Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A. Kurti viliasi, kad Kosovo ir Serbijos santykiai bus normalizuoti dar šiais metais

Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti (Albinas Kurtis) trečiadienį pareiškė, kad po kelių nesėkmingų abiejų šalių derybų raundų tikisi dar šiemet normalizuoti santykius su šalies varžove Serbija.
FABRICE COFFRINI / AFP
FABRICE COFFRINI / AFP
Temos: 1 Serbija

„Noriu, kad santykiai su Serbija būtų normalizuoti šiais metais, 2024-aisiais, o per ateinančius metus ir dešimtmečius norėčiau pasiekti pergalę tokiais klausimais kaip socialinė nelygybė, klimato kaita ir grėsmės saugumui“, – naujienų agentūrai AFP sakė premjeras. 

1998–1999 metais Serbijos pajėgos kariavo su etninių albanų separatistais tuometinėje Kosovo provincijoje. Apie 13 tūkst. žmonių, daugiausia etninių albanų, žuvo, kol 78 dienas trukusi NATO bombardavimo kampanija išstūmė serbų pajėgas. Galiausiai 2008-aisiais Kosovas paskelbė nepriklausomybę, tačiau vyriausybė Belgrade nepripažįsta savo kaimyno kaip atskiros šalies.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos spaudžia abi šalis įgyvendinti susitarimus, kuriuos serbų prezidentas Aleksandaras Vučičius ir Kosovo ministras pirmininkas A. Kurti pasiekė pernai.

Tarpininkaujant ES, Kosovui ir Serbijai kol kas nepavyko pasiekti pažangos, ypač po praėjusį rugsėjį įvykusio susišaudymo tarp kaukėtų serbų ginkluotų užpuolikų ir Kosovo policijos, per kurį žuvo keturi žmonės ir regione padidėjo įtampa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius