Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Lukašenka užsimojo nutildyti paskutinius nepriklausomos žiniasklaidos balsus?

Per kelias dienas Baltarusijoje suėmus 16 žurnalistų, imta nerimauti, kad žiniasklaidos laisvę šalyje ribojanti vyriausybė pasiryžo užtildyti paskutinius nepriklausomus balsus, rašo „Laisvosios Europos radijas“
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Rugpjūčio 7 dieną Valentina Karaviankova su dukra ilsėjosi sodyboje už Minsko. Išgirdusios triukšmą pamatė, kad prie namo sustojo Baltarusijos Tyrimų komiteto automobilis. Tarnybos agentai judėjo užrakintų vartų link.

„Septintą valandą ryto gatvėje išgirdome stiprų garsą. Paaiškėjo, kad agentai sulaužė užrakintus vartus. Jiems būtų užtekę vieną kartą pasibelsti“, – pasakojo V.Karaviankova.

V.Karaviankova: „Septintą valandą ryto gatvėje išgirdome stiprų garsą. Paaiškėjo, kad agentai sulaužė užrakintus vartus. Jiems būtų užtekę vieną kartą pasibelsti.“

Jos dukra Tatjana, dirbanti žurnaliste naujienų agentūroje „BelaPAN“, įleido agentus į vidų.

„Tania atidarė duris, jie mums parodė kratos orderį. Jie pasiėmė mano ir Tanios telefonus, užrašinę, USB raktus, diktofoną. Jie taip pat apieškojo automobilį“, – prisimena V.Karaviankova.

Pareigūnai jos dukrą suėmė.

T.Karaviankova – viena iš penkių tą dieną Baltarusijoje suimtų žurnalisčių. Joms pateikti kaltinimai dėl neteisėtos prieigos prie valstybinės naujienų agentūros „BelTA“. Šiuo metu visos žurnalistės yra sulaikytos.

Šią savaitę Baltarusijoje buvo sulaikyta daugiau žurnalistų ir vienas vyriausiasis redaktorius.

„Sputnik“ nuotr./Aliaksandaras Lukašenka
„Sputnik“ nuotr./Aliaksandaras Lukašenka

Analitikai sako, kad greičiausiai prezidentas Aliaksandras Lukašenka ėmėsi griežčiausių priemonių nuo nepriklausomybės atgavimo laikų, kad nutildytų kelis likusius nepriklausomus balsus.

Be to, balandį buvo priimtas „drakoniškas“ žiniasklaidos įstatymas.

Paskutiniai nepriklausomi balsai?

Dauguma šią savaitę sulaikytų žurnalistų dirba arba populiariausiame naujienų portale Tut.by, arba vienintelėje privačioje naujienų agentūroje „BelaPAN“.

Minske įsikūrusiuose žiniasklaidos priemonių biuruose rugpjūčio 7 dieną taip pat buvo atliktos kratos.

„Tai – kažkas naujo ir labai pavojingo. Tai, kas ką tik nutiko Baltarusijoje, vertinu kaip Baltarusijos „azerbaidžianizacijos“ ženklus. Jie bando palaipsniui apriboti erdvę laisvei“, – teigė Baltarusijos laikraščio „Naša Niva“ vyriausiasis redaktorius Andrejus Dinko.

„Matome, kad vyriausybė plečia kontrolę Baltarusijos žiniasklaidos erdvėje ir internete, – sakė A.Dinko. – Ir, žinoma, kai plečiasi interneto kontrolė, kaip Tut.by ir „BelaPAN“ gali to išvengti?“

A.Dinko: „Matome, kad vyriausybė plečia kontrolę Baltarusijos žiniasklaidos erdvėje ir internete. Ir, žinoma, kai plečiasi interneto kontrolė, kaip Tut.by ir „BelaPAN“ gali to išvengti?“

Rugpjūčio 9 dieną Minske buvo suimta vyriausioji „BelaPAN“ redaktorė Irina Levšina, paskelbė Tyrimų komitetas.

Tai, kad Baltarusijos vyriausybė bandys plėsti įtaką, įrodo rugpjūčio 8-sios suėmimas: tuomet pareigūnai areštavo vietos žurnalistą Pauliuką Bikauskį, dirbantį vokiečių transliuotojui „Deutsche Welle“.

P.Bikauskio žmona Volga Bikauska „Laisvosios Europos radijui“ teigė, kad sutuoktinis buvo suimtas po to, kai Tyrimų komiteto agentai konfiskavo jo kompiuterius ir kreditines korteles.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos Tyrimų komiteto būstinė Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos Tyrimų komiteto būstinė Minske

Vėliau tą pačią dieną Valentina ir Tatjana Karaviankovos buvo parvežtos atgal į Minską.

„Tania buvo nuvežta į Tyrimų komitetą, aš – į mūsų butą, kuriame buvo atlikta krata. Tačiau kai pasiekėme buto duris, ten buvo žurnalistų“, – pasakoja T.Karaviankova.

Akivaizdžiai tam nepasiruošę agentai V.Kariavanką išsivežė į Tyrimų komiteto būstinę, kur buvo ir jos dukra.

Čia ji sėdėjo septynias valandas – iki 21 val., jai nedavė nei maisto, nei ko nors atsigerti. Galiausiai pasirodė du pareigūnai.

„Galbūt jie tingėjo, galbūt buvo per vėlu, tačiau jie ilgai kalbėjo ir iškvietė taksi sakydami, kad rytoj atvažiuos paimti kompiuterio kietojo disko. O Tania ir vėl bus apklausta, kadangi ji nesutiko kalbėti be advokato“, – pridūrė ji.

Kokie kaltinimai pateikti?

Pasak Tyrimų komiteto, suimti asmenys turėjo neteisėtą prieigą prie agentūros „BelTA“ informacijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos policija
„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos policija

Tyrimų komitetas išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Tut.by, „BelaPAN“ ir portalo „Belaruskaja Nauka“ darbuotojai prisijungdavo svetimais slaptažodžiais ir gaudavo informaciją už ją nemokėdami.

Jiems gresia dveji metai kalėjimo.

„Nusikaltimas“, dėl kurio Tyrimų komitetas iškėlė bylą, tėra verslo ginčas“, – teigė Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininkas Andrejus Bastunecas.

Garsi Baltarusijos žmogaus teisių advokatė Jelena Tonkačeva atkreipė dėmesį į kitus kaltinimų trūkumus.

„Jei „BelTA“ taip nori apsaugoti savo informaciją, kodėl jie nekeitė slaptažodžių, pavyzdžiui, kas antrą mėnesį? Kodėl naudojimo sąlygose nėra apibrėžti suvaržymai ir garantijos, kad šie slaptažodžiai nebūtų perduoti?“, – klausė ji.

J.Tonkačeva, kaip ir kiti analitikai, mano, kad šie kaltinimai tėra priedanga siekiant užtildyti Baltarusijoje ir taip mažėjantį nepriklausomų balsų skaičių.

„Šie kaltinimai jiems visai nerūpi. Manau, kad tai, kas nutiko, buvo suplanuota, nukreipta į tuos du naujienų šaltinius“, – tikino advokatė.

J.Tonkačeva: „Šie kaltinimai jiems visai nerūpi. Manau, kad tai, kas nutiko, buvo suplanuota, nukreipta į tuos du naujienų šaltinius.“

Nepriklausoma žurnalistika ja užsiimantiems asmenims Baltarusijoje visada kėlė grėsmę. Vis dėlto praeitais metais priimtas drakoniškas įstatymas dar labiau apsunkino jų darbą.

Tut.by anksčiau galėjo jaustis pakankamai laisvai. Žinau, kad jie patyrė spaudimą, tačiau rugpjūčio 7-osios veiksmai parodė, kad vyriausybė ar dalis jos nuo grasinimų perėjo prie veiksmų“, – teigė A.Bastunecas.

Praėjus mėnesiui po įstatymo priėmimo, baltarusių žurnalistas Dmitrijus Halko buvo nuteistas ketveriems metams priverstinio darbo. Jis apkaltintas dviejų pareigūnų užpuolimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Halko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Halko

Pasak žurnalisto, šie kaltinimai pateikti po to, kai jis kritiškai nušvietė A.Lukašenką ir jo vyriausybę.

Liepą Lenkijoje veikiančio nepriklausomo naujienų portalo „Charter97“, kritikuojančio A.Lukašenką, vyriausioji redaktorė Natalija Radzina teigė sulaukianti grasinimų nužudyti.

Šiuo metu „BelTA“ byloje apklausai buvo sulaikyta 16 žurnalistų, aštuoni iš jų – paleisti.

„Žinau, kokį šoką jiems tai galėjo sukelti. Tačiau kai esi žurnalistas ir nedirbi vyriausybei, visada turi būti pasiruošęs, net jei kartais sunku suvokti, kad gali būti suimtas tik todėl, jog nušvieti tai, kas vyksta, nušvieti tai teisėtai“, – sakė N.Radzina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius