Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalno „medžioklės“ schemą atskleidęs tyrėjas: Maskvoje sėdi serijinis žudikas

Tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ pasaulinės žiniasklaidos dėmesio centre pastaruoju metu atsidūrė paviešinusi rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo aplinkybes ir vykdytojus. Vienas jos įkūrėjų – Christo Grozevas, beda pirštu tiesiai į užsakovą – anot jo, nė vienas Rusijos samdomų žudikų septyneto žingsnis neapsieitų be asmeninio prezidento Vladimiro Putino palaiminimo.
Aktualijos - Putinas, Navalnas
Vladimiras Putinas, Aleksejus Navalnas

„Dabar jau galime tiksliai pasakyti, kad Maskvoje sėdi serijinis žudikas. Ar užduotis žudyti duoda FSB, ar Kremlius – filosofinis debatų klausimas.

Tas serijinis žudikas dirba ne savo rankomis, o pasitelkdamas mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomas valstybines struktūras.

Tokio lygio žmogžudysčių, mano nuomone, pasaulis nėra matęs nuo Stalino laikų“, – kalbėdamas JAV Harvardo universiteto K. W. Davis Rusijos ir Eurazijos studijų centro surengtoje konferencijoje pabrėžė „Bellingcat“ įkūrėjas.

SWNS.com nuotr./Christo Grozevas
SWNS.com nuotr./Christo Grozevas

Praskleidė „Bellingcat“ darbo užkulisius

Kalbėdamas konferencijoje, Ch.Grozevas detaliai papasakojo tyrimo, atskleidusio A.Navalno nuodytojus, eigą.

Jis priminė kitą garsų „Bellingcat“ seklių tyrimą, kuomet buvo paviešinti 12 asmenų, kurie prisidėjo prie Malaizijos keleivinio lėktuvo MH-17 numušimo, ir pripažino, kad šįkart teko griebtis ne tik oficialių šaltinių.

„Tuo metu, kai tyrėme Rusijos dalyvavimą Ukrainos konflikte, kuris baigėsi MH-17 keleivinio lėktuvo numušimu, dirbome daugiausiai su laisvai prieinamais šaltiniais. Pavyzdžiui, tam tikroje vietoje esantys rusų kareiviai mobiliaisiais telefonais darė nuotraukas ir viešindavo jas socialiniuose tinkluose, palikdami visus metaduomenis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristų numuštas lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristų numuštas lėktuvas

Tačiau netrukus Rusijos valdžia uždraudė kariams naudotis mobiliaisiais. Tai – vienas pavyzdžių, kaip atvirų šaltinių duomenys mums tapo vis sunkiau prieinami, ypač tiriant valstybinius nusikaltimus“, – pasakojo Ch.Grozevas.

Tirdami A.Navalno apnuodijimą sekliai naudojosi ne vien atvirais šaltiniais.

Pavyzdžiui – juodojoje rinkoje pirkta informacija apie įtariamų asmenų pastarojo dešimtmečio keliones.

Taip pat tyrėjas pripažįsta, kad juodojoje rinkoje buvo perkami ir kiti duomenys – skambučių, telefonų geolokacijų, susijungimų.

Šiuos slaptus duomenis tyrėjai pirko net iš policininkų, kurie juodojoje rinkoje parduoda jiems prieinamą informaciją per vadinamuosius „duomenų brokerius“.

„YouTube“ nuotr./Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę
„YouTube“ nuotr./Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę

Ch.Grozevas papasakojo, kad pirkdami duomenis juodojoje rinkoje, tyrėjai laikėsi tam tikrų principų.

Visų pirma, jie pirko duomenis apie atskirus telefonų numerius iš skirtingų prekeivių, kurie nežinojo platesnio konteksto.

Kiekviena gautų duomenų dalis buvo perkama iš kelių atskirų šaltinių, kad būtų galima pamatyti, ar informacija sutampa.

„Bellingcat“ tyrėjas pripažįsta, kad prieš kelerius metus į jų rankas pateko išsami duomenų bazė apie visus Rusijoje vykdomus keleivinius skrydžius ir jų keleivius nuo 2014 iki 2017 metų – apie 75 mln. lėktuvo bilietų, parduotų tuo laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius