Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Vindmano liudijimas: Baltieji Rūmai nutylėjo svarbias D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio detales

Kai Baltieji Rūmai paviešino JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio telefoninio pokalbio stenogramą, kritikai ne veltui pabrėžė, kad paskelbta tik pokalbio santrauka. Aiškėja, kad svarbios pokalbio, kuriuo D.Trumpas, opozicijos teigimu, spaudė Kijevą pradėti tirti Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio veiklą, detalės į nuorašą buvo neįtrauktos.
Alexanderas Vindmanas
Alexanderas Vindmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai, anot „The New York Times“ šaltinių, atskleidė geriausiu Ukrainos ekspertu JAV nacionalinio saugumo taryboje laikomas armijos pulkininkas leitenantas Alexanderas Vindmanas, antradienį liudijęs Atstovų Rūmuose.

A.Vindmano teigimu, Baltųjų rūmų paviešintoje dalinėje abiejų prezidentų pokalbio, kuris įvyko liepą, stenogramoje nėra svarbių žodžių ir frazių, kurios iš tiesų buvo pasakytos.

Pavyzdžiui, neužfiksuota, kad D.Trumpas kalbėjo apie buvusį JAV viceprezidentą Joe Bideną, laikomą vienu pagrindinių jo varžovų kovoje dėl perrinkimo. Taip pat – kad V.Zelenskis užsiminė apie bendrovę „Burisma“, kurioje dirbo J.Bideno sūnus Hunteris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas

A.Vindmanas Atstovų Rūmų tyrėjams esą atskleidė bandęs ištaisyti Baltųjų rūmų parengtoje stenogramoje paliktas klaidas, tačiau į dalį jo korekcijų neva nebuvo atsižvelgta.

Paradinė uniforma

Respublikonus A.Vindmano apsisprendimas liudyti Atstovų Rūmuose tiesiog pribloškė. Jie D.Trumpą toliau gina, tačiau į paviršių lendant naujoms detalėms atsiranda abejonių dėl linijų, kurių prezidentui peržengti vis dėlto nederėjo.

A.Vindmanas Kongrese pasirodė pasipuošęs JAV armijos paradine uniforma. Jis dalyvavo invazijoje į Iraką, ten buvo sužeistas ir apdovanotas „Purpurinės širdies“ medaliu.

Jo liudijimas gali padaryti itin didelę žalą D.Trumpui, kuris toliau atkakliai tikina niekuo nenusikaltęs. Įtariama, kad prezidentas neleistinai spaudė ukrainiečius padėti jam pulti Bidenus, o tai laikytina užsienio šalių pasitelkimu vidaus politinėje kovoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Alexanderas Vindmanas
„Scanpix“/AP nuotr./Alexanderas Vindmanas

44-erių A.Vindmanas teigė, kad jam sukėlė nerimą D.Trumpo ir prezidento sąjungininkų pastangos prispausti Ukrainos pareigūnus prisijungti prie jokio pagrindo neturinčios kampanijos prieš J.Bideną.

„Nemaniau, kad buvo tinkama reikalauti, jog užsienio šalies vyriausybė pradėtų tyrimą dėl JAV piliečio. Nuogąstavau dėl viso to pasekmių JAV vyriausybės paramai Ukrainai“, – tvirtino A.Vindmanas.

Atstovų Rūmų demokratai, jau mėnesį užsiimantys apkaltos D.Trumpui procedūra, vėliau pareiškė, kad „labai patikimo“ A.Vindmano liudijimas jiems „sukėlė didžiulį nerimą“.

Apkaltino šnipinėjimu

Savo ruožtu D.Trumpo šalininkai prisikabino prie fakto, kad A.Vindmanas yra gimęs Rusijoje, nors pastarojo šeima iš tuometės Sovietų Sąjungos pasitraukė, kai jam buvo vos treji metai.

A.Vindmanas iš pradžių tarnavo JAV Armijoje, tada įgijo Rusijos, Rytų Europos ir Vidurio Azijos studijų magistro laipsnį Harvardo universitete bei įsidarbino Baltuosiuose rūmuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Alexanderas Vindmanas
„Scanpix“/AP nuotr./Alexanderas Vindmanas

Solidi biografija vis dėlto neapsaugojo A.Vindmano nuo paties D.Trumpo antpuolio. Jis neslėpė įsiūčio sužinojęs, kad šis Nacionalinės saugumo tarybos pareigūnas buvo vienas tų, kurie klausėsi prezidento pokalbio su V.Zelenskiu.

A.Vindmanas iš tiesų yra pirmasis Baltųjų rūmų pareigūnas, tiesiogiai paliudijęs apie liepos 25-ąją įvykusio pokalbio turinį. Iškalbinga tai, kad D.Trumpo administracija oficialiai nepaneigė A.Vindmano pareiškimų – siautėja tik prezidentas.

A.Vindmanas yra pirmasis Baltųjų rūmų pareigūnas, tiesiogiai paliudijęs apie liepos 25-ąją įvykusio pokalbio turinį.

„Kodėl žmonės, apie kuriuos aš nė nesu girdėjęs, liudija apie pokalbį?“ – tviteryje klausė D.Trumpas, kuris apkaltino A.Vindmaną esant jo kritiku be jokio pagrindo.

D.Trumpo, kurio žmona Melania – slovėnų kilmės, šalininkai iškart ėmė pulti A.Vindmaną ir kaltinti jį nelojalumu JAV.

„Scanpix“ nuotr./Melania ir Donaldas Trumpai
„Scanpix“ nuotr./Melania ir Donaldas Trumpai

„Turime reikalą su JAV nacionalinio saugumo pareigūnu, kuris patarinėja Ukrainai, nors dirba Baltuosiuose rūmuose. Ar tai nėra įdomus šios istorijos pjūvis?“ – klausė „Fox News“ žinių laidos vedėja Laura Ingraham.

Jos svečias Johnas Yoo, buvęs George'o W.Busho administracijos pareigūnas, sutiko: „Žinote, tokią veiklą kai kurie žmonės galėtų pavadinti šnipinėjimu.“

>>>

Tačiau tada sukilo ir dalis pačių respublikonų. Johnas Thune'as, antrasis pagal rangą respublikonas Senate, pabrėžė: „Tas vyrukas turi „Purpurinę širdį“. Būtų klaidinga abejoti jo patikimumu. Nepulčiau asmeniškai jo. Jis – patriotas.“

„Kaip tauta turime elgtis geriau. Juk kalbame apie apdovanotus karo veteranus, kurie dirbo šiai tautai, kurie rizikavo savo gyvybėmis. Gėdinga abejoti jų patriotiškumu ir meile šiai tautai“, – pridūrė ir įtakinga Kongreso narė, buvusio JAV viceprezidento Dicko Cheney dukra Liz Cheney.

Prieš tai paaiškėjo, kad A.Vindmanas išsaugojo savo paties užrašus apie D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio turinį. JAV prezidentas ukrainiečio vis klausė apie „paslaugą“ ir reguliariai minėjo J.Bideną, kovojantį dėl Demokratų partijos nominacijos kitų metų prezidento rinkimuose.

Spaudimas vis didesnis

Atstovų Rūmų demokratai A.Vindmano liudijimą, kaip jau minėta, pavadino „keliančiu ypač didelį nerimą“. Tad spaudimas D.Trumpui didėja.

Demokratų daugumos lyderė Nancy Pelosi jau paskelbė, kad Atstovų Rūmai ketvirtadienį balsuos dėl galimybės apkaltos tyrimą prieš D.Trumpą padaryti viešą. Posėdžiai ir liudijimai būtų atviri bei greičiausiai tiesiogiai transliuojami per televiziją.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas laikosi savo ir procedūras Atstovų Rūmuose vadina „klastotėmis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas ir Donaldas Trumpas

Tačiau sulig kiekvienu liudijimu D.Trumpo pozicijos silpnėja. Jis ir toliau tikina, kad tenorėjo, jog Ukraina būtų mažiau korumpuota. Politinį motyvą siekiant pakenkti J.Bidenui ir grasinimą Ukrainai neteikti karinės pagalbos neigia.

Visa tai, regis, netiesa. Tad JAV prezidentui teliko vienintelė išeitis – pulti A.Vindmaną, tą, kuris viešai prabilo. Bet D.Trumpo priekaištai, regis, atšoko nuo medalio ant šio veterano krūtinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius