Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas džiaugiasi Tailando palaikymu JAV regione

Vizito į Tailandą atvykęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį džiaugėsi šalies vaidmeniu Jungtinėms Valstijoms atnaujinant savo pastangas Pietryčių Azijos regione – kur dėl įtakos taip pat varžosi Kinija – ir ieškojo naujų idėjų, kaip atkurti demokratiją Mianmare.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasirašydamas susitarimą, kuriuo įsipareigota toliau plėtoti ryšiu su Bankoku, A.Blinkenas atkreipė dėmesį į tai, kad Tailandas pritarė naujam JAV vadovaujamam ekonominiam planui Azijai ir deda pastangų klimato kaitos mažinimo srityje.

Tailande „turime mums labai svarbų sąjungininką ir partnerį Indokinijos regione, kuris formuoja XXI amžiaus trajektoriją, ir jis tai daro kiekvieną dieną“, – sakė A.Blinkenas po derybų su užsienio reikalų ministru Donu Pramudwinai.

Tailandas yra seniausias Amerikos sąjungininkas Azijoje, garsėjantis tuo, kad per pilietinį karą Abraomui Lincolnui pasiūlė dramblių. Tačiau šalis taip pat vis daugiau bendradarbiauja su stiprėjančia Kinija.

JAV valstybės sekretorius Tailande lankosi praėjus dienai po Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi apsilankymo, per kurį jis atkreipė dėmesį į dideles Pekino išlaidas infrastruktūros kūrimui.

Jungtinės Valstijos laiko Kiniją savo pagrindine varžove, tačiau pastaruoju metu abi šalys stengėsi sumažinti įtampą – šeštadienį Balyje vyko neįprastai ilgas penkių valandų A.Blinkeno ir Wang Yi susitikimas.

Prieš išskrisdamas į Bankoką vėlai šeštadienį A.Blinkenas sakė, kad jo pokalbis su Wang Yi buvo „konstruktyvus“, ir pridūrė, kad dvi didžiausios pasaulio ekonomikos nori neleisti, kad jų konkurencija taptų nekontroliuojama.

JAV prezidentas Joe Bidenas gegužę pakvietė Pietryčių Azijos lyderius į Vašingtoną, siekdamas pademonstruoti rimtus JAV įsipareigojimus šiam regionui, nors šalies administracija daugiausia dėmesio kol kas skiria kovai su Rusijos invazija į Ukrainą.

Kritikų teigimu, Jungtinių Valstijų indėlis nėra didelis. Vašingtonas Ukrainai skyrė 40 mlrd. dolerių (39 mlrd. eurų) paramą, daugiausia ginklais, o Kinija pernai Pietryčių Azijai pažadėjo 1,5 mlrd. dolerių (1,47 mlrd. eurų).

Tuo metu J.Bideno administracija atkerta, kad sensacingi pranešimai apie valstybės lėšas niekada nebuvo stiprioji JAV pusė ir kad ji teikia pirmenybę bendradarbiavimui konkrečiose srityse, tokiose kaip visuomenės sveikata, skiepijimas nuo COVID-19 ir švietimas. Apie šias sritis kalbėjo ir A.Blinkenas Bankoke.

Sąstingis Mianmare

A.Blinkenas taip pat susitiko su Tailande gyvenančiais jaunimo atstovais iš Mianmaro, kur kariuomenė 2021 metų vasarį nuvertė išrinktą vyriausybę ir nutraukė dešimtmetį trukusį perėjimą prie demokratijos, kurį palaikė Jungtinės Valstijos.

Reaguodamas į šį perversmą už demokratijos puoselėjimą pasisakantis J.Bidenas įvedė chuntai daugybę sankcijų, tačiau jos neturėjo didelės įtakos kariškiams.

Pietryčių Azijos valstybių asociacija ASEAN daugiau nei prieš metus pasiūlė planą, numatantį opozicijos įtraukimą į šalies valdymą, bet pažangos pasiekti nepavyko.

Užimdamas neįprastą bendrą poziciją su JAV Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi praėjusią savaitę lankėsi Mianmare ir taip pat paragino kariuomenę kalbėtis su opozicija.

A.Blinkeno kelionė taip pat rodo tolesnį JAV santykių normalizavimą su Tailandu po to, kai tuometinis generolas Prayuthas Chan-O-Cha užėmė valdžią per 2014 metų perversmą, išprovokavusį JAV sankcijas.

Vėliau numatytas A.Blinkeno susitikimas su Prayuthu Chan-O-Cha, kuris 2019 metais tapo ministru pirmininku.

Bendrame A.Blinkeno ir Dono Pramudwinai pasirašytame pareiškime Jungtinės Valstijos ir Tailandas demokratiją pavadino „esmine“ abiejų šalių Azijos idėjai.

„Stiprios demokratinės institucijos, nepriklausoma pilietinė visuomenė ir laisvi bei sąžiningi rinkimai yra šios vizijos pagrindas, leidžiantis mūsų atitinkamoms visuomenėms išnaudoti visą savo potencialą“, – sakoma jame.

Pareiškime kalbama apie dar vieną klausimą, kuris yra svarbus J.Bideno administracijos prioritetas. Jame sakoma, kad Vašingtonas ir Bankokas skatins „atvirą ir įtraukią visuomenę“ LGBTQ žmonėms.

A.Blinkenas taip pat gyrė Tailandą už tai, kad šalis pritarė J.Bideno planui, kuriuo siekiama susieti Pietryčių Aziją su įmonėmis, skatinančiomis ekologišką energiją, sakydamas, kad įmonės jau pažadėjo šalyje investuoti 2,7 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius