Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalnas trečiadienį turi stoti prieš teismą dėl kaltinimų veterano apšmeižimu

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas, po sugrįžimo į Rusiją sulaikytas dėl lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo, trečiadienį stos prieš teismą dėl atskirų kaltinimų apšmeižus Antrojo pasaulinio karo veteraną, pranešė jo advokatas Vadimas Kobzevas.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, birželį iškėlė A.Navalnui bylą dėl šmeižto už veterano „garbės ir orumo žeminimą“.

Tąsyk Tyrimų komitetas nurodė, kad minėtas veteranas viename reklaminiame vaizdo klipe pasisakė už pernai vasarą priimtas konstitucijos pataisas, atveriančias kelią prezidentui Vladimirui Putinui likti valstybės vadovo poste iki 2036 metų.

A.Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pavadino tą veteraną ir kitus klipe matomus asmenis „šalies gėda“, „žmonėmis, neturinčiais sąžinės“ ir „išdavikais“.

VIDEO: „15/15“: Kas Rusijoje laukia A.Navalno?

Tyrimas buvo sustabdytas, kol A.Navalnas gydėsi Vokietijoje po praėjusį rugpjūtį įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

44 metų opozicionierius ir kovos su korupcija aktyvistas kaltina V.Putiną įsakius jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Pareigūnai sulaikė A.Navalną sekmadienį Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją, nepaisydamas perspėjimų, kad bus areštuotas.

Oficialiai nurodyta, kad A.Navalnas buvo sulaikytas už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, pagal kurias turėjo dukart per mėnesį atvykti į Rusijos federalinę bausmių vykdymo tarnybą.

Karantinas

Pirmadienį per skubos tvarka policijos skyriuje surengtą posėdį teismas leido laikyti A.Navalną suimtą iki vasario 15 dienos.

Vėliau jis buvo pervežtas į Maskvos tardymo izoliatorių „Matroskaja tišina“, kur pirmąsias 14 dienų bus laikomas karantine.

VIDEO: Paskutiniai A.Navalno žodžiai prieš išeinant į tardymo izoliatorių – raginimas nebijoti ir išeiti į gatves

Advokatas V.Kobzevas radijui „Echo Moskvy“ antradienį sakė, jog A.Navalnui iškeltą bylą dėl šmeižto nagrinėjantis Maskvos teismas turi pasirūpinti, kad opozicionierius stotų prieš teisėją.

„Ar tai bus įmanoma dėl 14 dienų karantino – neaišku“, – sakė advokatas ir pridūrė taip pat nežinąs, ar A.Navalnas galėtų dalyvauti teismo posėdyje vaizdo ryšiu iš savo kameros.

Pasak V.Kobzevo, minėto veterano teismo posėdyje nebus, nes jis paprašė nagrinėti bylą jam nedalyvaujant.

Už šmeižtą gali būti skirta iki 5 mln. rublių (56 tūkst. eurų) bauda ir penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Vasario 2 dieną teismas nagrinės Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) Maskvos valdybos pateiktą prašymą 2014 metais A.Navalnui skirtą trejų metų ir šešių mėnesių lygtinio laisvės atėmimo bausmę pakeisti realiu laisvės atėmimu.

A.Navalnas ir jo bendražygiai tvirtina, kad abi bylos yra politiškai motyvuotos.

Vakarų valstybės griežtai pasmerkė Kremliaus kritiko sulaikymą ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius