Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka ES „Rytų partnerystės“ programos metinėse nedalyvaus

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, pakviestas atvykti į Briuselyje vėliau šį mėnesį vyksiantį Europos Sąjungos Rytų partnerystės programos 10-ųjų metinių minėjimą, šiose iškilmėse nedalyvaus – jį pavaduos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus, šeštadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Valstybės vadovas įpareigojo užsienio reikalų ministrą atstovauti mūsų šaliai renginiuose, skirtuose Rytų partnerystės 10-osioms metinėms“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė URM atstovas spaudai Anatolijus Glazas.

Jis patvirtino, kad A.Lukašenka buvo pakviestas į gegužės 13-ąją Briuselyje vyksiančius renginius.

„Tikimės, kad artimiausioje ateityje, įgyvendinant “Rytų partnerystės„ pagrindinius tikslus ir uždavinius tiek daugiašale, tiek dvišalėmis kryptimis bus sudarytos sąlygos, leisiančios surengti visavertį valstybės vadovo vizitą Briuselyje“, – pridūrė A.Glazas.

Pasak jo, Baltarusija aktyviai įgyvendina Rytų partnerystės iniciatyvos uždavinius.

„Laikome ją nekonfrontacine ir pragmatiška priemone dialogui ir abipusiai naudingam bendradarbiavimui su Europos Sąjunga plėtoti“, – teigė URM atstovas.

A.Glazas pažymėjo, kad įgyvendinant šį projektą pasiekta tam tikro įdirbio, bet jo potencialas, ypač vystant Baltarusijos dvišalius santykius su ES narėmis, dar toli gražu neišpildytas.

1995 metų kovą Baltarusija pasirašė partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimą su ES. Vėliau dėl A.Lukašenkos vykdyto opozicijos ir laisvosios žiniasklaidos persekiojimo bei demokratijos varžymo Briuselis vienašališkai sustabdė šios sutarties ratifikavimą ir įvedė Minskui virtinę sankcijų.

Vėliau Bendrijos santykiai su Minsku vėl atšilo, o 2016 metais ES atšaukė sankcijas Baltarusijos kompanijoms, o baudžiamąsias priemones fiziniams asmenims sumažino iki minimumo.

ES 2009 metais įkūrė Rytų partnerystės iniciatyvą, siekdama plėtoti bendradarbiavimą su šešiomis buvusiomis Sovietų Sąjungos respublikomis: Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina.

2017 metais vykusiame Rytų partnerystės dalyvių viršūnių susitikime, į kurį taip pat buvo pakviestas A. Lukašenka, Baltarusijai irgi atstovavo V.Makėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius