-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Lukašenka: Vakarai siekia pakeisti valdžią Baltarusijoje

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad kolektyviniai Vakarai siekia pakeisti valdžią Baltarusijoje.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

„Noriu atkreipti dėmesį: padėtis išlieka įtempta, ir tai neleidžia mums nusiraminti. Jūs geriau už kitus žinote, kad nesėkmingas bandymas įvykdyti valstybinį perversmą nepakeitė priešo planų. Kolektyviniai Vakarai ir toliau kišasi į šalies vidaus reikalus, siekdami pakeisti valdžią, o pavojingiausias dalykas mums – mūsų valstybės nepriklausomybės sunaikinimas. Privalome tai suprasti. Suprasti ir jausti kiekvieną dieną ir kiekvieną valandą. Ypač jūs“, – sakė A.Lukašenka, kalbėdamas su valstybės saugumo sistemos pareigūnais.

Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Taikomos sankcijos. Finansuojami protestai, ekstremizmas, terorizmas. Kovotojai atrenkami ir apmokomi. Mes ne tik tai žinome, bet ir su tuo dirbame,“ – pabrėžė jis.

Pasak A.Lukašenkos, referendumo dėl konstitucijos laikotarpis laikomas viena iš galimų kito bandymo surengti perversmą datų. Jis taip pat perspėjo, kad naudojamos šiuolaikinės kitose šalyse išbandytos informacinės technologijos, pradėtas psichologinis karas, kurio tikslas – formuoti neigiamą valdžios įvaizdį Baltarusijos gyventojų akyse.

„Šie poveikio metodai yra skirti valstybės aparato darbuotojams ir saugumo struktūrų pareigūnams, siekiant juos įtikinti, kad trūksta gyventojų palaikymo, sukelti abejonių dėl valstybės politinio kurso teisingumo“, – kalbėjo Baltarusijos autoritarinis lyderis.

Anot A.Lukašenkos, planuojamos diversijos gynybiniuose objektuose, ekonomikos, būtiniausių gyvybės palaikymo paslaugų sektoriuose, o politinių emigrantų centrai Varšuvoje ir Vilniuje jau ruošia radikalus bauginimo akcijoms.

„Užsienio specialiosios tarnybos ir jų bendrininkai analizuoja situaciją darbo kolektyvuose, bando kurstyti streikus“, – sakė autoritarinis vadovas.

Pasak jo, politinių emigrantų centrai Varšuvoje ir Vilniuje, sukurti kontroliuojant specialiosioms tarnyboms, skatina radikalus imtis bauginimo veiksmų prieš visuomenės ir valstybės veikėjus, žiniasklaidos atstovus, teisėsaugos institucijas.

„Prisikasė ir iki teismų“, – pareiškė A.Lukašenka.

Baltarusijoje nuo pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, išprovokavusių istorines demonstracijas prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį A.Lukašenkos valdymą, tęsiasi politiniai neramumai. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų skundėsi patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos buvo apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Europos Sąjunga sektorines sankcijas Baltarusijai, įskaitant prekybą kalio trąšomis, paskelbė birželio pabaigoje. Anksčiau sankcijos buvo įvestos atskiriems Baltarusijos pareigūnams, prisidėjusiems prie taikių demonstracijų malšinimo ir represijų.

Lygiagrečiai sankcijas Baltarusijai sugriežtino JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius