Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Blinkenas susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), tęsiantis kelionę po Artimuosius Rytus, sekmadienį susitiko su Saudo Arabijos, kurios santykiai su Izraeliu šyla, bet kuri yra sustabdžiusi santykių normalizavimą, faktiniu valdovu.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

JAV diplomatijos vadovas anksti ryte beveik valandą praleido susitikime su sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu) karališkojoje rezidencijoje Rijado rajone, sakė vienas JAV pareigūnas.

 A. Blinkenas, paklaustas apie susitikimą, sakė, kad jis buvo labai produktyvus.

A. Blinkenas kelionę po regioną surengė po to, kai Gazos Ruožo palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas, o Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Izraelyje žuvo daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau nei 2,3 tūkst. žmonių, tarp jų kelių šimtų vaikų, gyvybių.

Prieš šį karą Saudo Arabijos sosto įpėdinis kalbėjo apie JAV vadovaujamos diplomatijos pažangą siekiant normalizuoti Saudo Arabijos ir Izraelio santykius.

Kilus smurtui, Saudo Arabija sustabdė šį procesą, o A. Blinkenas teigė, kad Saudo Arabijos ir Izraelio santykių normalizavimo pastangų nutraukimas galėjo iš dalies paskatinti „Hamas“ išpuolį.

Karalystėje įsikūrusios dvi švenčiausios islamo vietos, todėl Izraeliui, kuris 2020 metais normalizavo santykius su trimis kitomis arabų valstybėmis, jos pripažinimas būtų istorinis.

Saudo Arabija, kuri, kaip ir Izraelis, palaiko įtemptus santykius su Iranu, siekė saugumo garantijų iš Jungtinių Valstijų, savo ilgametės partnerės ir naftos pirkėjos.

Tačiau princas Mohammedas labai prieštaringai vertinamas Jungtinėse Valstijose, kur žvalgyba jį susiejo su 2018 metais įvykdytu JAV gyvenusio Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymu.

Saudo Arabijos valdžios institucijos šį tvirtinimą neigia.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kuris kadaise pažadėjo karalystę paversti pariju, po praėjusių metų vizito Saudo Arabijoje, kai draugiškai sudaužė kumščiais su princu Mohammedu, sulaukė protestų namuose.

Vėliau sekmadienį A. Blinkenas vyks į Egiptą – šeštąją arabų šalį, kurią jis aplankys, siekdamas daryti spaudimą „Hamas“ ir užkirsti kelią karo plitimui.

Egiptas yra pagrindinis tarpininkas tarp Izraelio ir „Hamas“, o JAV pareigūnai teigia, kad Kairas rengia susitarimą, pagal kurį JAV piliečiai galėtų išvykti iš Gazos Ruožo. Tačiau šeštadienį „Hamas“ sutrukdė jų judėjimą į vienintelę Rafacho pasienio perėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius