TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Duda: Rusija gali užpulti NATO jau 2026 metais

Rusija netrukus gali turėti tokį karinį potencialą, kad jau 2026-2027 m. galės užpulti NATO.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda / „AFP“/„Scanpix“

Tai interviu televizijos kanalui CNBC pareiškė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, praneša „Europos tiesa“.

Lenkijos prezidentas gynė savo neseniai pateiktą pasiūlymą padidinti būtinų NATO šalių išlaidų gynybai ribą nuo 2 iki 3 proc. nuo BVP.

„Mano požiūriu, tai yra sveiko proto reikalas. Yra naujų ataskaitų, neseniai mačiau vokiečių ekspertų ataskaitą, pagal kurią, galbūt, 2026 ir 2027 metų sandūroje Vladimiras Putinas, perkėlęs savo ekonomiką į karinius bėgius, turės tokį karinį potencialą (...), kad galės užpulti NATO“, – sakė prezidentas.

„Skamba pavojaus varpas: mums dar liko 2–3 metai, per kuriuos turime dėti pastangas, kaupti amuniciją, gaminti ginklus, didinti Europos saugumo pajėgumus ir ruoštis invazijai taip, kad ji neįvyktų“, – pridūrė jis.

Jis taip pat paragino JAV toliau remti Ukrainą, perspėdamas, kad jei Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, vėliau kaina smarkiai išaugs.

„Ši Rusijos agresija turi būti sustabdyta bet kokia kaina. Jei ji nebus sustabdyta, ji išsilies, ir tada bijau, kad Amerikos pinigų nepakaks Rusijai sustabdyti, teks įsikišti Amerikos kariams, o to niekas nenori“, – pažymėjo A.Duda.

„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda

Kartu jis pareiškė, kad „kiekvienas Ukrainai paremti paaukotas doleris, kiekvienas Ukrainai paaukotas Bradley, kiekvienas Ukrainai paaukotas ginklas, kiekviena Ukrainai paaukota artilerijos amunicijos dėžė išsklaido Rusijos pergalės šmėklą“.

Anksčiau buvo pranešta, kad Vokietijos specialiosios tarnybos vyriausybei parengė Rusijos karinės grėsmės analizę, kurioje prognozuojama, kad „nuo 2026 m.“ ji gali užpulti Šiaurės Atlanto aljanso valstybių narių teritoriją.

Pastarosiomis savaitėmis kelios Europos NATO šalys jau įspėjo apie Rusijos agresijos pavojų artimiausiu metu. Pavyzdžiui, Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sausio mėn. pareiškė, kad Aljansas turėtų pasirengti Rusijos puolimui prieš NATO per 5–8 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius