Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Babčenkos žudiku turėjęs tapti O.Cimbaliukas: „Ne kasdien gali užvožti Putinui į snukį“

Rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymas ir prisikėlimas iš mirusiųjų spaudos konferencijoje tapo savaitės naujiena. Šios specialiosios operacijos pagrindiniu veikėju buvo pats A.Babčenka, bet kas tas žmogus, turėjęs tapti jo žudiku?
A.Babčenka demonstruoja savo laidotuvių nuotrauką
A.Babčenka demonstruoja savo laidotuvių nuotrauką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC pakalbino buvusį stačiatikų vienuolį, karo Rytų Ukrainoje savanorį Oleksijų Cimbaliuką.

„Aš esu Arkadijaus Babčenkos žudikas“, – šypsodamasis žurnalistui sakė jis.

Būtent jis turėjo atlikti užsakytą žmogžudystę, tačiau užmezgęs kontaktus ir paėmęs pinigus perdavė visą informaciją Ukrainos saugumo tarnyboms, kurios vėliau sukūrė netikro nužudymo planą.

O.Cimbaliukas ilgą laiką kovėsi Rytų Ukrainoje, priklauso politinėms kraštutinių dešiniųjų grupuotėms. Į jį balandžio mėnesį kreipėsi Ukrainos verslininkas Borisas Hermanas su netikėtu siūlymu. Iš anksto 14 tūkstančių JAV dolerių pažadėjęs verslininkas sutiko aprūpinti ir ginklui skirtais pinigais. Pagrindinis jo reikalavimas – nužudyti Kremlių kritikuojantį A.Babčenką.

Susipažino su tariama auka

Buvusio šventiko nuomone, B.Hermanas pasirinko jį todėl, kad manė, jog O.Cimbaliuku bus lengva manipuliuoti. Bet jis labai suklydo. Surinkęs visus duomenis O.Cimbaliukas perdavė viską Ukrainos žvalgybai, kuri nedelsiant ėmėsi veiksmų.

Patį A.Babčenką pasamdytas žudikas sutiko likus kelioms dienoms iki specialiosios operacijos pradžios. Žvalgyba atvedė jį į A.Babčenkos butą Kijeve.

„Saugumo agentas supažindino mus sakydamas Babčenkai: pasisveikink su savo galimu žudiku“, – juokėsi O.Cimbaliukas. „Aš jam pasakiau: „Ne kasdien gali užvožti Putinui į snukį“, – pasakojo jis.

Prašė nejuokinti

Jam teko dalyvauti visoje operacijoje ir įsijausti į žudiko vaidmenį. Saugumo tarnybos norėjo, kad A.Babčenkos nužudymas būtų kuo tikroviškesnis.

„Pabaigiau sriubą, išsikviečiau taksi ir nuvažiavau žudyti Babčenkos“, – pasakojo O.Cimbaliukas.

„Savo bute Babčenka gulėjo kraujo klane, laukdamas, kol atvyks greitoji pagalba. Aš jam palinkėjau geros sveikatos, o jis man atsakė, kad nejuokinčiau“, – juokdamasis pasakojo tariamas žudikas.

Tada O.Cimbaliukas išvyko į namus ir stebėjo šurmulį socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Vakare jis nusiuntė žinutę B.Hermanui: „Parazitinė kirmėlė sutvarkyta“. Ryte jis sulaukė atsakymo, kad jiems reikia susitikti.

Tiesa, susitikimas taip ir neįvyko, nes Ukrainos saugumo agentai sučiupo B.Hermaną bendantį pasprukti į užsienį. A.Babčenką kitą dieną surengtoje spaudos konferencijoje „prisikėlė iš mirusiųjų“.

B.Hermanas iškart po sulaikymo ėmė neigti, kad buvo nužudymo užsakovas, pabrėždamas, kad pats bendradarbiavo su Ukrainos saugumo agentais ir visas šis planas buvo žinomas. Kol kas nei jis, nei jo teisininkų komanda nepateikė įrodymų, kurie paremtų tokius teiginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius