-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Blinkenas: Izraelio ir Saudo Arabijos santykių normalizavimo procese padaryta pažanga

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelio ir Saudo Arabijos santykių normalizavimo procese, kuris užtruko dėl karo Gazos Ruože, padaryta labai didelė pažanga.
EVELYN HOCKSTEIN / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / AFP

A. Blinkenas spaudos konferencijoje Kaire sakė, kad trečiadienį apsilankęs Persijos įlankos regiono karalystėje surengė „labai gerą diskusiją“ su Saudo Arabijos valdytoju sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu) ir užsienio reikalų ministru Faisalu bin Farhanu.

Derybų metu daugiausia dėmesio buvo skiriama karui Gazos Ruože ir Jungtinių Valstijų bei Saudo Arabijos, kur nuo spalio 7-ąją prasidėjusio Izraelio ir „Hamas“ karo A. Blinkenas lankėsi tris kartus, santykiams.

JAV vyriausiasis diplomatas teigė negalįs tiksliai nurodyti, kada bus pagaliau normalizuoti Izraelio ir Saudo Arabijos santykiai, tačiau teigė, kad diskusijos „artėja prie taško, kai pasieksime susitarimus“.

Pasak aukšto rango Valstybės departamento pareigūno, kalbėjusio naujienų agentūrai AFP su anonimiškumo sąlyga, tolesnė pažanga priklauso nuo to, kaip bus išspręsti keli klausimai. 

A. Blinkeno žodžiais, tai būtų „istorinė galimybė abiem tautoms ir visam regionui“.

Vašingtonas siekė suburti arabų šalis, planuojant valdymą Gazos Ruože po karo ir siekiant santykių su Izraeliu normalizavimo. 

Jungtinės Valstijos, pagrindinė Izraelio rėmėja, jau seniai siekia tarpininkauti sudarant Saudo Arabijos ir Izraelio susitarimą, kuris reikštų ir JAV saugumo garantijas Rijadui.

Tačiau Rijadas bet kokį susitarimą sieja su sąlyga, kad bus pripažinta nepriklausoma palestiniečių valstybė, o Izraelis tokią galimybę atmetė.

Praėjusiais metais, prieš prasidedant daugiausiai aukų pareikalavusiam karui Gazos Ruože, vis dėlto atrodė, kad susitarimas bus pasiektas.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, paremtas oficialiais Izraelio duomenimis.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus. 

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo beveik 32 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Saudo Arabija labai kritikavo Izraelio atsakomąją karinę kampaniją „Hamas“ valdomame Gazos Ruože.

Rijadas pareiškė, kad nenormalizuos ryšių su Izraeliu, kol Izraelio pajėgos nepaliks Gazos Ruožo ir nebus pasiektas dviejų valstybių sprendimas su palestiniečiais.

Regiono galiūnė Saudo Arabija niekada nepripažino Izraelio ir neprisijungė prie vadinamųjų 2020 metų Abraomo susitarimų, kuriems tarpininkavo Jungtinės Valstijos ir pagal kuriuos kaimyniniai Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Marokas užmezgė diplomatinius ryšius su Izraeliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius