-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Guterresas: JT misija Kongo DR įžengia į baigiamąjį etapą

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) organizacijos misija Kongo Demokratinėje Respublikoje įžengia į baigiamąjį etapą. 
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Jis taip pat įspėjo, kad padėtis konflikto paveiktoje šalyje labai pablogėjo.

JT Saugumo Tarybai skirtoje ataskaitoje A. Guterresas pateikė griežtą neramumų Kongo DR įvertinimą ir išdėstė JT misijos MONUSCO, kuri šalyje veikia jau beveik 25 metus, greito ir atsakingo išvedimo planą.

Ketvirtadienį paskelbtame 15 puslapių dokumente pažymima, kad per pastaruosius metus įtampa regione išaugo, o humanitarinė padėtis pablogėjo, todėl šimtai tūkstančių civilių gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

„Seksualinis smurtas prieš vaikus nuo 2021 iki 2022 metų išaugo daugiau nei dvigubai“, – teigiama ataskaitoje. 

A. Guterresas pažymėjo, kad nuo konflikto labiausiai nukentėjo Šiaurės Kivu ir Ituri provincijos, kuriose apie 4 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Šių konfliktų priežastis – atsinaujinusi M23 sukilėlių grupuotė, kuri užgrobė didelius Kongo DR teritorijos plotus.

Ataskaitoje teigiama, kad šie sukilėliai įsteigė neteisėtas administracijas ir vykdo savavališkus areštus bei neteisėtas egzekucijas.

Galutinis JT misijos išvykimas jau daugelį metų yra diskusijų apie Kongo DR ateitį centre ir kelia įtampą bei populistinę retoriką šioje šalyje.

„MONUSCO tebėra žmonių nepasitenkinimo ir nusivylimo dėl jos tariamo neveiklumo židinys“, – sakė JT generalinis sekretorius. 

Atsižvelgdamos į KDR vyriausybės pageidavimus, JT dar kartą patvirtino esančios pasirengusios išvesti MONUSCO, tačiau perspėjo, kad tai turės pasekmių civiliams gyventojams, kurių saugumas priklauso nuo šios misijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius