Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lebedka: socialiniai protestai Baltarusijoje suteikia naujas galimybes ir opozicijai

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėję nesankcionuoti mitingai prieš vadinamąjį veltėdžių mokestį suteikia naujų galimybių Baltarusijos opozicijai veikti, teigia vienas šios šalies opozicijos lyderių Anatolijus Lebedka.
Protestai Baltarusijoje
Protestai Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandieninė situacija man pradeda patikti, žmonės pradeda suprasti, kad nereikia laukti Senio Šalčio. (...) Tai suteikia galimybę ir opozicijai permainų galimybę“, – antradienį Seime per parlamentinės grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ ir Rytų Europos studijų centro surengtą diskusiją sakė A.Lebedka.

Jis pabrėžė, kad žmonės protestuoti išėjo žinodami, kad dalyvaus nesankcionuotose akcijose, nes valdžia jai leidimo nedavė.

A.Lebedka sakė, kad Baltarusijos opozicija turėtų imtis nepatenkintų žmonių advokato vaidmens.

Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Vitalijus Rymaševskis pabrėžė, kad opozicija privalo dalyvauti prasidėjusiose protesto akcijose.

„Mes turime būti tuose protestuose, kitaip mes ne opozicija. (...) Jeigu opozicija nekontroliuos protestų, tai darys prorusiškos jėgos“, – teigė jis.

Kitas Baltarusijos opozicijos atstovas, partijos „Teisingas pasaulis“ (buvusios Komunistų partijos) lyderis Sergejus Kaliakinas tvirtino, kad kovą 15-ąją mitinguoti išeis jau nebe 2 tūkst. žmonių, o 20-25 tūkstančiai. Anot jo, baltarusiai pamatė, kad nebebus represijų dėl reiškiamo protesto.

„Nutiko unikalus dalykas Baltarusijai, šįkart net nesurašė protokolų dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Žmonės suprato, kad galima protestuoti“, – sakė jis.

„Žmonės pasiekė ribą, kada juos išrengė, apiplėšė, ir jie supranta, kad jau nebeturi, ko prarasti“, – tvirtino S.Kaliakinas.

Opozicijos atstovų teigimu, iki ekonominės socialinės krizės Baltarusiją atvedė autokratinio prezidento Aleksandro Lukašenkos vykdoma politika. Mat gaunamos lėšos visą laiką buvo skiriamos ne reformoms vykdyti, šalies ūkiui modernizuoti, o pravalgyti.

Pasak S.Kaliakino, per demonstracijas baltarusiai kelia ne tik ekonominius, bet ir politinius reikalavimus.

Pasak S.Kaliakino, per demonstracijas baltarusiai kelia ne tik ekonominius, bet ir politinius reikalavimus.

Penktadienį Baltarusijos sostinėje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš autoritarinio prezidento A.Lukašenkos įvestą mokestį „veltėdžiams“. Nustatytas 20 atlyginimo bazinių dydžio (apie 224 eurų) metinis mokestis asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Šis mokestis taikomas nuolat šalyje gyvenantiems Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, nemokantiems su darbo santykiai susijusių mokesčių ir neužsiregistravusiems kaip darbo ieškantys bedarbiai – įskaitant namų šeimininkes, iš savo ūkių pragyvenančius asmenis ir nelegaliai uždarbiaujančius Rusijoje.

Šį mokestį sumokėti įpareigoti daugiau kaip 430 tūkst. baltarusių, bet tik apie 10 proc. jų tai jau padarė. Galutinis terminas sumokėti buvo vasario 20 diena.

Laiku nesumokėjus šios sumos gresia 2–4 bazinių dydžių (22–45 eurų) bauda arba areštas ir viešieji darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius