“ dėl masinių žudynių Aušvicos mirties stovykloje ir paprašė atleidimo.

„Scanpix“/AP nuotr./ Oskaras Groeningas
„Scanpix“/AP nuotr./ Oskaras Groeningas

„Aš be abejonės prisiimu dalį moralinės atsakomybės“, – sakė teisiamasis, pripažindamas, kad žinojo apie žydų žudymą dujų kamerose.

„Aš prašau atleidimo, – atsiprašė jis teismo salėje holokaustą išgyvenusiųjų akivaizdoje. – Jūs turite priimti sprendimą dėl mano teisinės atsakomybės.“

Pasak prokurorų, O.Groeningas dirbo mirties stovyklos buhalteriu, kuris rūšiavo ir skaičiavo iš nužudytųjų paimtus pinigus, kurie suplaukdavo įvairiomis Europos valiutomis.

Anot kaltintojų, tarnaudamas stovykloje jis atliko tam tikrą vaidmenį masinėse žudynėse, per kurias žuvo milijonai žmonių, ir konkrečiai prisidėjo prie 300 tūkstančių žmonių nužudymo 1944 metais nuo gegužės iki liepos mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius