Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A. Blinkenas dar kartą paragino „Hamas“ pritarti naujausiam paliaubų pasiūlymui

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį dar kartą paragino „Hamas“ pritarti naujausiam paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo pasiūlymui, sakydamas, kad jo atmetimas parodytų, jog islamistų grupuotei nerūpi palestiniečiai. 
EVELYN HOCKSTEIN / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / AFP

„Jei „Hamas“ iš tikrųjų siekia rūpintis Palestinos žmonėmis ir nori, kad jų kančios nedelsiant sumažėtų, ji turėtų pritarti šiam susitarimui“, – žurnalistams nurodė JAV valstybės sekretorius. 

„Jei ne, manau, tai dar vienas įrodymas, kad jai tai nė kiek nerūpi“, – pridūrė jis. 

Palestiniečių kovotojų grupuotė teigia svarstanti planą dėl 40 dienų paliaubų ir dešimčių įkaitų iškeitimo į didesnį skaičių palestiniečių kalinių.

Islamistų grupuotei „Hamas“ svarstant derybose Kaire su Jungtinių Valstijų, Egipto ir Kataro tarpininkais pasiūlytą paliaubų planą, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo pradėti Rafacho puolimą „su susitarimu ar be jo“.

Tačiau trečiadienį A. Blinkenas dar kartą pabrėžė, kad JAV nepritaria Izraelio planuojamam Gazos Ruožo pietuose esančio Rafacho puolimui. 

„Mūsų pozicija aiški. Ji nepasikeitė ir nepasikeis“, -  sakė jis. 

„Negalime ir nepritarsime didelei karinei operacijai Rafahe, jei nebus veiksmingo plano, kaip užtikrinti, kad nenukentėtų civiliai gyventojai, o tokio plano nematėme“, – tęsė A. Blinkenas. 

„Kartu yra kitų būdų – ir, mūsų nuomone, geresnių būdų – spręsti tikrąjį nuolatinį „Hamas“ iššūkį, kuriems nereikia didelės karinės operacijos“ Rafahe, – pridūrė jis. 

Rafachas tapo prieglobsčiu maždaug 1,5 mln. palestiniečių.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ surengė išpuolį prieš Pietų Izraelį, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 535 žmonės.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius