-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02 /2021 02 03

A.Navalnas lieka nelaisvėje: už grotų praleis 2 metus ir 8 mėnesius, bausmę atliks kolonijoje, per kilusius protestus sulaikyta per 1000 žmonių

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas antradienį per teismo posėdį išgirdo, kad yra siunčiamas už grotų už paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimus. Tiesa, metai, praleisti namų arešte, buvo įskaičiuoti į bausmę, tad nelaisvėje aktyvistas praleis dvejus metus ir aštuonis mėnesius. Prieš tai aktyvistas emocingoje kalboje reikalavo jį paleisti.

Du praėjusius savaitgalius dešimtys tūkstančių žmonių Maskvoje ir kituose šalies miestuose protestavo prieš 44 metų kovotojo su korupcija sulaikymą. Policija per protestus areštavo tūkstančius žmonių.

Antradienį prie Maskvos teismo rūmų, kur teisėja sprendė, ar paskirti A.Navalnui realią įkalinimo bausmę už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimus, buvo smarkiai sugriežtintos apsaugos priemonės. Teisėsaugininkai ir Nacionalinė gvardija sulaikė mažiausiai 200 žmonių.

Ši byla tapo rimtu iššūkiu Kremliui ir išprovokavo raginimus skelbti naujas Vakarų sankcijas prezidento Vladimiro Putino vyriausybei.

VIDEO: Protestai Rusijoje tęsiasi: sulaikyta tūkstančiai žmonių, policija panaudojo jėgą

A.Navalnas pridūrė, kad bet kokio teismo sprendimo atveju jis tęs politinę kovą. O teisėjai jau skaitant nuosprendį rankomis rodė širdies ženklą žmonai Julijai.

„Kiekvieno žmogaus pareiga – kovoti su šia sistema. Ir mano pareiga – kovoti“, – per posėdį sakė jis.

A.Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

VIDEO: Maskvos teisme sprendžiama dėl A.Navalno lygtinės bausmės pakeitimo realia laisvės atėmimo bausme

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Sulaikyta per 1000 žmonių

00:55

Naujausiais duomenimis, kaip rašo newsru.com, pareigūnai per protestus sulaikė daugiau nei 1000 asmenų.

Taip pat buvo apribotas patekimas į Maskvos centrą.

Anksčiau skelbta, kad buvo uždarytos keturios metro stotys.

Kilusių protestų akimirkos

23:35

Per protestus sulaikyta daugiau nei 700 žmonių

23:27

Po teismo verdikto Maskvoje A.Navalno šalininkai išėjo į gatves protestuoti.

Kaip rašo newsru.com, per kilusius protestus sulaikyta apie 750 žmonių, uždarytos keturios metro stotys.

 

JAV reikalauja „nedelsiant ir besąlygiškai“ paleisti A.Navalną

20:15

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pasmerkė Rusijos teismo sprendimą skirti laisvės atėmimo bausmę Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui ir paragino jį nedelsiant paleisti.

„Kartojame savo raginimą Rusijos vyriausybei nedelsiant ir besąlygiškai paleisti p. Navalną, taip pat šimtus kitų Rusijos piliečių, neteisingai sulaikytų pastarosiomis savaitėmis už naudojimąsi savomis teisėmis, įskaitant žodžio ir taikių susirinkimų laisvę“, – sakoma A.Blinkeno pareiškime.

Žada teikti apeliaciją

19:48

A.Navalnui atstovaujantys advokatai teigia, kad teiks apeliaciją dėl nuosprendžio, nors akivaizdu, jog daug vilčių nėra.

Tuo tarpu aktyvistas, kaip skelbiama, verkiančiai žmonai teismo salėje , iš kurios jau buvo vedamas, dar spėjo garsiai pasakyti: „Iki. Neliūdėk. Viskas bus gerai.“

Šalininkai raginami rinktis centre

19:39

Kaip minėta, Maskvos centre antradienio vakarą budi itin daug policijos pareigūnų, kurie užblokavo ir Raudonąją aikštę. Tačiau ką tik pustrečių metų įkalinto A.Navalno šalininkai socialiniuose tinkluose kviečia atvykti į Maniežo aikštę.

Verdiktas: palikti nelaisvėje

19:26

Kaip ir tikėtasi, teisėja nutarė palikti A.Navalną nelaisvėje – esą jis pažeidė lygtinio įkalinimo sąlygas. Tiesa, metai, praleisti namų arešte, buvo įskaičiuoti į bausmę, o tai reiškia, kad A.Navalnas už grotų praleis 2,5 metų.

Skelbiama, kad aktyvistas bausmę atliks kolonijoje. Klausydamasis verdikto A.Navalnas neatrodė nusiminęs – jis kaip tik šypsojosi ir siuntė linkėjimus salėje esantiems artimiesiems bei šalininkams. Tiesa, aktyvisto žmona Julija apsiverkė.

 

Uždarė Raudonąją aikštę

18:45

Policija prieš nuosprendžio skelbimą užblokavo Maskvos Raudonąją aikštę – nenorima, kad ją užplūstų protestuotojai. Neoficialiais duomenimis, visoje Rusijoje, daugiausia sostinėje, vien antradienį buvo sulaikyti 354 asmenys.

Šaipėsi iš V.Putino – „žmogelio bunkeryje“

17:33

A.Navalnas prieš tai baigiamojoje kalboje dar kartą apkaltino Rusijos valdžios pareigūnus bandžius jį nunuodyti.

Primindamas apie savo komandos pranešimus apie aptiktus nuodų pėdsakus jo apatiniuose drabužiuose, A.Navalnas pasišaipė iš V.Putino, sakydamas: „Šis žmogus įeis į istoriją kaip apatinių kelnaičių nuodytojas“.

„Mane saugo policija, pusė Maskvos yra uždaryta, nes mes parodėme, kad jis bando pavogti savo priešininko apatines kelnaites ir ištepti jas cheminiais ginklais“, – kalbėjo jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Mes parodėme ir įrodėme, kad Putinas, pasinaudodamas FSB, įvykdė šį pasikėsinimą nužudyti“, – sakė A.Navalnas. 

„Dabar daug žmonių tai jau žino ir dar daugiau sužinos, ir tai iš proto varo šį žmogelį bunkeryje“,  – pridūrė opozicionierius.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau antradienį teigė manantis, kad neva yra vis daugiau priežasčių manyti, jog A.Navalno apnuodijimas buvo inscenizuotas.

Verdikto laukiama apie 19 val. Lietuvos laiku

17:32

„Mediazona“ skelbia iš teismo atstovų spaudai išsiaiškinusi, kad teismo nuosprendis bus perskaitytas apie 20 val. Maskvos (19 val. Lietuvos) laiku. Rusijoje nuosprendžiai paprastai skaitomi labai ilgai.

Prieš tai prokurorė paprašė teisėjos skirti A.Navalno realią įkalinimo bausmę.

Ji pridūrė pasisakanti už 12 mėnesių, kuriuos aktyvistas praleido namų arešte, priskaičiavimą prie prašomos bausmės – 3,5 metų laisvės atėmimo. Tokiu būdu A.Navalnas už grotų praleistų pustrečių metų.

Bet teisėja taip pat gali palikti galioti lygtinį nuosprendį. Tai šiuo metu reikštų A.Navalno paleidimą į laisvę.

Baigiamoji kalba

15:38

Savo baigiamojoje kalboje A.Navalnas sakė, kad jo įkalinimo priežastis yra „vieno vyro bunkeryje neapykanta ir baimė“. 

„Aš  jį įžeidžiau išgyvendamas, kai jie bandė mane nužudyti jo įsakymu“, – apie V.Putiną kalbėjo opozicionierius. 

„Pagrindinis dalykas šiame procese – įbauginti didelį skaičių žmonių. Vienas asmuo yra įkalinimas, kad būtų įbauginti milijonai. 20 mln. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos; dešimtys milijonų neturi nė menkiausių perspektyvų ateičiai.

Gyvenimas Maskvoje yra daugiau ar mažiau geras, tačiau nuvažiavus 100 km už jos – visiškas skurdas. Visa šalis gyvena skurde ir (valdžia) bando užčiaupti ją tokiais parodomaisiais teismais“, – sakė A.Navalnas. 

„Lengva mane įkalinti. Tačiau pagrindinis tikslas – įbauginti didelį skaičių žmonių. Labai tikiuosi, kad šis procesas bus suvokiamas kaip silpnumo ženklas“, – pridūrė jis. 

A.Navalnas taip pat pareikalavo jį paleisti.

„Reikalauju nedelsiant mane paleisti. Jis [Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) pareiškimas] – neteisėtas“, – per posėdį viename Maskvos teisme sakė A.Navalnas.

Tikina informavęs pareigūnus

15:08

Pasak „The Moscow Times“, A.Navalnas FSIN pareigūno paklausė: „Drauge kapitone, ar gerbiate Rusijos prezidentą Vladimirą Vladimirovičių Putiną? <...> Sakėte, kad nežinojote, kur buvau nuo rugpjūčio. Putinas televizijoje sakė, kad jo dėka mane išskraidino gydyti į Vokietiją.“

„Buvau ištiktas komos, tuomet intensyvios terapijos skyriuje. Nusiunčiau jums medicininius dokumentus; turėjote mano adresą ir kontaktus. Ką dar galėjau padaryti, kad informuočiau, kur esui? Turiu advokatę, o ji turi telefoną... Kaip dar geriau galėjau jus informuoti?“, – teisme klausė A.Navalnas. 

FSIN pareigūnas atsakė, kad A.Navalnas turėjo pateikti dokumentus ir paaiškinti priežastis, dėl kurių nepasirodė patikrinimams.

„Buvau ištiktas komos!“, – tikino opozicionierius.

Paskutinis atnaujinimas 2021-02-02 15:08

Korupcijos tyrimai

A.Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

Pagal lygtinės bausmės sąlygas A.Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis. Jo brolis Olegas visą bausmę atlieka kalėjime.

Opozicionieriaus advokatai AFP sakė, kad dabar jam gresia įkalinimas laikotarpiui iki pustrečių metų, nes bausmės vienų metų dalį jis atliko namų arešto sąlygomis.

A.Navalnas pasiųstas už grotų: teisėjai skaitant sprendimą, delnais rodė žmonai širdį ir ragino neliūdėti
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
A.Navalnas teismo posėdžio metu rodo širdies ženklą savo žmonai

A.Navalnas, kuris pastarąjį dešimtmetį iškilo kaip garsiausias V.Putino kritikas Rusijoje, ir jo šalininkai mano, kad 2014 metų byla buvo valdžios kerštas už jo politinę veiklą. Jie sako, kad dabar Kremlius siekia jį užčiaupti.

Nors niekada nedirbo jokiame renkamame poste, A.Navalnas pelnė reputaciją korupcijos tyrimais, demaskuojančiais prabangų Rusijos elito gyvenimo būdą.

Dvi dienos po jo arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A.Navalno teigimu, V.Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

VIDEO: Aleksejaus Navalno tyrimas apie Vladimiro Putino dvarą

A.Navalno areštas ir teiginiai dėl korupcijos išprovokavo pastarųjų dviejų savaitgalių protestus visoje šalyje. Per praėjusio sekmadienio akciją policija buvo uždariusi Maskvos centrą ir sulaikė daugiau kaip 5,4 tūkst. žmonių – tai vienos dienos rekordas.

Vakarai pasmerkė A.Navalno areštą ir masinius areštus per protestus gatvėse.

JAV ir Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A.Navalną ir pasmerkė policijos smurtą prieš protestuotojus.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis A.Navalno klausimą turi iškelti per šios savaitės apsilankymą Maskvoje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad ši byla yra „vidaus reikalas“, ir pridūrė: „Niekam neleisime į jį kištis.“

VIDEO: A.Navalną nuspręsta palikti kalėjime – teisininkai teigia, jog tam valdžia turi politinių motyvų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius