Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Gutteresas: JT agentūra UNRWA yra pagalbos Gazos Ruožui pagrindas

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) trečiadienį organizacijos agentūrą palestiniečiams remti (UNRWA) pavadino pagalbos pagrindu Gazos Ruožui. 
Lev Radin / ZUMAPRESS.com
Lev Radin / ZUMAPRESS.com

„Vakar susitikau su paramos teikėjais, kad išklausyčiau jų nuogąstavimus ir apibūdinčiau veiksmus, kurių imsimės jiems spręsti (...) UNRWA yra visos humanitarinės pagalbos Gazos Ruože pagrindas“, – nurodė A. Guterresas. 

Antradienį paskelbtame bendrame JT agentūrų vadovų pareiškime teigiama, kad panaikinus finansavimą UNRWA kyla grėsmė humanitarinei sistemai palestiniečių anklave.

Izraelis kaltina UNRWA leidus kovotojų grupuotei „Hamas“ naudoti agentūros infrastruktūrą Gazos Ruože kariniams veiksmams prieš žydų valstybę.

UNRWA pareiškė, kad ėmėsi skubių veiksmų dėl Izraelio kaltinimų, jog 12 jos darbuotojų dalyvavo „Hamas“ išpuoliuose. Po šių įtarimų JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Japonija ir kitos šalys sustabdė agentūros finansavimą.

UNRWA jau kurį laiką stebi Izraelis, kaltindamas ją sistemingai veikiant prieš žydų valstybės interesus.

Izraelis žada nutraukti UNRWA veiklą palestiniečių anklave pasibaigus karui Gazos Ruože. Taip pat antradienį Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Eylonas Levy (Eilonas Levis) pareiškė, kad agentūra buvo iš esmės sukompromituota. 

E. Levy apkaltino UNRWA, kad ji „masiškai samdo teroristus, leidžia savo infrastruktūrą naudoti „Hamas“ karinei veiklai ir pasikliauja „Hamas“ skirstydama pagalbą Gazos Ruože“.

JT pagalbos Gazos Ruože koordinatorės Sigrid Kaag (Sigrid Kag) teigimu, „jokia organizacija negali atstoti ar pakeisti (milžiniškų) UNRWA pajėgumų“. 

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 26 900 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius