Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22 /17:22

A.Navalno sąjungininku apsimetęs asmuo virtualiai susitiko su Baltijos šalių parlamentarais

Aleksejaus Navalno sąjungininku Leonidu Volkovu apsimetęs asmuo dalyvavo nuotoliniuose susitikimuose su Baltijos šalių ir Ukrainos parlamentarais, skelbia latvių žiniasklaida. Su apsišaukėliu kalbėjęs Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis tvirtina buvo prašomas padėti užmegzti ryšius su JAV Kongreso nariais.
Leonidas Volkovas
Leonidas Volkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su Baltijos šalių parlamentų atstovais nesikalbėjęs pareiškė ir tikrasis L.Volkovas.

„Kremliaus remiami pokštininkai, žinomi kaip „Lexus“ ir „Vovan“, tęsia savo operaciją. Pabandę manimi apsimesti pokalbyje su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos prezidentu, jie sugebėjo pasikalbėti su Baltijos šalių parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkais, taip pat su jų britu kolega Tomu Tugendhatu“, – feisbuke rašo L.Volkovas.

Jis pasidalijo nuotrauka iš vieno tokių nuotolinių susitikimų.

Между тем, приключения Лексуса и Вована продолжаются. В этот раз они от моего имени поговорили с председателями...

Posted by Леонид Волков on 2021 m. balandžio 22 d., ketvirtadienis

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis patvirtino kalbėjęs su L.Volkovu apsimetusiu asmeniu, tačiau tai darė vienas, be kitų komiteto narių.

„Pirmą kartą tikrąjį poną Volkovą pamačiau vasario 14 dieną televizijos laidoje, kurioje kalbėjomės apie Rusijos demokratiją ir protestus. Tada į mane elektroniniu paštu, kaip vėliau pasirodė – neegzistuojančiu, kreipėsi netikras Volkovas.

Jis norėjo su manimi pasikalbėti, susipažinti, sakė daug apie mane girdėjęs ir paprašė, kad surengčiau komiteto susitikimą su juo. Aš to nesutikau padaryti, nes to žmogaus nepažįstu“, – 15min sakė Ž.Pavilionis.

Pasak URM pirmininko, pirmojo pokalbio metu apsišaukėlis L.Volkovas trumpai pasirodė ekrane. Ž.Pavilionis sako buvęs paprašytas padėti susisiekti su JAV Kongreso nariais, konkrečiai – su Senato užsienio reikalų komiteto pirmininku Bobu Menendezu.

„Man tas prašymas pasirodė kiek įtartinas. Pasakiau, kad atsiųstų konkretų prašymą, ko nori iš kongresmeno“, – sakė jis.

Anot Ž.Pavilionio, išvydęs B.Menendezą kalbant Kalinausko konferencijoje, apsišaukėlis paprašė perduoti jo laišką senatoriui – siekė, kad Senate būtų surengti klausymai.

URK pirmininkas tikina nusprendęs to prašymo neperduoti.

„Nustebino tai, kad pokalbiuose jie naudojo gana aukštas technologijas, nes veidas buvo tikro Volkovo. Manoma, kad tai deepfake technologija, kai nuotrauka užklijuojama ant veido, kuris su tavimi kalbama.

Jei žmogaus gerai nepažįsti ir nežinai balso tembro, kas man tiesą sakant iškart sukėlė įtarimą, nes pasirodė per lėtas ir daugiau klausinėjantis, tai gali tave apgauti“, – teigė Ž.Pavilionis.

Ž.Pavilionis sako vėliau sužinojęs, kad tokie skambučiai įvyko ir Rygoje bei Taline: juose dalyvavo daugiau užsienio reikalų komitetų narių, jie nieko neįtarė.

„Tuomet gavau skambutį iš ukrainiečio URK pirmininko, kuris pasakė kalbėjęs su Volkovu, bet jis sukėlė įtarimų, nes pradėjo atvirai šaipytis iš ukrainiečių, kalbėti dalykus, kurie ukrainiečius šokiravo.

Kartu supratome, kad tai buvo netikras Volkovas. Susisiekėme su tikruoju Vilniuje esančiu Volkovu, jis sakė neturėjęs tokių pokalbių“, – tvirtino URK pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Ž.Pavilionis teigia, kad sužinojęs apie pokalbius su apsišaukėliu A.Navalno sąjungininku jis informavo partnerius.

Jo žiniomis, tie patys asmenys bandė apgauti Europos Tarybą, skambino ES diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui, Baltarusijos opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai, Kanados premjerui Justinui Trudeau.

Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienio pavakare išplatintame pranešime tvirtino, kad pastaruoju metu „įvykdytos kelios informacinės provokacinės atakos prieš Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių politikus“.

„Koordinuotų atakų metu buvo siekiama manipuliuoti ir skleisti melagingą informaciją bei bandoma diskredituoti Rusijos opozicijos bei ją palaikančių Baltijos šalių atstovų santykius“, – teigia URM.

Latviai neįžvelgė nieko neįprasto

Latvijos parlamentaro Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Rihardsas Kolsas feisbuke rašo 2021-ųjų kovo 16-ąją gavęs elektroninį laišką iš žmogaus, prisistačiusio L.Volkovu. Apsimetėlis prašė galimybės kreiptis į R.Kolso vadovaujamą komitetą, kad aptartų A.Navalno ir kitų politinių kalinių Rusijoje situaciją.

Pasak R.Kolso, vaizdo skambučio metu L.Volkovas padėkojo Latvijai už palaikymą ir tvirtą poziciją Europos Sąjungos (ES) sankcijų klausimais, pabrėžė tarptautinio spaudimo paleisti A.Navalną svarbą, paaiškino opozicionieriaus poziciją dėl Rusijos okupuoto Krymo.

„Pokalbis buvo gana neapibrėžtas ir trumpas, ir tai buvo vienintelis neįprastas dalykas. Nebuvo nieko, kas galėtų išduoti, jog kalbame su netikru Volkovu“, – rašo R.Kolsas.

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis L.Volkovas koordinuoja A.Navalno politinių biurų regioninį tinklą, jis savo vaidmenį lygina su užsienio reikalų ministro pareigomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius