Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 31 /21:34

Rusijos policijai malšinant protestus dėl A.Navalno, sulaikyta beveik 5 tūkst. protestuotojų

Per protestus visoje Rusijoje sekmadienį suimta daugiau nei 4,8 tūkst. žmonių, protestuotojams įvairiuose šalies miestuose išėjus į gatves reikalauti įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo.

Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“ pranešė, jog visoje šalyje buvo sulaikyta ne mažiau nei 4818 žmonių, įskaitant 1365 Maskvoje ir 962 Sankt Peterburge. Per panašius protestus praėjusį šeštadienį buvo, kaip skelbta, sulaikyta per 4 tūkst. žmonių.

Tūkstančiai žmonių ignoravo valdžios perspėjimus ir dalyvavo protesto akcijose nuo Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose iki Sankt Peterburgo prie Baltijos jūros. Tai jau antras savaitgalis, kai vyksta masinės demonstracijos prieš prezidento Vladimiro Putino garsiausio kritiko areštą.

Policija 44 metų A.Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FST) V.Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

„Scanpix“ nuotr./Policija Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Policija Maskvoje

Rusijos kalėjimų tarnyba tuomet pareiškė sulaikiusi A.Navalną už tai, kad jis esą pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

VIDEO: Protestai Rusijoje tęsiasi: sulaikyta tūkstančiai žmonių, policija panaudojo jėgą

Tuo tarpu teismas per posėdį, surengtą Maskvos priemiestyje Chimkuose esančiame policijos skyriuje, nurodė A.Navalną 30 dienų laikyti suimtą, nors Vakarų vyriausybės ragina jį paleisti.

Maskvoje buvo imtasi daugelį metų nenaudotų priemonių: policija sekmadienį blokavo sostinės centrą, kur nusiuntė šimtus pareigūnų. Buvo uždarytos centrinės metropoliteno stotys ir apribotas pėsčiųjų judėjimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos policija prie Federalinės saugumo tarnybos būstinės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos policija prie Federalinės saugumo tarnybos būstinės

Prie Federalinės saugumo tarnybos (FSB) susirinkti tikėjęsi protestuotojai galiausiai išsibarstė po skirtinas miesto dalis, organizatoriams paskutinę minutę pakeitus protesto akcijų vietas.

AFP žurnalistai matė, kaip dešimtys žmonių buvo sulaikyta ir vedama į policijos furgonus. Dėl chaoso šiuo metu nežinoma, kiek žmonių dalyvavo demonstracijoje.

Per sekmadienį visoje Rusijoje vykusias protesto akcijas sulaikyta apie 60 įvairias žiniasklaidos priemones atstovaujančių žurnalistų, pranešė Rusijos žurnalistų sąjunga.

„19 valandą Maskvos laiku (18 val. Lietuvos laiku) sulaikytų ir nukentėjusių žiniasklaidos atstovų skaičius priartėjo prie 60-ies“, – teigiama pranešime.

„Remdamasi įvykių stebėjimo rezultatais Rusijos žurnalistų sąjunga darys išvadas ir, jei reikės, kreipsis į teisėsaugos institucijas dėl žiniasklaidos darbuotojų teisių pažeidimo faktų“, – pažymima pranešime.

„Žmonės pasipiktinę“

Šimtai žmonių žygiavo per Maskvos centrą link griežtai saugomo tardymo izoliatoriaus „Matrosskaja Tišina“, kur laikomas A.Navalnas, ir skandavo „Laisvė!“ ir „Putinas vagis!“.

Policija sekė protestuotojus, vaikė minias ir per garsiakalbius leido iš anksto įrašytus įspėjimus apie tai, jog tokie susibūrimai dėl koronaviruso apribojimų yra neteisėti.

„Valdžioje esantys žmonės nenori nieko girdėti“, – AFP korespondentui Maskvoje pareiškė 34 metų veterinarijos gydytoja Darja.

VIDEO: Rusijoje protestuotojai išėjo į gatves – policija blokuoja miestų centrus, sulaikyta per 5,3 tūkst. žmonių

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge policija blokavo Nevskio prospektą – pagrindinę miesto gatvę. AFP korespondentas praneša, jog centre pilna policijos automobilių.

„Visas centras yra užtvertas, – pareiškė į mitingą Sankt Peterburge su dukterimi atvykusi Natalija Grigorjeva. – Ir prieš ką yra visa tai, prieš savo pačių žmones?“

„Scanpix“ nuotr./Sulaikomas protesto dalyvis Sankt Peterburge
„Scanpix“ nuotr./Sulaikomas protesto dalyvis Sankt Peterburge

Policija neigia naudojusi dujas

Sankt Peterburgo policija neigia prieš protestuotojus sekmadienį naudojusi pipirines dujas, kaip tai skelbia regiono žiniasklaida.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos Sankt Peterburgo miesto ir Leningrado srities vyriausioji valdyba sekmadienį vakare išplatino pranešimą, pabrėždama, jog pipirinės dujos ir garsinės granatos prieš protestuotojus Sankt Peterburgo centrinėje dalyje nebuvo naudojamos.

„Policijos pareigūnai, slopindami viešosios tvarkos pažeidimus, specialių priemonių, tokių kaip garsinės granatos ir pipirinės dujos, nenaudojo“, – teigiama pranešime.

Anksčiau kelios regiono žiniasklaidos priemonės skelbė, kad policija sekmadienį prieš protestuotojus Sankt Peterburge panaudojo garsines granatas ir pipirines dujas.

Neišgąsdino 20 laipsnių šaltis

Anksčiau sekmadienį jau įvyko protestų tokiuose miestuose, kaip Vladivostokas, Tolimųjų Rytų uostamiestis, kur centrinėje aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

Keli tūkstančiai, kaip pranešama, susirinko į protestą Sibiro Novosibirsko mieste, nepabūgę šalčio – oro temperatūra čia siekia minus 20 laipsnių pagal Celsijų.

Vietos politikė ir A.Navalno sąjungininkė Helga Pirogova naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog sekmadienio protestas Novosibirske yra potencialiai didesnis už įvykusįjį prieš savaitę.

„Žmonės tebėra pasipiktinę tuo, kas vyksta“, – pareiškė ji.

JAV ambasada Maskvoje pasmerkė sulaikymus ir sprendimą blokuoti miesto centrą.

„Rusija privalo paisyti tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų“, – parašė ambasada tviteryje.

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

A.Navalno žmona Julija sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė savo šeimos nuotrauką ir paragino rėmėjus pasistengti, kad jų balsai būtų išgirsti.

„Jeigu mes tylėsime, rytoj jie ateis [suimti] bet kurio iš mūsų“, – parašė ji.

J.Navalna, sekmadienį buvo sulaikyta per protesto akciją Maskvoje, bet vakare buvo paleista iš policijos nuovados, surašius administracinį protokolą dėl dalyvavimo nesankcionuotoje akcijoje ir įpareigojus ją atvykti į jį nagrinėsiančio teismo posėdį pirmadienį.

Apie tai pranešusi jos advokatė Svetlana Davydova patikslino, jog šį protokolą Maskvos Ščerbinsko rajono teismas nagrinės vasario 1-osios 10 val. vietos laiku.

J.Navalna buvo sulaikyta per protesto akciją prie tardymo izoliatoriaus „Matroskaja tišina“, kur laikomas jos vyras Aleksejus, ir nugabenta į vadinamosios Naujosios Maskvos Ščerbinsko policijos nuovadą.

J.Navalna buvo sulaikyta ir per sausio 23-ąją vykusius masinius protestus Maskvoje, tačiau iš policijos nuovados tuomet buvo paleista be administacinės teisės pažeidimo protokolo surašymo.

Protestų simboliai – tualeto šepečiai ir mėlyni apatiniai

Mėlyni apatiniai, tualeto šepečiai, apmėtymas sniego gniūžtėmis ir grafičiai ant sniego – įkalintą Kremliaus kritiką A.Navalną palaikančio protestų judėjimo Rusijoje nariai tampa vis išradingesni.

Štai keli neįprasti memai ir simboliai, naudoti per naujausius prieš vyriausybę nukreiptus protestus, ir jų reikšmės:

Mėlyni apatiniai

Nuo gruodžio mėnesio protestuotojai Rusijoje ant gatvių ženklų kabina mėlynus „šeimyninius“, taip pat fotografuojasi mūvėdami tik tokius apatinius bei per protestus laiko rankose tokius apatinius, kad parodytų, kaip šalies opozicijos lyderis buvo apnuodytas.

Rugpjūtį nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodytas A.Navalnas sako, kad FST agentai nuodų įdėjo į jo mėlynus apatinius.

Beje, Rusijos prezidentas V.Putinas anksčiau šį mėnesį per Jėzaus krikšto šventę į ledinį vandenį nėrė vilkėdamas mėlynas glaudes. A.Navalno šalininkai tuomet juokavo, kad V.Putinas apsimovė savo pagrindinio oponento apatinius.

Tualeto šepečiai

Penkis mėnesius po apnuodijimo Vokietijoje gydytas A.Navalnas anksčiau šį mėnesį grįžo į Rusiją ir iš karto buvo sulaikytas. 44 metų kovotojas su korupcija paragino rengti masines protesto akcijas, paskatinęs protestus išleisdamas dokumentinį filmą apie tariamai V.Putinui priklausantį Rusijos Juodosios jūros pakrantėje stovintį didžiulį dvarą.

Komplekse, kurį A.Navalnas įvertino daugiau nei 1,35 mlrd. JAV dolerių, neva yra visko – nuo požeminės ledo ritulio aikštės iki kazino.

Tačiau Rusijos opozicijai įstrigo nurodyta dvare esančių tualeto šepečių kaina – 700 eurų už vienetą. Keli protestuotojai į praėjusio savaitgalio protestus atsinešė gerokai pigesnes tokio įnagio versijas.

Sniego įrankiai

Per demonstracijas Maskvoje protestuotojai apmėtė riaušių policiją ir net FST priklausantį automobilį sniego gniūžtėmis. Jie taip pat ant apsnigtos sienos parašė „Paleiskite Navalną“ ir kitus savo reikalavimus. Vėliau buvo nufilmuota, kaip vienas policijos pareigūnas puola valyti užrašų.

Kai kuriais atvejais protestuotojai imdavosi ir agresyvesnių veiksmų. Vienu atveju, kaip skelbė naujienų agentūra TASS, protestuotojai iškūlė FST automobilio langą ir esą sužalojo vairuotojui akį.

Rusijoje jau iškelta 21 su protestais susijusi baudžiamoji byla, įskaitant tyrimus dėl smurto prieš teisėsaugos pareigūnus. Visoje šalyje taip pat buvo sulaikyti keturi asmenys, kurie nulipdė sniego senius, laikančius ženklus su politiniais užrašais „Laisvė. Tiesa. Rusija“ ir „Lauk carą“.

Protesto himnai

Daugelis demonstrantų suvokia, jog sulauks pasekmių dėl dalyvavimo protestuose, per kuriuose visoje šalyje suimta daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Tarp paauglių populiaraus socialinio tinklo „TikTok“ vartotojai dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose jie užfiksuoti besirengiantys protestams ir dainuojantis dainą, tarp kurios žodžių yra frazė „Mane pasodins“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Maskvoje

Šį savaitgalį naujų protestų akcijų planuojantys demonstrantai jiems rengiasi su daina lūpose. Vienoje iš jų minima dar viena detalė iš A.Navalno filmo apie „Putino rūmus“: nutekėjusiuose dvaro planuose minima ir „vandens diskoteka“. Pasinaudojus šia informacija, žmonės raginami šį savaitgalį dalyvauti „vandens diskotekos vakarėliuose“.

JAV ir ES smerkia „šiurkščią“ taktiką, Rusija liepia nesikišti

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį pasmerkė Rusijos valdžią dėl jos šiurkštaus atsako į visoje šalyje vykstančius protestus reikalaujant Kremliaus kritiko A.Navalno paleidimo.

„JAV smerkia nuolatinį jau antrą savaitę besitęsiantį Rusijos valdžios vykdomą šiurkščios taktikos naudojimą prieš taikius protestuotojus ir žurnalistus, – savo oficialioje tviterio paskyroje parašė A.Blinkenas. – Mes dar kartą raginame Rusiją paleisti visus asmenis, suimtus dėl naudojimosi savo žmogaus teisėmis.“

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad JAV valstybės departamentas ir JAV ambasada Maskvoje nustotų kištis iš vidinius Rusijos reikalus.

„Reikalaujame nutraukti kišimąsi į suverenių valstybių reikalus ir primename apie atsakomybę, – nurodoma Rusijos URM feisbuko paskyroje išplatiname pareiškime, reaguojant į JAV pareiškimą dėl protestų Rusijoje. – Šiurkštus Jungtinių Valstijų kišimasis į Rusijos vidinius reikalus – toks pat įrodytas faktas, kaip ir Vašingtono kontroliuojamų internetinių platformų melagienų skleidimas ir raginimai rengti nesankcionuotas akcijas.“

„JAV valstybės sekretoriaus A.Blinkeno parama įstatymo pažeidimams – dar vienas Vašingtono užkulisinio vaidmens patvirtinimas“, – pažymėjo Rusijos URM.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė smerkiantis „masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą“ prieš protestuotojus ir žurnalistus sekmadienį Rusijoje.

Įrašė tviteryje J.Borrellas pridūrė: „Rusija turi laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“.

„Smerkiu #Rusijoje šiandien dar kartą vykusius masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“, – tviteryje parašė Borrellas.

„Žmonės turi galėti pasinaudoti savo teise į demonstracijas, nebijodami represijų. Rusija turi vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

Lietuvos URM pasmerkė taikių protestuotojų sulaikymus Rusijoje

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia griežtai smerkianti masinius sulaikymus ir prievartos naudojimą prieš taikius protestuotojus Rusijoje.

„Brutalūs, žmogaus orumo ir žmogaus teisių nepaisantys bei akivaizdžiai tarptautinės teisės principus, Europos Tarybos ir demokratines vertybes pažeidžiantys susidorojimai su protestuotojais ir žurnalistais tampa sistemingu Rusijos Federacijos institucijų elgesiu“, – teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sekmadienį išplatintame pranešime.

Ministras paragino Rusijos valdžios ir teisėsaugos institucijas nedelsiant paleisti visus sulaikytus taikius protestuotojus ir žurnalistus, užtikrinti savo piliečių teisę į taikius susirinkimus ir saviraiškos laisvę bei susilaikyti nuo neproporcingų ir žmogaus teises pažeidžiančių priemonių taikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius