-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Blinkenas: ambasada Jeruzalėje liks, bet bus siekiama valstybės palestiniečiams

JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas neatšauks savo pirmtako Donaldo Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, bet sieks valstybės palestiniečiams, antradienį pareiškė jo kandidatas į valstybės sekretorius Antony Blinkenas.
Antony Blinkenas (dešinėje) su Joe Bidenu
Antony Blinkenas (dešinėje) su Joe Bidenu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per savo kandidatūros svarstymą Senate senatoriaus Tedo Cruzo paklaustas, ar JAV laikysis tokios pat pozicijos Jeruzalės atžvilgiu ir paliks ten savo ambasadą, A.Blinkenas nedvejodamas atsakė: „Taip ir taip.“

2017 metais D.Trumpas atmesdamas tarptautinį konsensusą pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, nors palestiniečiai laiko Rytų Jeruzalę savo būsimos valstybės sostine.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

A.Blinkenas nurodė, kad J.Bidenas dės daugiau pastangų siekdamas, kad būtų įkurta atskira palestiniečių valstybė, tačiau pripažino laukiančius sunkumus.

„Vienintelis būdas užtikrinti Izraelio, kaip žydų demokratinės valstybės, ateitį ir suteikti palestiniečiams valstybę, į kurią jie turi teisę, yra vadinamasis dviejų valstybių sprendimas“, – sakė A.Blinkenas.

Tačiau jis pridūrė: „Manau, realistiškai sunku įžvelgti artimiausio laikotarpio perspektyvas žengti į priekį šiuo klausimu.“

„Svarbu būtų įsitikinti, kad nė viena šalis nesiima veiksmų, dėl kurių ir taip sunkus procesas tampa dar sudėtingesnis“, – sakė jis.

Netrukus po šių jo pastabų, pilietinės visuomenės grupė „Peace Now“ pranešė, kad Izraelis paskelbė konkursus dėl 2 500 naujų naujakurių namų.

Svarbu būtų įsitikinti, kad nė viena šalis nesiima veiksmų, dėl kurių ir taip sunkus procesas tampa dar sudėtingesnis, – sakė A.Blinkenas.

Kadenciją baigiantis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ginčijo, kad žydų nausėdijos palestiniečių žemėje yra neteisėtos, ir aplankė vieną iš tokių vietų per savo kelionę į Vakarų Krantą lapkritį.

D.Trumpo administracija yra išreiškusi bendrą paramą palestiniečių valstybei, tačiau teigė, kad ją reikėtų demilitarizuoti ir kad jos sostinė neturėtų būti Jeruzalėje.

Palestiniečių lyderiai boikotavo D.Trumpą sakydami, kad jo žingsnis dėl Jeruzalės ir pagalbos palestiniečių pabėgėliams nutraukimas rodo jo šališkumą.

D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris vadovavo pastangoms Artimuosiuose Rytuose, siekdamas arabiškų valstybių pripažinimo Izraeliui, o nuo rugsėjo keturios šalys sutiko normalizuoti ryšius su žydų valstybe.

Demokratas A.Blinkenas taip pat teigė, kad jis priešinasi kampanijoms spausti Izraelį per boikotus, ir šiuo klausimu jo nuomonė išsiskyrė su kai kuriais jo bendrapartiečiais kairiojo sparno atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius