Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

A.B.Breivikas siekia anksčiau laiko išeiti iš kalėjimo, sako jo advokatas

Ultradešiniųjų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, nužudęs 77 žmones per kruviniausias žudynes Norvegijoje 2011 metų liepą, pateikė prašymą dėl lygtinio paleidimo, trečiadienį pranešė jo advokatas.
Norvegijoje į teismo posėdį atvykęs ekstremistas Breivikas pademonstravo nacių pasisveikinimą
Andersas Behringas Breivikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.B.Breivikas taip pat planuoja teismui apskųsti Norvegijos valstybę dėl jo kalinimo sąlygų kalėjime, kur jis laikomas atskirai nuo kitų kalinių, sakė jo advokatas Oysteinas Storrvikas.

2011 metų liepą policijos pareigūnu persirengęs A.B.Breivikas nužudė 69 žmones per šaudynes Darbo partijos jaunimo stovykloje Utiojos saloje, o prieš tai surengė aštuonias gyvybes nusinešusį sprogdinimą prie vyriausybės pastato Osle.

2012 metų rugpjūtį A.B.Breivikui buvo skirta griežčiausia Norvegijos įstatymų numatyta bausmė – 21 metai laisvės atėmimo, tačiau šis terminas gali būti pratęstas.

„Savo vardu jis išsiuntė lygtinio paleidimo prašymą“, – sakė O.Storrvikas dienraščiui „Verdens Gang“.

„Jis turi teisę prašyti svarstyti jo lygtinį paleidimą pasibaigus minimaliam bausmės terminui, kuris šiuo atveju yra 10 metų. Tai teisė, kurią turi visi nuteistieji ir jis nori ja pasinaudoti“, – nurodė A.B.Breiviko teisinis gynėjas.

Pasak jo, A.B.Breivikas taip pat planuoja bylinėtis su Norvegijos valstybe, protestuodamas prie „tokį ilgą jo izoliacijos laikotarpį“ kalėjime.

Anksčiau A.B.Breivikas apskundė valstybę dėl jo kalinimo sąlygų, kurios, anot jo, yra „nežmoniškos“ ir pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją.

2016 metais A.B.Breivikas iškovojo pirmą pergalę teisme, tačiau vėliau Norvegijos aukštesnės instancijos teismai ir Europos Žmogaus Teisių Teismas pirmosios teismo nutarties nepatvirtino.

Šieno kalėjime A.B.Breivikui yra skirtos trys 10 kvadratinių metrų ploto kameros su langais į lauką. Jis turi galimybę mankštintis, žaisti kompiuterinius žaidimus ir žiūrėti televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius