-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka žada nepaisyti spaudimo organizuojant karines pratybas „Zapad 2017“

Nepaisant jokio spaudimo, rudenį vyksiančios Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos „Zapad 2017“ bus didelio masto ir rimtos, antradienį pareiškė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

„Puikiai žinote, kad Baltarusija, ir priklausydama Sovietų Sąjungai, ir būdama KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos) narė, yra atsakinga už Vakarų kryptį.

Tai yra Baltarusijos atsakomybės zona, ir visa mūsų armija, drauge su Rusijos Federacija, yra į tai sutelkta. Turime aiškų veiksmų planą skirtingoms situacijoms“, – A.Lukašenką citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Kad ir kaip mus spaus, surengsime šias pratybas, ir sieksime, kad jos būtų didelio masto ir labai rimtos, – pareiškė šalies prezidentas. – Žinau, kad ir Rusija yra lygiai taip pat nusiteikusi.“

„Nieko negąsdiname. Svetimo mums nereikia. Todėl tobulinsime tai, ką tobulina ir mūsų galimi priešininkai“, – per susitikimą su Maskvos vadovaujamos KSSO narių gynybos ministrais pažymėjo Baltarusijos lyderis.

„Mokome armiją ir mokysime ją ginti mūsų teritoriją, mūsų valstybę, mūsų liaudį“, – pabrėžė jis.

„Nieko negąsdiname. Svetimo mums nereikia. Todėl tobulinsime tai, ką tobulina ir mūsų galimi priešininkai.“

A.Lukašenka taip pat atkreipė dėmesį, kad būsimos pratybos bus atviros.

„Pakviesime į pratybas visus šiandien dalyvaujančius gynybos ministrus, ir ne tik juos. Šios pratybos yra atviros. Tegul žiūri į mūsų pajėgumus“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

„Labai rimtai siekiame, kad Baltarusijos teritorijoje pratybos vyktų labai efektyviai. Stengsimės, kad šios pratybos būtų ir didelio masto ir įvairiaplanės“, – sakė jis.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksadras Lukašenka
„Scanpix“ nuotr./Aliaksadras Lukašenka

Lietuvos valstybės saugumo departamento (VSD) ir 2-ojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos balandį paskelbtoje kasmetinėje ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui perspėjama, kad per rugsėjį Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančias dideles karines pratybas gali būti surengta provokacijų.

„Dėl gerai išplėtotų Rusijos įtakos svertų Baltarusijoje neatmestina provokacijų ar tyčinių incidentų galimybė Lietuvos ir Lenkijos pasienyje karinių mokymų „Zapad 2017“ metu“, – teigia žvalgybos institucijos.

Dokumente pabrėžiama, kad Lietuvai ir toliau didžiausią grėsmę kelia agresyvi Rusijos užsienio politika, jos karinių pajėgumų telkimas prie šalies sienų ir aktyvi žvalgybinė veikla.

Baltarusijos gynybos ministerija yra skelbusi, kad pratybose „Zapad 2017“ rugsėjo 14–20 dienomis dalyvaus 13 tūkst. karių, o jos bus gynybinio pobūdžio.

Lietuvos žvalgybos teigimu, „labai tikėtina, kad tikrasis mokymų dalyvių skaičius bus didesnis, o mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO“.

Dalis mokymų vyks greta Lietuvos sienos. Į Baltarusijos teritoriją bus permesta daug Rusijos karių ir kovinės technikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius